Postul Intermitent Scurt

Castigatorul Premiului Nobel pentru medicina din anul 2016 a aratat in studiul sau rolul cheie pe care il joaca abilitatea corpului de a se detoxifia, repara si regenera prin metoda postului. Ca urmare a popularizarii rezultatelor cercetarilor sale postul a revenit in atentia publicului larg.

In acest context studiile facute pe cei care au tinut post intermitent arata ca efectele pozitive s-au inregistrat in special in cazul persoanelor care sufereau de diabet, alergii si boli cardiovasculare. De asemenea s-a observat ca postul scade nivelul inflamatoriu al organismului, optimizeaza functiile biologice ale acestuia si incetineste procesul de imbatranire. Poate ajuta in vindecarea unor boli in special in bolile reumatice, artrita si in prevenirea dementei.

Se considera ca postul intermitent este propriu omului din vremuri primordiale cand mancarea nu era disponibila pe intreaga perioada a zilei. Corpul are nevoie de o pauza a sistemului digestiv pentru a se putea concentara pe actiunea de regenerare si reparare. Alimentarea prea frecventa are un impact negativ asupra sanatatii chiar daca cantitatile ingerate nu sunt atat de mari incat sa duca la ingrasare.

Intr-o postare anterioara am scris despre postul intermitent clasic. Acesta este postul in care nu se consuma nimic in afara de apa timp de 24 de ore dupa care se revine la stadiul de alimentare obisnuit urmand ca peste o anumita perioada aleasa (o zi, doua zile, o saptamana, o luna, etc.) sa se reia acest post de 24 de ore. Postul intermitent este mai accesibil majoritatii oamenilor decat postul de durata si recomandat ca mijloc de detoxifiere si reparare a organismului.

Cum de cele mai multe ori postul intermitent incepea seara, dupa cina, terminarea lui si revenirea la alimentare se producea evident in urmatoarea seara. Ca sa preintampine un eventual discomfort venit din aceasta situatie de revenire tarzie si de multe ori abuziva la alimentatie in perioada serii, multi postitori se simteau “nevoiti” sa continue postul pana a doua zi dimineata, prelungindu-l astfel la 36 de ore sau mai mult adica aproape pana la intrarea in faza de ketoza ceea ce era inutil in cazul in care nu se dorea un post mai indelungat.

Pentru a veni in sprijinul celor care doresc sa incerce postul intermitent s-a introdus varianta micsorarii perioadei clasice de 24 de ore care parea sa puna o bariera psihologica descurajanta in fata multor doritori. Astfel a aparut:

Postul Intermitent Scurt

Aceasta este denumirea folosita atunci cand se face referire la un post mai scurt de 24 de ore. Postul intermitent scurt inseamna abtinerea de la mancare pentru anumite perioade de timp predeterminate care pot varia intre 12 si 14 ore, diferenta de ore pana la 24 reprezentand perioada de alimentare.
Dupa cum se cunoaste deja, dupa 12-14 ore de la incetarea alimentarii corpul uman incepe procesul de autofagie. Asadar orice plan alimentar in care se face o pauza alimentara de aceasta marime poate fi considerat un post intermitent scurt.

Avantaje:

– Corpul se detoxifica si arde din depozitele de grasimi, neputandu-se baza pe un aport constant de hrana;
– Foamea este mai putin agresiva in cazul postului intermitent scurt decat in alte tipuri de posturi;
– Are un impact pozitiv asupra zaharului din sange;
– In postul intermitent scurt persoana isi poate mentine un stil de viata activ si foarte activ;
– Chiar daca inceputul este mai dificil, ca in orice post, in putine zile veti observa ca va simtiti foarte bine si aveti un tonus minunat, de multe ori mai bun decat cel dinaintea postului intermitent scurt;
– Cum pentru majoritatea este dificil sa isi schimbe obiceiurile alimentare in perioadele de alimentare se poate consuma practic orice dar atentie nu si oricat si nu fara pauzele necesare unui sistem digestiv sanatos.
– Postul intermittent scurt nu este o dieta dar poate devein un mod de viata;
– Pentru multi dintre noi provocarile mai mici sunt mai accesibile, cu atat mai mult daca ne propunem sa le facem fata o perioada mai indelungata de timp;
– Partea foarte apreciata a postului intermitent scurt este flexibilitatea extrema a acestuia. In functie de programul de lucru si de somn oricine poate sa isi aleaga 14, 13 sau 12 ore in care sa nu consume absolut nimic in afara de apa;
– O parte din orele de post sunt cu usurinta acoperite de perioada somnului si ca urmare orele in care nu se mananca sunt de fapt putine si usor de trecut.
Dezavantaje:
– Cum in afara postului intermitent scurt nu exista restrictii alimentare este datoria fiecaruia sa isi pastreze un mod de alimentare echilibrat cantitativ si calitativ pentru ca inbunatatirea sanatatii si/sau scaderea in greutate sa poata fi posibile.
– Pericolul mancatului dezordonat si al cugulitului cvasi-continuu in perioada de alimentare.
– Perioada zilnica in care corpul are ragaz pentru detoxifiere este relativ scurta si pentru rezultate palpabile sunt necesare mult mai multe zile decat in posturile continue.

Iata mai jos un exemplu de post intermitent scurt:

Postul 14 h cu 10 h:

–  de la 19 seara la 9 dimineata, 14 h post, perioada in care se consuma numai apa;
–  de la 09 dimineata la 19 seara, 10 h in care se pot consuma alimente. O recomandare generala pentru perioada de hranire este sa se pastreze pauze intre mese de minim 4 ore, evitandu-se mancatul dezordonat si cuguluitul!

Asadar avand in vedere ideea de baza a postului alimentar scurt si anume durata minima de postire de 12-14 ore puteti sa va faceti oricand propriul plan de post intermitent scurt. Succes!

4 răspunsuri la „Postul Intermitent Scurt”

  1. Salut,
    am inceput ieri un post intermitent cu apa.
    mananc doar seara in intervalul 18-20 iar miercurea si vinerea postesc complet.
    practic am 5 ferestre de hrana pe saptamana.
    incerc sa mananc mai echilibrat- spre keto, zaharul si carbohidratii prosti exclusi din alimentatie.
    va tin la curent.

    Apreciază

  2. Danandrei, minunat ca ai incercat acest tip de post. Esti primul care scrie la acest capitol.
    Se pare ca postul intermitent, in care fiecare isi alege programul de postire asa cum i se potriveste, reprezinta o varianta de post foarte potivita pentru oamenii cu serviciu (8h/zi) sau pentru persoanele foarte ocupate in general.
    Fara sa stim, din lipsa de alternative uneori, somnul de noapte urmat de perioada de serviciu in care, pentru multi, rareori exista posibilitatea de a lua o masa decenta, ne duce fara sa fim constienti la un post de acest fel.
    Foarte important este ca, daca acesta devine un mod de viata, sa acordam o mare atentie alimentelor pe care le mancam. Normal tendinta este de a apela la cele mai calorice si nu neaparat cele mai sanatoase variante si astfel in timp se pot aduna mari carente.

    Apreciază

  3. Bună ziua. Foarte utile informatiile puse la dispoziție privind postul terapeutic. Am 50 de ani. Sunt vegetarian de 9 ani. De trei luni de zile am început postul zilnic. Mananc o singură dată în 24 de ore. Programul de alimentație este diferit pentru că lucrez în ture. Astfel am zile în care postul se prelungește până la 30 de ore. Problema cea mai serioasa pe care o am este cea legata de consumul de zahar și carbohidrați. Fiind vegetarian îmi este greu să găsesc surse de grăsimi sănătoase cu care să înlocuiesc zahărul și carbohidrații asta pentru a fi în zona keto. Nu consum nici ouă și nici lactate. Vă felicit și vă doresc multă sănătatea.

    Apreciază

  4. Adrian Avram, ma bucur mult sa întâlnesc aici si oameni interesați de postul intermitent scurt!

    Din cate cunosc, aceasta metoda de post este abordata in special de către persoanele care consuma preponderent alimente de origine animala, unde o mare parte dintre aceștia sunt de asemenea interesați de a menținerea stării de ketoza. Ei susțin ca, având o dieta bogata in grăsimi si proteine, foamea le dispare pentru o lunga perioada si nu fac nici un efort pentru acest post intermitent care, in cazul lor, vine de la sine. Tu practic te aflii la polul opus, fiind vegan (vegetarian fara produse de origine animala) din cate înțeleg.

    In ce privește sursele de grăsime (animala/vegetala) taberele sunt într-un adevarat război: Carnivorii considera ca grăsimea de proveniența vegetala este unul din principalele motive ale inflamației organismului, usa deschisa majorității bolilor omenești, atacând in special sistemul digestiv si sistemul circulator. Veganii/vegetarienii prin prisma altor studii si uneori a experienței personale vin cu alte argumente care condamna pe deplin grăsimea animala, înscriind-o ca un mare rău care sapa la temelia sănătății omenești încă din primii ani de viata.

    Ca sa răspund la întrebarea ta, din cate am citit, am observat ca uleiul/grăsimea de cocos este folosita frecvent de către veganii care tind către un regim keto. De multe ori aceștia isi suplimentează dieta adăugând prafuri proteice, reușind astfel, împreuna cu ceva suplimente de vitamine si minerale sa susțină un regim ketogenic de origine vegetala. Toate acestea la un loc necesita un buget destul de consistent insa.

    In final, ca o părere personala, vreau sa iti spun doar ca: atâta timp cat te simți sănătos si plin de energie si de viata, urmează orice trend, orice regim in care crezi. Când un anume mod de viata nu mai da rezultatele dorite este semnalul ca ceva lipsește si trebuie făcuta o schimbare. Multa sanatate!

    Apreciază

Lasă un comentariu