Organele corpului în timpul postului cu apă

 

Pielea

 

În timpul postului cu apă pielea revine la acel roz delicat iar excelenta sa textură și finețe atestă reîntinerirea prin care trece aceasta. Curățarea petelor și a rănilor, chiar și dispariția liniilor fine ale pielii sunt semnificaive și arată beneficiile pe care pielea le primeste în perioada de repaus fiziologic.
Faptul că sănătatea pielii este mult îmbunătățită în această perioadă este demonstrat de modul în care sângele răspunde, complet și instantaneu la o ciupitură a pielii. Aceasta înroșire este observată invariabil până la sfârșitul postului și indică o semnificativă îmbunătățire a condiției corpului. Se poate spune că îmbunătățirile ce apar în aspectul pielii sunt oglinda a ceea ce are loc înăuntrul organismului.

Oasele

 

Nu există vreo dovadă a faptului ca oasele suferă pierderii în timpul postului. Ele pot chiar continua să crească în această perioadă dacă procesul reparator o cere.
Studiindu-se măduva oaselor, s-au observat schimbări remarcabile în structura acesteia. Măduva stochează hrana necesară osului propriu-zis și îl alimentează prompt atunci când hrana îi este necesară. Deci măduva sufera o oarecare subțiere. Experimental, în condiții extreme, s-a observat la viței, de exemplu, că măduva se reduce la o masă apoasă. Această schimbare nu intervine în timpul unui post obișnuit ci doar în cazul unei înfometări peste pragul limita desemnat de revenirea foamei.

 

Dinții

 

Dinții sunt oase specializate și se supun acelorași legi ale nutriției ca și celelalte oase ale corpului. S-a împământenit ideea că postul strică dinții. Nu este adevărat și nimeni din cei care au postit total nu vor susține aceasta. Nu există dovezi că ar exista vreo pierdere pentru oasele dinților în timpul postului. Experimental s-a observat că există o aparentă descreștere a cantității de materie organică în dinții iepurilor înfometați, cu toate acestea dinții acestor animale își continuau creșterea continuă ca dealtfel pe tot parcursul vieții lor. Dacă există o slăbire aceasta ar putea fi mai degrabă datorată unei deficiențe a materialului constructor existente în momentul formării dinților. În final dinții adulților nu suferă schimbări considerabile în greutate sau structură.
Experimentele de laborator au arătat că oasele și dinții sunt neprejudiciate de un post prelungit.
Nimeni nu va avea nevoie de o vizită la dentist după un post negru decât dacă a avut o problemă nerezolvată înaintea acestuia. Din contră, dinții cu găuri negre superficiale, care nu au fost încă măcinați de carie, devin albi și curați, toate alterările în curs par să fie suspendate de post și nu mai exista dureri.
Singurul efect asupra dinților observat sunt îmbunătățiri. Dinții care se mișcau în gingie au devenit ficși, fermi. Gingiile bolnave se vindecă indiferent de vârsta celui care posteste și de durata postului. Aceasta este valabil pentru dintii sănătoși. Este posibil totuși ca plombele să cadă, această situație fiind datorata acțiunii corpului de extracție a sărurilor din dintele bolnav. Căderea plombelor este datorată efortului naturii de a disloca corpurile străine pentru a vindeca dintele. Totuși pierderea plombelor nu este o regulă.

Creierul și nervii

 

Creierul și sistemul nervos sunt susținute cu predilecție și ca urmare pierd puțin sau deloc în timpul postului, în timp ce țesuturile mai puțin importante sunt sacrificate pentru a le hrăni. Creierul și nervii își mențin puterea și capacitatea de a controla funcțiile corpului, la fel de bine sau chiar mai bine în timpul unui post cât mai prelungit, exact ca și cum s-ar hrăni cu cantitățile obișnuite de hrană. Capacitatea creierului și a sistemului nervos cresc pe măsură ce postul continuă, datorită faptului că puțin sau deloc din substațele acestora se pierd.
Nu există aproape deloc schimbări structurale în creier. În cercetarea structurii microscopice a acestuia se observă pierderi sau schimbări infime, uneori cfiind hiar inexistente. În inaniția provocata de boli precum pelagra sau beri beri intervin probleme neurologice și psihice precum și în stadiile foarte avansate de infometare, peste limita revenirii foamei. Doar atunci sunt evidente schimbări degenerative în celulele nervilor.

 

Inima

 Mușchiul inimii nu se diminuează considerabil în timpul postului negru, căci își dobândește hrana din țesuturile mai puțin importante ale corpului. Bătăile acestuia variază mult, crescând și scăzând așa cum o cer nevoile sistemului. Studiindu-se ritmul respirației se observă flucruații minore ale acestuia și s-a ajuns la concluzia că cel puțin în primele 2 zile de post, ritmul pulsului este mult mai predispus la fluctuații decât cel al respirației. Beneficiile postului total pe care inima le primește se observă cu siguranță din rezultatele obținute în ameliorarea bolilor funcționale sau chiar organice. Însănătoșirea obținută are 3 cauze: 1) înlătură suprastimularea constantă a inimii 2) reduce încărcătura pe care inima o poartă permițându-i să se odihnească 3) purifică sângele astfel hrănind imima cu o hrană mai bună.
Dacă inima bate de 80 de ori pe minut inseamna de 115.200 ori pe zi. După instituirea postului bătăile scad la 60 pe minut sau uneori sub această cifră, în final stabilizându-se la 60 și rămânând așa pe toată durata postului negru. Aceasta înseamnă 86.400 bătăi pe zi deci cu 28.800 mai puține decât într-o zi de consum alimentar. Reprezintă cu 25% mai puțin de muncă pentru ea. Ceea ce economisește nu se vede doar în reducerea pulsațiilor ci și în vigoarea lor. Este egal cu o vacanță pentru inimă. În această pauză ea își repară țesuturile. Capacitatea corpului de a hrăni inima în post este garanția că ea nu este afectată în mod negativ.
În unele cazuri totuși pulsul inimii ramâne neschimbat, în altele creste, în altele scade. Inima devine mai puternică și mai plină de vigoare postul total fiind cel mai bun întaăritor pentru inimile slabe, este o vindecare fizică rațională. S-au constatat vindecări complete și permanente a ceea ce s-ar fi crezut a fi boli organice incurabile căci această odihnă îi permite inimii să se repare; ea nu slăbeste pe parcursul postului ci se înzdrăvenește căci greutatea pe care o cară se micsorează, presiunea crescută a sângelui scade și acest fapt îi usureaza din sarcină.

Mușchii

Cercetătorii au arătat că se poate pierde până la 40% din greutatea muschilor. Excepție face mușchiul inimii care pierde numai maxim 3%. Descreșterea în volum se extinde deci și asupra celulelor mușchilor. Se presupune că nu există de fapt o scădere reală a muschilor în ce privește celulele care îi compun ci doar consumarea grăsimii, a glicogenului și în cele din urmă ceva din proteina mușchilor. Acest fapt duce la scăderea în volum a celulelor. Pierderea de grăsime și forță a mușchiului se poate întâmpla oricând fără a periclita sănătatea.
În general mușchii scheletului sunt afectați mai devreme și mai intens decât mușchii netezi. Se pare că nu există de fapt nici o descreștere în număr a fibrelor mușchilor, ci numai o diminuare în mărime a celulelor lor. Acestea sunt mai degrabă reduse în mărime dar rămân perfect intacte.
Cercetările au arătat că broaștele si somonii au grăsimea depozitată în mușchi în timpul perioadei de hrănire, pe care și-o consumă în timpul hibernării. Descreșterea în volum a zonei musculare este datorată pierderii grăsimii și nu a mușchilor propriu-ziși. Cam același fenomen se observă și la cei care postesc.

 

Rinichii

 

Pierderile structurale si de volum ale rinichilor sunt insignifiante si de obicei mult mai slabe procentual față de intregul corp. Rinichii tineri sunt si mai rezistenți la pierderea in greutate pe timpul postului total.

Ficatul

Pierderile din ficat sunt semnificative: foarte multă apă și glicogen. De obicei ficatul pierde mult în greutate față de restul corpului sau alte organe, mai ales în primele zile ale postului datorită consumării glicogenului și a grăsimii stocate de el.

 

Plămânii

Plămânii își păstrează aspectul și structura obișnuită. Pierderea în greutate a acestora este de cele mai multe ori mică față de restul corpului, alteori fiind egală procentual, alteori mai mare. La tineri plămânii par mult mai rezistenți la pierderea în greutate. Că plămânii beneficiază mult de pe urma postului negru este aratat de rapida revenire a lor din boală, în aceasta perioadă, chiar și dintr-o boală precum tuberculoza. În bolile de plămâni se cer posturi totale mai scurte decât în bolile altor organe datorită faptului că țesutul plămanilor posedă puterea inascută de a se autovindeca într-un timp mult mai scurt și mai eficace decât oricare alt organ bolnav.

 

Pancreasul

Rezistent la pierderea în greutate pancreasul la început înregistrează scăderi foarte slabe în greutate. Pe masura inaintării în postul total acesta se micșorează tot mai mult. Își recuperează însă rapid volumul după revenirea la consumul alimentar revenind la normal. La unii oameni devine mic și ferm în alte cazuri rămâne normal, în altele se reduce parțial.

Splina

 Pierderile acestui organ sunt în special pierderi de apă dar destul de mari cantitativ.

Stomacul

Se întinerește prin acest repaos revenind la performanțe normale omului sănătos. La fel și mușchii stomacului și glandele anexe tubului digestiv. Sensibilitățile sunt vindecate, digestia îmbunătățită, stomacul mărit se restrânge și tinde să revină la mărimea normală, ulcerele se vindecă, iritațiile se retrag, și apetitul devine normal.

 

Modificări chimice

Sunt remarcabile. Este normală pierderea de substanțe organice a corpului dar acesta nu își pierde mineralele în aceeasi măsură, ele fiind redistribuite pentru păstrarea integrității organelor vitale.
În post componentele anorganice, mineralele, nu se pierd la fel de rapid cum se pierd componentele organice: grasimile, carbohidratii si proteinele. Corpul le conservă pe acestea din urmă aruncând doar excesul de elemente minerale dacă acesta există. Cu cât este mai important un mineral cu atât mai puțin din el se va pierde în timpul postului negru.
Mușchii și sângele pierd destul de multi din constituenții minerali mai ales sodiu, în timp ce cantități considerabile de minerale sunt acumulate în creier, splină și ficat. Are loc mai degrabă un schimb de minerale dintr-o parte în alta, de la un organ la altul. În timp ce sulful și fosforul se diminuează în componențe muschilor rapid, la fel și proteinele, se observă o crestere a cantității de calciu în aceste organe. În părțile moi ale corpului crește procentul de potasiu. Sarurile de potasiu și calciul nu se pierd așa rapid ca alte elemente.
Excesul de fier conținut eventual în dietă este transportat în celulele ficatului și stocat. Fierul eliberat de descompunerea celulelor roșii este stocat de asemenea în ficat și splina și nicidecum eliminat în cantitate mare. Ca urmare rezerva de fier a corpului în forma de hematogen este relativ mare. Corpul are rezerve considerabile de fier chiar și în cazul anemiei fatale, aceasta concluziuonându-se din observarea abundenței și a rapidei regenerări a sângelui precum și cresterea hemoglobinei și a celulelor roșii în timpul postului. Eliberarea fierului prin descompunerea țesuturilor consumate este oprită în corp, acesta nefiind aruncat afară. Atât fierul cât și alte elemente necesare corpului sunt consumate în post deși corpul stochează o mare parte din fier în splina și ficat sau în celulele maduvei și în cresterea numărului celulelor roșii.

http://soilandhealth.org/02/0201hyglibcat/020127shelton.III/020127.ch7.htm

 

Reclame

87 responses to this post.

 1. Mulţi se sperie că ar putea pierde mineralele din corp într-o cantitate însemnată şi încep să ia vitamine sau alte tablete asemenea. Ar trebui să ştie că organismul ştie să îşi drămuiască foarte bine resursele şi că nu este nevoie să facă acest lucru, mai ales că majoritatea posturilor totale sunt relativ scurte, deci sigure din acest punct de vedere. Cred că singurul efect al ingerării lor este derutarea organismului. Pentru el este o mare diferenţă între un post DOAR cu apă şi unul care să conţină într-o cantitate infinitezimală orice altceva. Îşi spune: „ok, mi-ai dat chestia asta. Poate vine şi altceva mai consistent. Ia să las eu drămuirea resurselor mele preţioase pentru vremuri cu adevărat grele”.
  Am văzut o ştire aseară potrivit căreia criza financiară i-a făcut pe români să nu se mai îndoape cu pastile. Concluzia reporterului este şi a mea: nu sunt neapărat mai sănătoşi, pur şi simplu nu îşi mai supun corpul supliciilor jocului de-a doctorul. Inutil să mai menţionez că un post negru ar fi mult mai util decât cele enşpemii de suplimente şi medicamente, mai ales când nu există o boală specifică ci mai mult o stare generală proastă. Puţini şi-au dat seama că totul porneşte de la nutriţie şi de la stilul de viaţă adoptat.
  Iar apropo de muşchi, ce îşi reduc dimensiunea, cred că cel mai bun program de refacere a lor după postul negru este fitnessul combinat cu o dietă proteică, atunci când corpul o permite, pentru că este ceva mai greu de suportat la început.

  Răspunde

  • Posted by Iulian Cioca on 15/04/2013 at 6:56 pm

   rau zici. dietele proteice dupa post te vor intoxica de nu te vezi…si ajungi sa iti re-intoxici organismul. nici nu mai zic ca poate exista o cedare intensa a rinichilor si sa ajungi la dializa. total nerecomandate dietele hiper-proteice in ABSOLUT nicio situatie. chiar si culturistii de top de talie internationala isi trag majoritatea caloriilor din carbohidrati. High protein diets for health and fitness? Not in the divine plan 🙂

   Răspunde

   • Posted by Iulian Cioca on 15/04/2013 at 7:14 pm

    *culturisti de top nu culturistii. sunt nebuni care is high protein low carb. de obicei mor la 50 ani sau se aleg cu tot felul de boli horror de la abuz de stimulente, steroizi si alte tampenii. (au fost destui care au murit pe la 30)

    daca vrei sa iti refaci musculatura ai nevoie de aminoacizi si de sport care iti solicita musculatura. nu vei pune tone de muschi de la carne si oua intr-o saptamana. daca ar fi asa…toti grasii de la mcdonalds ar arata ca niste culturisti dupa ce slabesc, dar stim cu totii ca au doar grasime pe ei si prea putin muschi.

    surse bune de aminoacizi: nuci ( toate tipurile), fructe, legume..apoi vin proteinele din leguminoase, quinoa, alte cereale etc (proteina din carne e mai putin eficienta ptr ca are puncte slabe…gen digestie grea, produsi toxici rezultati in numar mare indiferent cat e de bio)

    dupa post negru obligatoriu cateva zile de fructarianism pentru evitarea complicatiilor. se poate muri daca se mananca gatit.

    destui aminoacizi + efortul fizic necesar lucrarii musculaturii + destui carbohidrati ca sa faci efortu ala = crestere de tesut muscular in zona solicitata 🙂

    Răspunde

 2. Ai pus puncrul pe i, Carmen. Nutritie adecvata si miscare.
  Nu stiu de ce toata lumea alearga dupa muschi. Evident ca nu avem muschi daca ducem o viata care nu ii foloseste, ii avem pe cei care ne sunt trebuinciosi momentan. Daca la barbati dau o alura placuta in caz ca nu sunt prea evidentiati, din punctul meu de vedere, muschii la femei sunt cel putin inestetici vizual. A, ca se doreste acea mentinere in forma, acea alura compacta, sa nu curga carnea pe tine si sa nu tremure suncile cand mergi este cu totul altceva. Silueta filiforma pe care si-o doresc femeile nu va putea fi obtinuta cu o excesiva stimulare musculara dupa parerea mea. De ce as fi pro masa musculara?: pentru ca muschii consuma mult mai multe calorii pentru a se intretine decat un tesut adipos deci se poate manca mai mult. Existenta lor intr-o mai mare masura in corp da impresia acelui metabolism mai rapid pe care si-l doreste majoritatea si pe care il au barbatii prin constructia lor naturala.

  Răspunde

 3. hi I was fortunate to seek your subject in google
  your topic is terrific
  I learn much in your blog really thanks very much
  btw the theme of you website is really quality
  where can find it

  Răspunde

 4. Glad to know that you like my articles bet365. 🙂

  Răspunde

 5. Posted by vali on 25/01/2012 at 11:40 pm

  eu am multa energie atunci cand tin post negru. am tinut 1, 2, 3 zile. as vrea sa incerc si mai mult! imi place blogul! felicitari!

  Răspunde

 6. Multumesc pentru apreciere, Vali! Spor la postit! 🙂

  Răspunde

 7. Posted by Anonim on 27/01/2012 at 12:41 pm

  Buna ziua, ma numesc Antonia Boanches si tocmai ieri am implinit 51 de ani si de-a lungul vietii adulte am fost adepta unui stil de viata vegetarian si a medicinei naturiste. Anul trecut, starea mea de sanatate a fost destul de precara si laolalta au fost si momente de depresie si am tinut, pentru prima data, post negru 21 de zile, iar apoi am revenit la hrana obisnuita prin pasii despre care ati scris intr-un articol de pe acest site minunat, in umila mea opinie. Vreau sa va felicit pentru munca depusa pentru aceasta mica comunitate de sustinatori al postului negru din Romania, sanatate si fericire va doresc! Am o mica intrebare, daca imi permiteti. In articolul de sus mentionati de aparitia unei foame puternica, a „unei înfometări peste pragul limita desemnat de revenirea foamei”. Cand apare aceasta stare? Dupa un post indelungat de 50 de zile, poate aparea acest fenomen despre acre ati scris? Sau totul depinde de organismul fiecaruia si de nivelul toxicitatii acestuia? Inca o data, felicitari pentru site si numai bine! Va multumesc!

  Răspunde

 8. Multi ani inainte Antonia si multumiri pentru aprecierile aduse!

  Revenirea foamei, ce determina obligativitatea incheierii unui post cu apa, difera foarte mult ca durata de la individ la individ, raportata fiind bineinteles la perioada inceperii postului. Corpul fiecaruia este extrem de particular in privinta hotararii de a declansa foamea si de aceea nu se poate oferi nici macar o perioada aproximativa in ceea ce priveste acest subiect. Revenirea foamei este legata de doua aspecte diferite: fie de terminarea rezervelor, fie de momentul finalizarii eliminarii toxicitatii interne. Ca fapt divers, exista persoane la care foamea a revenit dupa doar 3 saptamani. Oricine a trecut de primele 2 saptamani consecutive de post cunoaste ca la acest nivel foamea pur fizica nu mai exista. Trecerea de la aceasta stare de post, la cea de foame, in cea mai concreta, vie si adevarata forma a ei, este cat se poate de clara si evidenta. Aceasta foame este un aspect care nu poate trece nicicum neobservat, fiecare celula din corp pare a striga ca doreste sa fie alimentata.

  Din lipsa de timp voi reda cele scrise de dr. Shelton in limba engleza, referitor la semnalele care anunta ca postul trebuie incheiat:

  „Hunger invariably returns.
  The Breath, which during all or most of the fast has been offensive, becomes sweet and clean.
  The Tongue becomes clean. The thick coating which remained on it throughout most of the fast vanishes.
  The Temperature, which may have been sub-normal or above normal, returns to exactly normal, where it remains.
  The Pulse becomes normal in time and rhythm.
  The Skin reactions and other reactions become normal.
  The Bad Taste in the mouth ceases.
  Salivary Secretion becomes normal.
  The Eyes become bright and eye sight improves.
  The Excreta loses its odor. The Urine becomes light. „

  Răspunde

 9. Posted by sorin on 01/02/2012 at 11:53 am

  Buna ziua, ma numesc Sorin si sunt in a 31-a zi de post negru.In aceasta perioada nu am baut decat apa si ceai.Vreau sa stiu de la cei care au tinut post 40 de zile care sunt etapele de revenire in urmatoarele 40 de zile pana cand putem sa mancam normal.Ce sucuri se beau in prima si a doua saptamana si in ce concentratie, cand se introduce mancarea solida(vegetariana) si in ce concentratie. Va intreb deoarece cel mai lung post pe care l-am tinut a fost de 21 de zile iar revenirea a fost mai simpla.Oricine care a tinut o perioada mai indelungata post negru stie in mare cum sa faca revenirea insa parerea celor care au facut aceasta revenire de 40 de zile ajuta. Va multumesc.

  Răspunde

  • Posted by Leonard on 06/05/2012 at 12:38 am

   Cam tarziu,dar mai bine decat niciodata. Revenirea din post trebuie sa dureze cat a durat postul .Oricine rezista 4 zile fara mancare poate tine un post negru pana la moarte.Foamea nu mai revine niciodata.Cei se spun ca foamea revine dupa 10-20-40 de zile,mint.Iesirea din post se face treptat fara a pornii functia de digestie a stomacului.In prima zi de iesire stoarce o jumate de lamaie,strecoara pulpa si amesteca lichidul ramas cu 200ml de apa.Bea cu inghitituri mici.Aceea sa fie prima ta masa.A doua zi stoarce o lamaie intreaga,strecoara pulpa si bea lichidul cu 200ml de apa.Continua asa cel putin 10 zile .Daca nu iti plac lamaile,foloseste portocale,mere,ce doresti tu dar strecoara .Daca inghiti pulpa fructului deja pui stomacul in functie si foamea se va declansa.Dupa 10 zile incepe sa bei treptat sucuri de fructe cu tot cu pulpa,dar incet cu inghitituri mici,salivand bine bautura.Mareste treptat portia zilnica .Dupa alte 10 zile poti trece la sucuri de legume.Nu exista reguli.Bea ce-ti place.Dupa alte 10 zile deci singur daca vrei sa te mai intorci la hrana solida sau ramai la cea lichida.Tot ce manaci trebuie transformat in sange.Cu cat se evita digestia cu atat mai multa energie ramane pentru a fi foilosita in alte scopuri.
   Retine ca dupa un post lung,esti ca un bebelus care trebuie sa manace lichide si treptat sa se obisnuiasca cu mancarea solida.Scaunul va revenii tot ca la un bebe,cateva zile apoi incet incet se va normaliza.Revenirea la mancarea solida aduce si tristete si dependenta ,intr-un fel.Cei ce au postit multe zile inteleg ce scriu acum.
   Primul post de o zi l-am facut in 1990.Primul post de 42 de zile in anul 2008,iar in 2009 un post de 100 de zile.Ar fi trebuit sa mai astept putin,recunosc ca am gresit dar din greseli invatam.Deci regula e simpla.Ai postit o zi,iesirea durea o zi.Ai postit 40 zile,iesirea dureaza 40 de zile.Iesirea din post e mult mai dificila decat insusi postulTotusi respectand regula de baza,nu sunt probleme.Daca apare foamea si se manaca mult,se poate murii.Totusi exista organisme diferite.Unii spun ca dupa 40 de zile de post au mancat un cotlet intreg.Sincer nu cred si nu as recomanda nimanui asa ceva.Au existat yoghini care dupa 10 zile de post au murit mancand o cutie de iaurt.Cei ce beau sucuri,ceaiuri,iau vitamnie in timpul postului nu intra in aceasta categorie si nu as numi asta post negru.E ca si cum stai sub perfuzii 3 luni.Poti traii ani sub perfuzii,dar ala nu e post .Cam atat.

   Răspunde

   • Multumim Leonard pentru un raspuns cu adevarat cuprnzator si folositor tuturor celor care au tinut un post cu apa. Revenirea poate fi scurtata sau prelungita de fiecare dupa cum simte insa avertismentele si precautia sunt de maxima importanta si trebuie luate in considerare de fiecare dintre cei care incep sa revina din post.
    Felicitari pentru posturile atat de indelungate pe care le-ai reusit!

    Răspunde

   • Posted by mada on 06/05/2012 at 3:48 pm

    si aratai ca un schelet ambulant dupa cele 100 de zile de post negru? cat despre a posti pana la moarte, ma tem ca moartea aia vine f repede. omul e conceput sa traiasca si cu mancare, chiar daca pauzele de cateva zile sunt binevenite. stiu ca s-a auzit despre persoane care n-au mancat de ani de zile, dar acele persoane sunt tinute in viata prin puteri supranaturale, spirite, si nu dintre acelea bune. iar daca tot ai pomenit de yoghini, sfatul meu este sa stati departe de ei si de tot ce inseamna yoga.

    ps felicitari pt fetele si baietii 😀 care tin post acum. va citesc si da, iar zic, va invidiez. 😛 pt ambitie, bineinteles.

    Răspunde

    • Posted by Leonard on 06/05/2012 at 11:32 pm

     Cand am scris „post pana la moarte ” am vrut sa sa punctez clar ca foamea nu mai revine niciodata. Atentionam pe cei ce tin posturi lungi de faptul ca foamea apare imediat ce stomacul este pus in miscare.Despre cat de schelet eram am poze facute din prima zi de post si pana in ultima.Se poate spune ca eram slab dar nu schelet.Nu am spus ca sunt un yoghin,cu toate ca practica postului vine de la ei.Daca nu exista Buddha ,nu se auzea nici de Crestinism,cu atat mai putin de Islam.Sunt religii derivate si asemanatoare.Oricum sunt doar religii.Cunoasterea de sine depaseste religiile.Buddha nu a crezut in D-zeu si totusi s-a iluminat..Si sa mai sti ceva.Oricine poate tine un post dar numai cand e pregatit mental si cand prejudecatile sunt depasite.Nu e cazul tau si sincer nu te sfatuiesc sa incerci ceva mai mult de 3 zile.Nu e vorba de puteri paranormale ci de tehnici speciale,pentru a reusii sa traiesti fara mancare.Fenomenul se numeste INEDIA.El exista,sunt multi care traiesc asa pe pamant.Totul e stiinta,cunoastere.Atitudinea conteaza mult si increderea.In timp ce un om care tine un post pentru purificare,vindecare,cunoastere de sine,etc poate rezista ,fara probleme saptamani intregi,un altul care face greva foamei 5 zile e luat cu salvarea .Oamenii sunt la fel si totusi sunt diferiti,foarte diferiti.Nu exista doi oameni la fel in tot universul si asta pentru faptul ca divinitatea nu creaza
     copii la indigo.Nu am scris pe forum decat pentru a fi de ajutor celor care au ajuns la nivelul la care pot tine posturi prelungite.Nu am de gand sa demostrez nimic nimanui .Cei ce au nevoie inteleg si folosesc informatiile.Cei ca tine,vin si pleaca.Totusi vine si vremea ta,fi convinsa.In univers nu pierde nimeni niciodata.Doar ca toate la timpul lor..

     Răspunde

     • Leonard si Mada, nu este deloc constructiv sa incepem sa ne ironizam sau sa ne jignim cand vine vorba despre propria experienta in ceea ce priveste postul cu apa sau despre experienta de viata si maturitatea personala sau despre credinta proprie.

      Sper ca majoritatea cititorilor blogului au inteles corect ceea ce a vrut sa spuna Leonard, daca nu, iata ca a venit si cu clarificari. Personal, chiar daca nu sunt de acord cu toate afirmatiile sale (de ex: „Daca nu exista Buddha, nu se auzea nici de Crestinism, cu atat mai putin de Islam”; „Oricum sunt doar religii”, s.a.), consider ca el a dat niste sfaturi si avertismente echilibrate si folositoare in ceea ce priveste revenirea din post pentru avansati.

      Despre acele persoane care pot trai fara hrana, nu cred ca trebuie sa ne grabim sa afirmam ca datoreaza aceasta stare unor entitati malefice si nici neaparat unor tehnici speciale.
      Ce pot confirma eu este faptul ca in literatura crestina exista marturii care relateaza despre faptul ca, in unele comunitati monastice si printre sihastrii, au existat persoane a caror singura hrana era Sfanta Impartasanie, luata la diferite intervale, Materie in care, judecand din punct de vedere caloric, asa cum obisnuim astazi, nu am gasi nici macar acel cuantum caloric necesar unui organism pentru a respira.

      Răspunde

      • Posted by Leonard on 08/05/2012 at 7:22 pm

       Imi cer scuze daca am suparat pe cineva,nu asta am intentionat.Totusi sa auzi ca cineva tine un post de 100 de zile si tot ce poti spune este ” si aratai ca un schelet” Sau „stati departe de yoghini”.??? Eu sincer,m-am gandit ca fata a gresit blogul.Era vreun site paranormal?.Deci nu am avut nici o intentie sa supar fata,chiar i-am raspuns.Imi cer scuze inca odata.Daca am spus ca fiecare lucru vine la timpul lui si fiecare invata atunci cand ai vine timpul nu am vrut sa jignesc.Va dau exemplul personal.Cand am auzit ca omul poate traii fara mancare o periada mare stiam ca doar sfintii pot face asta.Eu nu sarisem vreo masa si aveam 25 de ani.Eram carnivor si ma simteam bine in pielea mea.Faceam glume cu cei ce faceau pe vegetarieni.De la ziua in care am tinut primul post de 1 zi si pana la cele 100 de zile au trecut nu mai putin de 20 de ani.Douazeci de ani.Acum daca privesc in urma imi pun intrebarea daca nu puteam sa fac asta mai repede.Sigura ca se putea,dar in interior nu eram pregatit.E ca cei ce doresc sa fie milionari.Pana cand nu esti milionar in interior,pana nu ai minte de milionar banii nu vin.In viata spirituala,cand omul e pregatit apare si maestrul.Asa apar toate lucrurile in viata.Trebuie sa fi pregatit.Totul exista si asteapta doar sa fie luat.Dar fara pregatirea necesara nu se poate.Cand ai pregatirea necesara,ridici cupa precum Ilie si astepti .De aceea spuneam ca nimeni nu pierde niciodata in univers.Buddha spunea ca unii renasc pe pamant ,zeii in paradis .Dar cel pur ,nu mai renaste nicaieri. In final toti vor fi puri,indifent cate milioane de ani vor trece.Pentru univers pana si eonii de timp sunt secunde.Viata e o scoala si oamenii sunt pe nivele diferite.Tot timpul invatam,indiferent de varsta.Daca poti privi inapoi un an fara sa spui ca ai mai invatat ceva,ai trait degeaba,sau viata te-a trait pe tine.In fine,doream sa mai adaug ca tot ce am scris in primul post e adevarat si verificat ca fiind o metoda sigura si mult mai usoara.Ar trebuii sa adaug ca o apa buna,curata si alcalina e esentiala in post pentru cei ce doresc sa se vindece de anumite afectiuni.La primul post de 42 de zile am avut apa distilata dar a fost ok..Daca ph-ul depaseste 7,5-8 ar fi extraordinar.Se poate produce cu diferite aparate in casa sau picaturi de PH.

       Va doresc mult succes tuturor

       Răspunde

       • Wow, excelent comentariu si experienta. Inteleg suta la suta ce spui, chiar daca nu am tinut post negru nici o zi pana acum. Am de gand sa incerc si imi place sa cred ca sunt pregatit, sa vedem ce spun stelele si in cazul meu… 🙂

        Ce nu inteleg este ce te-a facut sa te opresti dupa cele 100 de zile ? De ce nu ai renuntat la hrana definitiv ?

        P.S. Pentru cei care stiu ca iluminarea lui Isus a avut legatura si cu peregrinarile acestuia prin tarile estice nu-i nici o surpiza cand cineva afirma ca invataturile lui Buddha a avut un rol important in formarea viitorului creator al crestinatatii.

        Răspunde

        • Posted by Leonard on 11/01/2013 at 5:58 am

         Stiam de prin 1990 ca omul poate trai fara hrana fizica dar atunci abea faceam primul post de o zi si pana in prin 1992 am reusit sa ajung doar la 17 zile si aia fortat de imprejurari.Sigur ca daca omul se considera fiinta suprema,peste animale si plante atunci bineinteles ca se poate hrani ca o plata si poate face sa-i creasca orice membru amputat precum soparla isi creste coada rupta.Si organele corpului se regenereaza total,chiar si oasele in 2 ani.Si este ceva normal atata timp cat celulele se innoiesc tot timpul.Totusi daca pentru unii aceste lucruri sunt clare si adevarate pentru altii sunt S.F. Si chiar pentru cei ce cred,lucrurile nu sunt clare caci nu cred cu adevarat,100%.Altfel nu ar mai imbatranii si nu ar mai murii.Corpul a fost creat perfect si fara limita de varsta cu conditia ca omul sa traiasca respectand natura si cunoscandu-se pe sine insusi.In fine ca sa-ti raspund la intrebare ar trebuii sa scriu foarte mult dar iti spun doar ca mi-am dorit sa ajung acolo dar am facut mici greseli.Din greseli omul invata.Pentru mine un post de 40 de zile este ceva simplu si consider ca fiecare om ar trebuii sa faca asta macar odata la 2 ani daca nu la fiecare 6 luni.Eu imi stabilisem o greutate de unde corpul nu mai avea voie sa slabeasca.\Ei bine am realizat ca incep sa trec de acea limita si atunci am realizat ca nu am sustinere energetica indeajuns.\Una este postul si alta sa traiesti cu lumina.Fiecare om poate traii fara mancare o perioada destul de lunga,100 de zile.Peste aceasta limita ori ai sustinere energetica ori te opresti.Daca procesul chetozei a functionat,daca nu ai facut greseala sa mananci ceva in a 3.4.5 zi cat de putin atunci doar grasimea se va pierde.Altfel vei pierde din muschi ,nu se va produce trecerea de la consumul de glucoza la cel de grasime.
         Despre Buddha si influentele buddhismului in crestinism ai dreptate dar noi avem preoti care tin cu dintii de tristete,saracie,suferinta pentru a putea fi in continuare intermediarii intre om si D-zeu,pentru a-l vinde pe D-zeu la taraba cum faceau si acum 2000 de ani.De atunci si pana acum doar hainele s-au schimbat si s-a inventat microfonul in biserici. A da si mai sunt pupatorii de moaste.Daca ar fi citit biblia le-ar fi trecut dar se multumesc sa le-o cante popa..si p-aia.Atata timp cat religiile se rezuma la traditii,invataturile vor ramane ceva S.F iar textele adevarate care chiar te invata ceva,vor ramane apocrife cat va exista biserica.

         Răspunde

       • Leonard, multumesc mult pentru raspuns. Inteleg perfect ceea ce spui apropo de sustinerea necesara. Nu degeaba pustnicii se retrageau in mijlocul naturii, departe de stresul, mizeria si nebunia care exista de obicei in majoritatea comunitatilor umane. Acolo aveau parte de sprijin, liniste si curatenia oferita de natura.

        Nu stiu daca ai auzit despre cartile Anastasiei scrise de Vladimir Megre in seria Cedrii Sunatori. Am inteles foarte bine mesajul pe care ea incerca sa-l transmita referitor la relatia omului cu natura. Acesta a fost imboldul final care m-a indemnat sa fac trecerea la un mod de viata sustenabil si demararea unui proiect de comunitate care se bazeaza pe aceste principii.

        Daca esti curios despre detalii poti intra pe blogul meu. Tot acolo pregatesc si un articol pe tema postului negru. Faptul ca am ajuns pe pagina lui Cirys nu cred ca este o intamplare si tin sa-i multumesc pentru munca facuta aici. Eu asa cum ziceam sunt destul de nou in povestea cu posturile, sunt la prima experienta de acest gen. Voi mai povesti despre asta si in articol.

        Pe scurt, luni seara am mancat cateva legume la cuptor si cateva felii de fructe proaspete. Marti la pranz un baton cu susan. Iar de atunci o tin doar cu apa de izvor. Nu stiu daca in aceste conditii pot atinge Inedia trecand de cele 100 de zile sau cat spui tu. Oricum nu mi-am propus asta si cred ca ar fi plictisitor sa nu mai mananc. Deocamdata incerc sa trec macar de limita celor 21 zile si sa vad apoi daca am sanse sa ajung la 40 din prima incercare. Oricum deocamdata sunt inca prins de oras si de munca la birou. Obligatii, familie, copii mici si toate cele.

        Este doar o experienta si un exercitiu de vointa facut din curiozitate in cazul meu. Nu am motive sa slabesc si cu sanatatea stau relativ bine. Asadar deocamdata castig experienta. Poate in momentul in care voi realiza mutarea pe hectarul meu verde voi reusi sa tin un post asa cum tine la carte sau chiar sa ating inedia. Sunt curios in ce conditii ai tinut tu postul de care vorbeai. Unde locuiai, cu ce te ocupai si cat crezi ca a influentat asta intreruperea postului.

        Răspunde

        • Posted by Leonard on 11/01/2013 at 8:36 pm

         Eu nu cred ca trebuie niste conditii foarte speciale pentru a tine un post.Este necesar sa iti fi venit timpul sa te „intorci acasa”,sa intelegi ce esti si faptul ca omul mananca de 10 ori necesarul corpului,ca nu traiesti doar cu hrana fizica.Au fost mari mestrii inaintea celor ca Buddha sau Iisus si dupa ei care au demonstrat si demonstreaza ca omul nu este dependent de mancare,apa si nici macar aer.Ca focul sau gerul nu afecteaza omul care a ajuns la un anumit nivel.Cu toate astea nu inseamna ca daca poti zbura sau calca apa,traii doar cu aer sau chiar fara,neaparat te si iluminezi.Nu,nu te iluminezi ci doar existi pe un nivel care pentru altii este S.F.Daca nu ai iubire,nu ajungi nicaieri,niciodata.Eu unul am considerat ca a tine a post in mijlocul padurii sau in desert nu constituie o greutate pentru nimeni.Acolo toti devin „sfinti” dar cand se intorc in lume realizeaza ca tentatiile sunt tot acolo,ca nu au trecut de ele,ca sunt cat de umani pot fi,supusi foamei,setei si placerilor lumesti.Nu poti fugii de tine insuti.Deci am stat in lume,chiar am iesit la terase si am baut o apa plata sau am comandat un ceai dar am baut apa calda fara sa folosesc ceaiul.Problema mea cea mai mare a fost faptul ca dupa 66 de zile ,timp in care am baut doar apa distilata,am schimbat tara si implicit apa.Astfel nu am mai gasit o apa care sa o pot bea.Astfel am baut tot mai putin ajungand ca in ultimele 15 zile sa beau doar doua-trei guri de apa pe zi.Astfel dupa ce incepusem sa ma deshidratez am considerat ca ar ar fi bine sa ma opresc la 100 de zile.Altfel probabil ca as fi continuat.Ce pot sa-ti spun,si nu este un sfat,doar o parere,este sa ai grija la iesirea din post.Este mul mai importanta decat postul in sine si mult mai complicata.Omul nu are doar un corp fizic si nu doar acel corp trebuie hranit.Apoi cred ca este necesar sa ai incredere ca pentru corpul tau postul este o bucurie si indiferent de simptomele detoxifierii,care sunt diferite de la om la om,functie de ce si cat de intoxicat este,el stie ce face.Eu ti-as spune ca e mai indicat sa incepi cu o zi de post si o iesire tot de o zi.Sigur ,tu decizi si faci cum iti spune inima.Probabil ca daca vei tine 21 de zile inseamna ca nu este prima data cand faci asta.In vieti trecute ai mai facut-o. Bafta multa si si fi convins ca nu esti singur in incercarea ta.

         Răspunde

       • Multumesc din nou, Leonard. Inteleg perfect ce vrei sa spui. Pentru ca vad si eu lucrurile cam la fel. Stiu ca atunci cand mintea si sufletul sunt pregatite, nimic nu mai sta in calea ta, indiferent daca te aflii intr-un oras aglomerat sau in mijlocul naturii. Levitatie, telepatie, teleportare mentala sau chiar corporala sunt lucruri la care poate ajunge oricine. Iar in viitorul apropiat cred ca vor ajunge tot mai multi.

        Vorbeam de comunitatea infiintata in mijlocul naturii si bazata pe principii sustenabile dupa cum explica si Anastasia. Am ajuns la aceste concluzii pornind de fapt de la studiul economiei si sistemelor de resurse actuale. Am inteles apoi ca actualul sistem nu este sustenabil si ca finalul acestuia se apropie cu repeziciune. Orasele mari, aglomerate, bazate pe infrastructura si un consum de resurse sau carburanti imens pur si simplu nu vor mai exista.

        In locul lor vor aparea tot mai multe mici comunitati, in care oamenii redescopera legatura cu natura. Este un mod de viata pe care tot mai multi il aleg, inetelegand goana inutila dupa material si revenind pe caile adevaratei spiritualitati. Una bazata pe lumina si iubire, nu pe dogme religioase asa cum bine spuneai mai sus. Iar cei care aleg sa faca asta nu fug, ci de fap creaza altceva, o noua lume. La asta incerc sa dau si eu o mana de ajutor in acest moment.

        Sunt un tip optimist si recunoscator pentru viata de acum. Asa cum ziceai, probabil ca am mai facut eu ceva posturi sau alte fapte bune in vieti anterioare. Pentru ca am observat de multa vreme ca cineva are grija de mine. Nu ma rasfata inutil, dar are grija sa nu-mi lipseasca nimic, sa am o viata plina de experiente frumoase si diverse si ma ajuta in momentele importante. Este ca si cum m-ar pregati pentru ceva si cred ca in ultima vreme am inceput sa inteleg pentru ce anume.

        Postul meu este acum in ziua a sasea. Azi e sambata iar de marti de la pranz n-am mai baut decat apa de izvor. Increderea in mine este suficienta. Asa cum spuneam, nu fac acest post din nevoia de a slabi si nu am nici probleme de sanatate. Din aceasta cauza pana acum efectele detoxifierii in cazul meu au fost minime. Foamea a trecut dupa primele 2-3 zile, poftele sunt si ele tot mai usor de depasit. Iar in rest am avut doar usoare ameteli si un pic de moleseala. Fara dureri si fara greturi sau alte efecte care apar inc azul unei detoxifieri mai dure.

        O sa incerc sa am grija la iesirea din post, am citit multe articole si experiente de pe blogul lui Cirys si am inteles deja importanta acestui fapt. Multumesc din nou pentru sfaturi si gandurile bune. Numai bine. Flavian.

        Răspunde

        • Bun venit pe blog Flavian si Leonard!
         Am urmarit dialogul vostru insa nu am putut interveni in ultima saptamana. Felicitari pentru posturile reusite pana acum de catre voi.
         Sa ai parte in cotinuare de un post cu folos Flavian si de o experienta cu impact pozitiv pentru viitorul tau. Numai bine! 🙂

         Răspunde

        • Posted by Leonard on 13/01/2013 at 5:41 pm

         Flavian,in primul rand felicitari pentru postul tau si sa ai putere sa il duci pana la capat.Asa cum am mai spus iesirea este enom de importanta.Una ca in caz de boala,vindecarea se produce la iesirea din post,apoi faptul ca inveti sa iti infranezi foamea care care va apare cand stomacul va incepe din nou sa digere.Nu uita ca stomacul omului nu este mai mare decat pumnul stang si este destul de strans dupa un post prelungit.Apoi exista posibilitatea ca omul sa moara in cazul in care ingereaza cantitati mari de mancare in primele zile dupa post.Se spune ca Buddha ar fi murit de indigestie la un mare ospat.A murit razand si spund discipolilor ingroziti : „Ce va mirati ? Nu v-am spus ca nimic nu-i permanet in lumea asta? ”
         Apoi sigur ca sunt de acord cu tine in ceea ce priveste o lume „verde”. Cine nu isi doreste o mancare ecologica,curata,un aer curat,o apa curata? Acum 30-40 de ani in Romania puteai bea apa curata din mai toate raurile.Acum doar la mari altitudini mai poti bea o apa de izvor curata.Cat despre produsele naturiste am observat ca atunci cand afacerea merge cei ce nu inteleg din viata decat „Bani” se baga si aici si distrug tot.Eu traiesc in Scandinavia de vreo 23 de ani si daca nu dau o caruta de bani pe o rosie,atunci cand musc din ea ,nu prea stiu daca e rosie,mar sau ceapa.Gustul e acelasi,adica nu e..
         Produsele „ecologice” vin de departe si unii spun ca ar fi si ele stropite dar noaptea.Nici macar nu este o gluma.In fine,nu schimb eu lumea.Se spune ca totul trece si totul este exact asa cum trebuie sa fie.Nimic nu lipseste si nimic nu este in plus.Aici,in lumea asta eu ma consider un turist si ca atare nu voi intra in politica si nu voi schimba nici sistemul social.S-o faca cei ce isi fac din acest pamant o lucuinta permanenta.Stim foarte bine ca apa are memorie iar structura ei se schimba functie de gandurile noastre.La fel se intampla cu totul caci totul vine din aceiasi sursa,totul este energie.Ea nu este buna sau rea ci doar ..este.Noi decidem cum o folosim si ce credem despre ea.Probabil cand vom scapa de polaritatea bine-rau vom accepta viata mai usor.Despre celula umana se stie foarte putin dar divizand-o iar si iar ajungem tot la energie,materia dispare.Deci gandul poate influenta totul.Crezi ca o anume mancare sau apa iti pot face rau ,asa este.Crezi ca ai lipsa de vitamine,asa este.Crezi ca nu poti traii fara mancare ,asa este.Crezi ca ai o boala,o creezi chiar daca nu o ai.Crezi opusul la toate cele enumerate mai sus,asa este.E o problema de credinta sau as spune de cunoastere sau de credinta in sens de cunoastere.Nu cea bisericeasca gen : „crezi in D-zeu ? Cred. „Asta e un gen de confirmare si nu credinta,nu cunoastere.Cand sti ca ceva exista,nu mai crezi ci sti sigur.Da se poate traii fara mancare si simti o libertate fantastica sa nu mai mananci si sa scapi de vizite la toaleta dar priveste in jurul tau : Ce face lumea? Manaca,bea.Ce plictisitoare e viata fara astea.Ar dispare multe si lumea asa cum o stim ar inceta sa mai exist.Nu ca ar fi o lume urata,dimpotriva dar oamenii nu sunt pe acelasi nivel,inca unii nu sunt oameni.Vor fi si ei dar mai dureaza.Si totusi viata e frumoasa si isi urmeaza cursul iar noi incercam sa evoluam ,fiecare in ritmul si dupa puterea lui.
         Mi-ai spus sa intru pe blogul tau dar nu stiu ce blog,ce adresa..

         Bafta multa in toate!
         Leonard

         Răspunde

         • Posted by Dana H on 09/07/2013 at 3:28 pm

          Numele meu este Dana si multumesc pt interventie..chiar imi doream sa aflu si conotatia spirituala a cestui demers pt ca pt mine asta a fost motivatia inceperii postului cu apa…am mai tinut pana acum post insa doar pt 1 zi..acum intentia mea este sa fac unul de 3-7 zile..asta in functie ce imi spune corpul..ti-ai notat experientele celor 21/40/100 de post in ideea de a impartsi si cu altii interesati de acest subiect?

          Răspunde

       • Posted by flaviand on 14/01/2013 at 9:52 am

        Cirys, multumim si noi de gazduire. Inca o data felicitari pentru acest blog si pentru ca ai oferit informatii atat de importante tuturor celor interesati de metoda de vindecare si curatare cu ajutorul postului negru. Daca nu as fi intrat pe acest blog, chiar daca auzisem despre postul negru de ceva vreme, probabil ca nici eu nu m-as fi incumetat acum sa ma apuc de asa ceva.

        Leonard, am inteles si eu de ceva vreme diferenta intre a sti si a crede. La fel si despre inutilitatea luptei si implicarii in dualitatea rau-bine. De fapt raul si binele sunt doua fete ale aceiasi monede, nu pot exista unul fata de celalalt, la fel cum o baterie nu poate functiona daca are doar borna plus. Are nevoie si de polul negativ pentru ca lucrurile sa se puna in miscare. Da, viata ar fi plictisitoare fara mancare si bautura si fara multe alte lucruri pe care unii le considera „rele”. In acelasi timp majoritatea celor veniti in acest joc numit viata pe pamant suntem inca prinsi in aceasta dualitate si ne lasam inca antrenati in roata karmei cum o numesc unii. Am intrat in joaca de partea „binelui” sau „raului” la fel cum intram intr-un meci de fotbal sau joc pe calculator intr-o echipa sau alta. Uitand uneori in toiul actiunii ca este totul doar un joc si considerandu-i pe ceilalti inamici. Ne vom reaminti bineinteles ca suntem toti jucatori si actori pe scena aceasta terestra, iar odata cu reamintirea va dispare incrancenarea dar si farmecul… 🙂

        In ce priveste postul meu, din pacate cred ca voi fi nevoit sa-l inchei mai curand decat imi propusesem datorita unor probleme de familie. Azi se implineste o saptamana de cand l-am inceput, iar maine la pranz sunt 7 zile de cand n-am mai bagat nimic in gura decat apa. Tot maine cred ca voi incepe si iesirea din post, iar pana in week-end probabil ca ma voi intoarce la hrana „normala”.

        Voiam sa va intreb in acest context daca aveti idee despre utilizarea mierii in perioada de iesire din post. Vorbesc aici de miere curata, nu de sirop invertit cu aroma de miere si albine doar pe eticheta, asa cum gasim in supermarket. Sunt pasionat de apicultura de ceva vreme, iar de vreo doi ani am si cativa familii de albine pe care incerc sa le cresc in conditii cat mai naturale. Din cate am mai citit pe aici, mierea nu porneste digestia si ma gandeam ca as putea incepe cu un suc de lamaie strecurat si diluat in apa in primele zile, la care sa adaug treptat o lingurita, apoi doua sau trei de miere si tot mai multa pulpa de fruct.

        P.S. Leonard, blogul meu il poti gasi daca dai click pe numele cu care postez aceste comentarii. Pagina este oricum simplu de retinut: flavian.ro Voi pune acolo maine si articolul in care povestesc experienta primului meu post, cu linkuri catre pagina lui Cirys si recomandari catre cei care doresc sa incerce asa ceva. Incerc in acest mod sa ajut si eu la raspandirea informatiei pentru ca tot mai multa lume sa afle de aceasta medoda miraculoasa dar foarte putin cunoscuta de vindecare.

        Răspunde

        • Mierea poate fi utilizata fara probleme la iesirea din post, Flavian. Poate ca nu porneste digestia in sensul activarii stomacului dar cu siguranta porneste absortia intestinala deci implicit hranirea.
         Dintotdeauna m-a fascinat apicultura. Din cate stiu nu oricine poate exercita aceasta munca cu succes. Te felicit pentru interesul tau in domeniu , mie imi pare o preocupare aflata la granita dintre „magic” si pamantean. 🙂
         Felicitari pentru cele 7 zile de post, nu este putin lucru acesta reusita. La mai mare!

         Răspunde

         • Posted by Leonard on 16/01/2013 at 3:20 pm

          Cirys scuze pentru faptul ca te-am botezat .Ar trebuii sa aduc un miel si o damigeana de vin sa fiu un nas adevarat :))

          Răspunde

          • Posted by Flavian on 16/01/2013 at 4:16 pm

           Treci cu mielul si pe la mine, ca-s Flavian de fapt chiar daca unii imi mai zic Flaviu sau Flavius din cand in cand… 🙂

          • Posted by Leonard on 16/01/2013 at 7:18 pm

           Corect,asa este.O sa ma saraciti de tot tu si Cirys..

          • Nici o problema, Leonard. Cat despre miel as putea mai degraba sa il vand ca am renuntat la mancatul de carne dupa postul de anul trecut. Sau poate il tin ca animal de companie ca vad ca se poarta mai nou. 🙂

          • Posted by Leonard on 16/01/2013 at 7:21 pm

           Eram convins ca nu mananaci carnuri,era doar o vorba din popor cu mielul si damigeana de vin. Da’ ti-aduc un cos de morcovi si o damigeana de apa de izvor..

        • Posted by Flavian on 15/01/2013 at 10:01 am

         Multumesc Mihaela, am terminat intre timp si articolul despre care iti spuneam: Tehnica postului negru

         Cresterea albinelor este intr-adevar o indeletnicire frumoasa. Eu incerc sa o fac in mod cat mai simplu, oferind albinelor conditii cat mai aproape de cele naturale: fara tratamente, foite de ceara artificiale sau deplasari stresante. Deocamdata sunt inca la inceput, dar invat si imi place. O mica prezentare despre albine si produsele oferite de acestea gasesti aici: Scurta introducere in lumea albinelor

         Răspunde

        • Posted by Leo on 16/01/2013 at 12:47 pm

         Ma bucur ca ai hotarat sa intrerupi postul si imi pare rau ca raspund asa tarziu.Nu intru pe net zilnic,imi pare rau. Era prea devreme sa ti un post de 21 sau 40 de zile si asta doar din cauza iesirii din post pe care trebuie sa o faci corect. Orice mesteci porneste digestia si implicit foamea care va fi destul de greu de controlat ceea ce este periculos dupa un post prelungit.Lichidul nu porneste digestia deci mierea diluata nu va porni digestia.La un post de 7 zile poti bea sucuri diluate 2 zile,sucuri cu tot cu pulpa inca 2 zile,apoi salate de cruditati usoare inca i-2 zile iar daca ai mancat carnuri ,fierturi si prajeli ,inainte, le poti manca din a 8 zi. Astfel ai facut o iesire de 7 zile si te-ai intors la viata initiala din a 8-a zi. LA fel trebuie procedat si la iesirea dintr-un post de 40 de zile sau mai lung,iesirea fiind egala cu postul.
         Sanatate multa iti doresc!

         Răspunde

        • Posted by Flavian on 16/01/2013 at 1:15 pm

         Buna Leonard, multumesc de raspuns. Ai dreptate din acest punct de vedere, poate ca este mai bine sa incepi cu pasi mici ca sa nu faci prostii. Imi pare intr-un fel rau ca nu am avut ocazia sa tin mai mult, dar asta este.

         Am inceput ieri revenirea treptata cu sucuri si deocamdata merge totul bine, am avut si prima iesire la toaleta azi dimineata insotita de ceva crampe. Dupa un mic dop care se pare ca ramasese pe colon din cauza ca nu am facut clisme, treaba a devenit foarte lichida.

         Vad ca tu recomanzi o perioada mai lunga de adaptare fata de Cirys care spunea de aproximativ 1 zi de revenire la fiecare 4 zile de post. Probabil o sa merg pe o varianta de mijloc, adica pana duminica sa revin la „normal”.

         Răspunde

         • Posted by Leo on 16/01/2013 at 2:00 pm

          Flaviu,tu decizi daca sau cum sa ti un post si cum sa faci iesirea din el.Eu nu recomand nimic,iti spun doar cum este corect.Dupa simptomele tale din iesirea postului iti pot spune daca ai tinut un post corect sau nu,daca ai facut un bine corpului sau mai mult rau.In cazul tau ai facut greseli si inca le mai faci.Dar fiecare invata din greseli.Daca duceai postul mai departe realizai singur greselile pe care le faci.Oricat de „curat” ar crede cineva ca este,tot nu este curat.Poti fi vegan si tot ai nevoie de posturi si implicit clisme.In Asia oamenii fac clisme precum noi europeni ne spalam pe dinti.Pana acum vreo 50-70 de ani postul si clismele,ventuzele,sangerarile,terapia prim voma,erau ceva normal si faceau parte din detoxifierea corpului.Si ceea ce numim noi „babesc” este de fapt medicina Ayurveda cu vechime de peste 5000 de ani.Medicina chimizata,alopata are o vechime de 100 de ani si trateaza simptome.E ca si cum scoti becul din bordul masinii care iti arata ca ramai fara benzina,in loc sa bagi benzina.Medicina ayurvedica merge la cauze si vindeca.In fine ,iti mai spun ca dupa 7 zile abea daca te apropiai de perioada de detoxifiere.Cat despre experienta,ai inteles ceva dar mai ai o gramada de invatat si doar pe piele ta te vei convinge de adevar si nu dupa experientele altora pentru ca fiecare este diferit.Totusi trebuie sa urmezi corect anumite procedee.Eu nu am intentia sa te supar si chiar imi cer scuze daca te simti ofensat dar adevarul nu este frumos.Minciuna si ignoranta sunt frumoase,nu uita.Lumea e plina de carti despre de toate dar 99% sunt maculatura.Internetul e si el plin de prostii si locul unde unde se intalnesc toti nebunii si fiecare isi da cu parerea despre ceva.Totusi experienta personala ramane cea adevarata si valabila.In final vreau sa iti mai spun ca de aceea insistam pe iesirea corecta din post.Sigur ca omul e tentat sa faca ce este mai usor dar ceea ce obtinem usor nu prea…tine mult.Poti iesii si intr-o zi dupa un post de 7 zile daca vrei nu vei murii dar daca dupa un post de 21 de zile vei iesii in 3 zile te cam apropii de doamna cu coasa. Tu fa cu doresti,este corpul tau si ai tot dreptul sa il administrezi dupa bunul plac.Mai este importanta motivatia postului. Un post facut pentru slabit sau doar din curiozitate nu iti va oferii aceleasi beneficii ca un post facut pentru spirit.
          Hipocrate,Plutarh,Socrate,Pitagora,Aviaccena si multi altii posteau regulat,an de an si isi obligau si discipoli sa posteasca.Ludvigo Carnaro spunea. „cine mananca putin poate manca 1200 de ani ” Prin 1850 un anume medic Duran sau Durian intersice postul.Toti bolnavii erau hraniti bine.Odata cu acesta se termina era artei vindecarilor prin post. Totusi au ramas destule centre in lume unde inca se practica postul ca terapie vindecatoare a trupului si sufletului.Pentru plebe exista medicina alopata,medicamentele chimizate,mancare cu E-uri,apa poluata si orasele cu mult beton si asfalt.Daca citesti Evanghelia eseniana vei vedea cum de acum 2000 de ani se faceau clisme,iar namolul,soarele,aerul erau indispensabile pentru vindecare.Apa,aer ,foc ,pamant sunt elementele din care si noi suntem construiti.
          Iti doresc multa sanatate si multa bafta in toate!

          ps. Cyrus multumesc pentru gazduire si imi cer scuze de lungimea postarilor. Sanatate multa !

          Răspunde

        • Posted by Flavian on 16/01/2013 at 4:14 pm

         Leonard, multumesc din nou pentru mesajul detaliat. Despre iesitul din post cu 1 zi de revenire entru fiecare 4 zile postite citisem aici: Cum se întrerupe postul negru. In cazul unui post de 21 de zile asta ar insemna minim 5 zile de readaptare. Tu spui ca ideal ar fi sa fie 21 si inteleg asta. Cu cat mai lunga readaptarea cu atat mai bine.

         In rest, stiu ca prin experienta proprie poti invata cel mai bine, stiu ca am facut greseli si ca o sa mai fac, stiu ca 7 zile de post nu sunt suficiente pentru o vindecare completa, deci nu-i cu suparare ca-mi spui si tu lucrurile astea. Sunt deschi in general la chestii noi si prefer adevarul decat un fals poleit astfel incat sa para frumos.

         Mai cunosc cate ceva si dspre istoria adevarata a umanitatii sau a medicinei, despre faptul ca fiinta umana are corpuri energetice unde boala se manifesta inainte sa apara in plan fizic, inteleg ce vrei sa spui si cu medicina alopata, mai am idee si de un pic de alchimie apropo de elementele din care suntem construiti.

         Toate acestea ma ajuta sa inteleg cat de multe nu stiu de fapt si cate mai am de invatat. Sau poate ar fi mai corect sa zic cate mai trebuie sa-mi reamintesc, pentru a iesi din joaca asta de-a uitarea si separarea, de-a dualismul si lupta binelui cu raul… 🙂

         Răspunde

         • Interesant site-ul tau, Flavian. Am dat o tura rapida din lipsa de timp dar voi reveni.

          Răspunde

          • Posted by Leonard on 16/01/2013 at 7:23 pm

           Cirys ai comis-o si tu ,m-ai botezat Flavian E randul tau sa aduci „mielul ” :))

          • Scuze Leonard, graba strica treaba. 🙂
           Poate in loc de miel sa aduc o contributie pentru casa ecologica, macar un pomisor.
           Apropos de pomi: aud mereu replica stupida ca fara pesticide si alte stimulente pt. productie nu se mai obtine recolta in gradina. Eu stau la bloc iar pe petecul de pamant din fara geamului, din samburi aruncati de locatari pe fereastra de-a lungul timpului, au aparut: visini, pruni, caisi si corcodusi iar o vita de vie plantata de cineva candva s-a raspandit singura pe unde a gasit conditii optime. Toti acesti pomi fac fructe impecabile in fiecare an, sunt plini de rod, cu singura ingrijire da a li se da o data la cativa ani cu var pe tulpini.

          • Posted by Leonard on 18/01/2013 at 4:22 pm

           Cirys ai 100% dreptate dar dar ce facem cu fabricile de pesticide,cu firmele care se ocupa de modificari genetice? Ce facem cu industria farmaceutica daca toti suntem sanatosi? Beleaua mare este ca nu ne mai putem opri din inertia asta imbecila.Nicola Tesla a aratat acum 100 de ani ca putem avea energie gratuita.Asta implica in primul rand o lume fara razboaie,fara poluare inutila,cu mancare curata si implicit fara medicamente.Probabil spitale ar exista cu doar cate sectii,pentru arsi,oase rupte si eventual ochi.Dar boli interne care omoara zilnic oamenii nu ar mai fi exitat.Deci un procent foarte mare de oameni, la nivel planetar ,lucreaza in toate aceste industrii.Citisem undeva ca sunt mai multi oameni care lucreza in sectiile de oncologie decat cei bolnavi de cancer.Am ajuns sa faem o afacere din oamenii bolnavi.In Romania inca nu se vede clar dar in vest,crede-ma ca tot prostul vede si stie acest lucru.Razboaiele pentru pentrol se numesc razboaie duse impotriva teroristilor sau pentru implementarea democratiei.Si as putea continua dar toata lumea de bun simt vede si stie.Deci suntem partasi la tot ceea ce se intampla in lume.E greu sa faci ceva bun.Daca deschizi un restaurant vegan,probabil vei da faliment dar daca iei o franciza Mc Donalds sau orice fast food va merge.Ma uit la tineretul din vest si observ ca toti vor fructe necoapte ,lucitoare si de aceiasi marime.Zici ca sunt din plastic.Pentru ei ecologic inseamna doar un pret mai mare.Tine de educatia si asta.In orice tara conductorii isi doresc un popor de prosti care sa fie doar niste consumatori neinformati.Sclavagism modern.Nu degeaba romanul are haiducia in sange :))
           Apropos’ de samburii aruncati pe geam ,am avut o astfel de experienta unde locuiam in Brasov,la casa si am mancat cele mai bune prume din viata mea.Nici macar nu m-am ocupat vreodata de acel mic prun.El a crescut singur si a dat prune mari si dulci.Tot in acea curte aveam visini,corcodusi,nuci,pe langa gard crestea zmeura,aveam si agrise iar tatal meu,plantase capsuni.Atunci nu stiam ca de fapt eram bogat ..

          • Leonard, ai prins scurt si cuprinzator esenta. Asa stau lucrurile din pacate.
           Comoditatea/inertia sunt vicii ale societatii prezente caci comod este sa ii lasi pe altii sa gandeasca pentru tine si apoi sa actioneze pentru tine si uneori chiar sa iti spuna ceea ce ar trebui sa simti.

           Din pacate, generatia tanara a pornit cu marele handicap al lipsei contactului cu radacinile (bunici, strabunici) care asigurau transmiterea unor anumite valori, in primul rand morale si de echilibru sufletesc cu care omul sa poata evolua frumos. Ce sanse sunt sa obtii un pom plantand o ramura rupta din altul…
           Generatia de varsta mijlocie este cea care mai poate salva crampeie, desi valorile ei au fost rasturnate cu buna stiinta si putini au avut puterea sa pastreze esenta buna din ei, in tavalugul industrializarii, al crearii „omului nou” si mai recent al hipertehnologizarii si hiperchimizarii.

          • Posted by Flavian on 17/01/2013 at 11:22 am

           Multumesc de aprecieri Cirys, te astept sa mai treci pe la mine… 🙂

           Leonard, ai si tu blog ?

          • Posted by Leonard on 17/01/2013 at 5:08 pm

           Mai fratilor voi va scrieti unul altuia dar pe adresa mea si ma botezati cand Flavian can Cirys.Haha ,veniti cu mielu’ si damigeana repedeeeee !
           Nu ,Flavian ,nu am blog dar am intrat pe blogul tau.Eu sunt nascut in Brasov si trait acolo vreo 27 de ani.Acum cativa ani imi doream sa imi fac o casa ecologica si independenta energetic,cu o livada de pomi fructiferi si o mica gradina de legume.Cine stie,poate vreodata voi avea ocazia sa ma alatur proiectului tau.

          • Posted by Flavian on 18/01/2013 at 10:23 am

           Nu sta prea mult pe ganduri, ca sistemul economic si politic actual are zilele tot mai numarate… 🙂

          • Posted by Flavian on 18/01/2013 at 11:53 am

           Cirys iti recomand sa studiezi domeniul permacultura pentru a vedea de fapt cum stau lucrurile in ce priveste cresterea plantelor: De weekend – Permacultura

          • Multumesc, Flavian! Iti ofer la schimb, cu intarziere ce-i drept, un link interesant despre albine: http://www.spiritualrs.net/Conferinte/GA351al/GA351_index.html 🙂

          • Ah, da, auzisem ca Rudolf Steiner a fost si el interesat de viata albinelor. O sa urmaresc lecturile respective, multumesc.

         • Posted by Leonard on 16/01/2013 at 7:17 pm

          Flavian eram convins ca sti cate ceva din domeniile enumerate de tine si este foarte bine sa intelegem cat mai mult posibil din intreg.Tocmai de aceea medicina alopata nu ajuta la nimic decat in cazuri extreme pentru ca imparte omul pe organe.Unu milion de specialisti pe fiecare organ.Omul este un intreg si este construit perfect.Ma bucur ca nu te-ai suparat si esti deschis la o critica constructiva.Si eu am facut greseli si cred ca greseala este omeneasca.Totul este sa nu facem aceiasi greseala iar si iar.Apoi trebuie sa transformam experienta in cunoastere,altfel nu ar avea rost greselile.Eu unul sunt de parere ,din experienta mea proprie,ca doar cunoasterea directa este cea adevarata.Ajuta si cea indirecta dar trebuie sa fie din surse verificate.Cand dai cu capul de pragul de sus inveti ceva.si nu mai uiti.
          Cat despre iesirea din post am auzit despre oameni care sunstineau ca nu mananca nimic 15 zile apoi mananca 5 mici cu paine si mustar.Altcineva care a postit 40 de zile(cunosc persoana) a spus ca a iesit din post cu un cotlet de vita.Acum daca mint sau au ajuns la nivelul de a transmuta orice in lumina,nu stiu.Deci probabil ca se poate sa iesi din post si direct cu cotlete ,slanina si carnati dar eu nu as incerca asa ceva.In momentul in care iesirea dureaza cat postul beneficiile sunt extraordinare pe toate planurile.Cand un post este tinut corect si apropos de asta trebuie sa spun ca sunt necesare 2 clisme zilnic,chiar trei pentru cei ce au mancat „normal” in ultimii 20-30-50 de ani si nu au sarit vreodata o masa in tot acest timp,deci cand un post este tinut corect nu te simti vlaguit ci plin de energie.Dar asta inseamna sa fi curat in interior.Daca organismul consuma pana la 75% pentru digestie,toata acea energie iti ramane disponibila.Daca este bolnav o va directiona catre vindecare.Daca esti sanatos vei avea beneficii spirituale.Cum sti cand sa te opresti din facut clisme ? Atunci cand dupa ce introduci 2 l de apa,la iesire este la fel de curata cum a intrat.Daca inveti sa iesi corect dintr-o zi de post ,apoi din 3 zile ,apoi din 7,etc vei fi in stare sa o faci si la 40 de zile.Altfel nu vei avea forta necesara si nu cea fizica cat cea mentala..Deci iesire cu sucuri diluate,apoi sucuri cu pulpa,fructe mestecate bine,chiar gen pure de mere,pere,orice iti place,legume sau suc de legume salate de tot felul si apoi ,daca tu crezi ca mai este necesar,mancarea „normala” .Totusi daca vei citi din biblie ce mancare este destinata omului vei vedea ca nu exista dubii in Geneza: Fructe,legume seminte si cam atat.Tot ce nu a fost procesat de mana omului.Poate crezi ca este o nebunie dar nici uleiul nu este necesar.Nu se gaseste nicaieri in natura.Trebuie produs prin presare sau alte procedee „americane”.Apoi priveste un bebelus cum mananca,respira,cum se bucura fara motiv,etc. Te va invata mai multe decat toate cartile pe care le-ai citit vreodta.Noi oamenii credem ca daca am crescut si suntem de 10 ori mai marti decat ei suntem si mai destepti dar avem multe de invatat de la ei. Cand vine pe lume acel copil bea doar lapte,apoi ceva sucuri,pureuri de fructe si apoi mancare mai solida .De aceea ne nastem si fara dinti.Cred ca s-ar gasi destui parinti care sa ne dea sarmale la o luna.Un copil este un iluminat,stie tot ce are nevoie.Apoi parintii,scoala,societatea ,toti il invata ce e bine…pentru ei,nu pentru el.Astfel daca vreodata se trezeste se va chinuii zeci de ani sa recupereze ceea ce a pierdut.Suntem nascuti nemuritori dar societatea ne vrea consumatori.Ce sa faca industriile fara bolnavi,politia fara criminali,psihologii fara dezorientati,tribunalele fara oameni care se bat pentru nimicuri,etc ?
          Se spune ca atunci cand faci un pas spre cunoastere ea se departeaza cu 2 pasi fata de tine. Totusi nu trebuie sa obosim cautand adevarul si cunoastere adevarata,directa.

          Răspunde

         • Posted by Flavian on 17/01/2013 at 11:34 am

          Multumesc de lamuriri Leonard. Am inteles si treaba cu clisma, aia intr-adevar ar fi fost cea mai utila chestie pe care puteam sa o fac. Pana la urmatorul post poate cumpar si un irigator, ca pana acum n-am avut ocazia. Dupa biblie nu ma iau prea mult, are chestii interesante si urile dar in opinia mea este cam expirata si contrafacuta dupa secole intregi de cenzura, distorsionare si traduceri. Exista surse mult mai actuale si mai bune.

          Avem doi copii de varsta prescolara si alimentatia lor este intr-adevar o poveste lunga. Incercam sa-i alimentam cat mai sanatos,dar n-am ajuns inca sa le oferim 100% Hrana Vie. Sotia este mai reticenta ca mine la multe lucruri, dar este in schimb pasionata de homeopatie. Educatia este si ea un punct critic, iar asta este inca un motiv pentru care sper sa punem pe picioare comunitatea. Sa aibe un loc in care sa creasca alaturi de alti copii ce gandesc liber si sa le oferim o alternativa gen Waldorf, Montessori sau Shchetinin.

          Răspunde

          • Posted by Leonard on 17/01/2013 at 5:20 pm

           Irigatoare se gasesc in Brasov pe fosta Armata Rosie la un mic magazin de tehnico/medicale,sau asa era acum vreo 2 ani. Cu biblia ai dreptate dar eu iti spuneam de Evanghelia eseniana sau Evanghelia pacii,considerata apocrifa de catre preotime si biserica.Biblia a fost modificata prima data prin anul 500 cand s-a scos tot ceea ce explica reincarnarea.Apoi din cauza traducerilor sensul s-a pierdut mult.Eu am citit prima biblie tradusa in limba romana din anul 1688 si iti pot spune ca sunt diferente imense de sens..Ma intreb cum arata biblia originala scrisa in limba aramaica si care este detinuta de Vatican.Probabil nu mai are nimic comn cu ce citesc romanii interesati.Trist.Ai sa vezi si de ce este considerata apocrifa.Sa spui ca Iisus facea clisme este o blasfemie.Dupa biserica crestina Iisus era trist,suparat nevoie mare si facea minuni.De-aia se inmultesc pupatorii de moaste.Macar de ar ajuta la ceva…

          • Posted by Flavian on 18/01/2013 at 10:34 am

           Mda, manipularea a fost cuvantul cheie in ultimele doua milenii, s-a ridicat la nivel de arta in ultimele doua secole si a ajuns o adevarata stiinta in ultimele doua decenii… 🙂

          • Flavian, sunt mari sanse sa gasesti irigator si la farmaciile obisnuite, sansa creste intr-adevar la un magazin tehnico-medical.

          • Posted by Vasile on 03/03/2013 at 10:42 pm

           Noroc la toţi.Sunt nou venit,mă numesc Vasile,şi sunt foarte bucuros că am gasit aşa un site undu mă simt printre ai mei.Vreau să mulţumesc mult deţinătorului acestui site pentru ceia ce face.Am o întrebare către către cei care au avansat în metodele naturiste de a se trata şi în special aş dori să ştiu părerea lui Leonard…Ce şanse sunt de refacere a auzului prin postul negu…Am numai 35 la sută şi continuă să scadă.Am deficienţă auditivă senzorială,ca să fie mai clar…problema este la urechia internă ceva legat cu neuroni…nervi.Mersi mult.

          • Vasile, eu as zice ca sunt sanse dar dupa un post indelungat poate chiar doua posturi indelungate cu pauza intre ele in care sa se consolideze rezultatele primului.

 10. Buna Sorin! Felicitari pentru cele 31 de zile de post reusite si pentru cele anterioare acestora!

  Nu exista reguli stricte in ceea ce priveste intreruperea postului insa pentru o intrerupere cat mai benefica pentru organism gasesti idei in acest articol: https://cirys.wordpress.com/2009/08/12/cum-se-intrerupe-postul-negru/

  Cel mai bine este sa iti asculti corpul, el iti va spune imediat daca un suc iti prieste sau nu, la fel si in cazul mancarurilor solide. Se incepe cu sucuri foarte diluate, cateva picaturi intr-un pahar cu apa si apoi, pe masura ce suporti concentratii mai mari, incepi sa inmultesti cantitatea de suc si sa o micsorezi pe cea de apa. Intre faza cu sucuri si cea cu mancare solida este idee foarte buna sa introduci o etapa cu sucuri de fructe/legume mixate la blender si consumate integral, daca cuprind si frunze verzi, cu atat mai bine, va fi un fel de smoothie.

  Eu am tinut maxim 34 de zile de post. Daca vrei sa citesti despre cele 8 zile ale revenirii mele din post, gasesti aici: https://cirys.wordpress.com/revenirea-din-post/
  Pentru ca eu am facut o revenire destul de scurta, in raport cu durata postului, am continuat cu multe alte saptamani de mancat produse vegetale, cu foarte mici exceptii.

  Răspunde

 11. Posted by mada on 07/02/2012 at 8:27 pm

  ups! am incurcat casutele. te rog cirys sa corectezi daca se poate, iar daca nu sa stergi comentariul in care apare adresa de mail la nume. multumesc.

  Răspunde

 12. S-a rezolvat, Mada.

  Stiu si eu despre acel post de care scrisesei in mesajul celalalt. 🙂
  Totul bine in rest. Tu ce mai faci?

  Răspunde

  • Posted by mada on 08/02/2012 at 8:56 pm

   sunt bine, multumesc, se poate si mai bine. ma tot pregatesc sa incep postul cu apa si aman de azi pe maine. 😦
   din vara o inceput sa-mi iasa acnee pe gat. la inceput asa cate 1-2 de-o parte si de alta, iar acum s-a agravat: mi-au iesit mai multe, si is urate, rosii si umflate. la atingere se simt ca niste noduli. 😦 cel mai mult pt asta vreau sa tin postul cu apa. mi-am facut analize si mi-o iesit testosteronul marit, iar dermatoloaga o zis ca din cauza asta e acneea (si parul care mi se unge ingrozitor de repede, la 2 zile neaparat trebuie sa-l spal) si probabil si din cauza chisturilor ovariene pe care le am. 12/16 si 7/8. SAU, ma mai gandesc c-ar putea fi acneea si din cauza giardiei. nici nu stiu ce sa tratez mai intai. 😦

   Răspunde

   • Mada, ce pot sa iti spun in legatura cu testosteronul marit este ca el nu provoaca in mod automat acnee. Eu am avut si am inca aceasta problema insa nu am avut cosuri nici macar la pubertate sau in adolescenta cand mai toata lumea le are si nu am deloc nici in prezent. Iarasi iti pot spune ca am numeroase cunostinte femei, de diferite varste, care au chisturi ovariene si care nu au deloc acnee. Nu spun ca aceste 2 probleme nu pot avea vreo legatura cu acneea ta, ci doar ca acneea nu este neaparat legata de aceste aspecte.

    Dupa parerea mea, care nu este in nici un caz adevarul suprem, este vorba mai degraba de niste probleme parazitare si de o aciditate accentuata a organismului tau. Daca intr-adevar cauza se afla aici, atunci ea are sanse mari de a fi eliminata prin post. Nu iti ramane decat sa incerci si sa vezi.

    Răspunde

    • Posted by mada on 09/02/2012 at 4:47 pm

     s-ar putea sa fie cum spui tu. giardia asta imi da si niste reactii alergice urate. am ajuns si la urgente din cauza alergiilor. intrebata fiind ce-am mancat, am zis ce, dar in alte dati la aceleasi alimente nu aveam nimic, si nici acum n-am, pt c-am mai mancat.
     ce inseamna c-am o acitidata accentuata a organismului si din ce cauza apare?

     Răspunde

 13. Posted by Octavia on 08/02/2012 at 6:42 pm

  Pot fi cearcanele si acele pungi de sub ochi ameliorate sau chiar vindecate? In timpul postului negru nevoia de a se odihni a organismului este mare si de aici si intrebarea mea de mai sus. Multumesc.

  Răspunde

 14. Octavia, daca te referi la cearcane ca fiind acele vinisoare albastrui de sub ochi, ele pot in multe cazuri sa fie mostenite, la fel cum este mostenit pigmentul pielii, fiind vorba pur si simplu despre o pigmentare mai intensa a acelei zone, specifica mai ales persoanelor brunete.
  Respectivele vinisoare devin mai vizibile pe masura inaintarii in varsta, avand drept cauza subtierea pielii din acea zona.
  Exista si cearcane ce au drept cauza o circulatie defectuoasa a sangelui sau oboseala accentuata a ochilor.
  Daca este vorba de acele pungute umflate de sub ochi, indiferent de culoarea lor, atunci cel mai adesea este vorba de o functionare defectuasa a rinichilor si uneori a ficatului.

  Nu am inteles exact daca aparitia cearcanelor la tine este legata de faptul ca te aflii in post sau era o problema care te deranja de mai mult timp. Cu exceptia cazului in care este vorba de o pigmentare mai accentuata a zonei de sub ochi, in rest, cearcanele se amelioreaza in masura in care se reuseste eliminarea cauzelor care le-au provocat, adica una dintre variantele enumerate mai sus.

  Răspunde

 15. Posted by Octavia on 09/02/2012 at 8:58 pm

  Nu,nu tin post, deocamdata, doar vroiam sa stiu daca postul negru are un efect asupra pielii din jurul ochilor. Probabil ca am aceasta problema datorita excesului de calculator din ultima perioada (sunt in sesiune). Insa maine este ultima zi de examene si totul sper ca se va rezolva. Cu toate acestea tot ma bate gandul sa incerc un post negru, am reusit anul trecut inainte cu doua saptamani inainte de pasti sa tin o saptamana, ca urmatoarea (Saptamana Mare) sa revin din post, ca sa ma pot bucura impreuna cu familia si apropiatii de masa de sarbatori. As vrea sa mai incerc inca o data un post negru, insa de cand sunt in alt oras,la studii am slabit si nu stiu daca este in regula sa ma apuc de post. In momentul de fata citesc cartea doctorului Shelton si ma face sa cred ca postul este calea cea buna spre detoxifiere, lucru pe care il cau si nu neaparat slabirea sau vindecarea vreunei boli deoarece, deocamdata, nu este cazul. O seara frumoasa! 🙂

  Răspunde

  • Ma bucur sa aflu ca citesti caretea doctorului Shelton. Este foarte valoroasa si se bazeaza pe foarte multa experienta practica.
   Spor la postit, in caz ca mai faci o noua incercare!

   Răspunde

 16. Posted by Elena on 17/04/2012 at 7:49 am

  Hristos a inviat! Vreau sa mai dau cateva informatii legate de sanatatea mea si de starea mea generala. Am tinut postul pana la final, pe 11 aprilie (miercuri, cand eram inca pe ciorba de legume) mi-am facut analizele la sange (hematologie si biochimie) si urina. Leucocitele si limfocitele se incadrau in intervalul biologic de referinta, hemoglobina a iesit 12,5 (interval: 11,7-15,5). Calciul il am in interval, insa sunt in limita inferioara, magneziul cam mic (1,32), normal ar fi fost intre 1,5-2,4, siderenia (fierul) a fost foarte bun. Creatinina serica a fost un pic scazuta, iar densitatea urinii la fel- doctorul mi-a spus ca daca una e mica si cealalta, acestea doua au de-a face cu rinichii, insa m-a consultat si dansul si nu a vazut nicun fel de problema la rinichi. Glicemia a iesit bine, la fel si colesterolul seric total si hdl si ldl.

  Nu stiu din ce cauza mi-au iesit niste puncte rosii pe fata. Nu par a fi niste cosuri pentru ca la mine punctele rosii sunt dureroase si ar fi trebuit sa faca si puroi, parca ar fi niste pete de la o intoleranta alimentara, desi nu bag mana in foc. Numai pe fata mi-au aparut. Doctorul le-a numit „pseudo-cosuri”. S-ar putea sa fie un dezechilibru endocrin sau hormonal. Trebuie sa mai investighez.

  M-a apucat o raceala de Pasti, destul de urata, inca imi mai curge nasul, mucusul este cam apos si mai si scuip mucus, stranut si tusesc din cand in cand si ma doare gatul rau de tot din cand in cand. Am crescut in greutate, am 52 kg, acum de sarbatori nu am facut excese, insa am mancat ca majoritatea oamenilor ceea ce este traditional si am consumat si alcool. Va trebui, acum ca sarbatorile s-au cam incheiat, sa ma apuc de sport, poate si o dieta proteica nu ar strica, sa-mi refac un pic muschii, ca am fost un pic cam slabita, iar din punct de vedere al greutatii mie imi este bine. II vatrebui corpului mult timp pana sa se obisnuiasca cu noua greutate-niciodata dupa 18 ani nu am avut sub 60 kg, asa ca va trebui sa-l ajut cu miscare, ca si asa nu am facut nimic in timpul postul si nici de sarbatori nu mi-am planuit sa fac ceva. Si lichide, cam 1,5-2 L, in fiecare zi. Daca fac sport si transpir, e clar ca si cantitatea de apa va creste, voi vedea, in functie de cum ma simt si ce imi cere corpul.

  Acum am o intrebare: vreau sa tin post doar cu apa de acum incolo, miercurea si vinerea. Este ok sau este prea mult? Daca este bine de doua ori pe saptamana, cum ies urmatoarea zi din post, asa cum scrie in articolul despre postul de 24 de ore?

  Sarbatori fericite in continuare (cat a mai ramas) si multa sanatate tuturor! 🙂

  Răspunde

 17. Posted by Elena on 17/04/2012 at 9:04 am

  Am uitat ceva…

  Doctorul mi-a dat niste tablete, o combinatie de calciu, magneziu, vitamina d3 si zinc, nu incerc sa-i fac reclama, face parte dintr-o gama de suplimente alimentare care se pare ca sunt no. 1 in UK, deci sunt produse originale din Anglia, pana si prospectul este numai in limba engleza. Se numeste Osteocare.

  Bineinteles ca nu i-am spus doctorului ca am tinut post, ci doar ca am vrut sa slabesc si am tinut o dieta mai drastica si de acolo si slabirea brusca. Din pacate, am fost dusa si adusa de la doctor de cineva foarte apropiat si m-ar fi intrebat de ce nu imi iau medicamentele, asa ca sunt deja luate. Si de aceea vreau sa intreb cum credeti ca este mai bine? Sa le iau acum sau sa las corpul sa isi faca treaba singur in continuare? Pana si doctorul mi-a spus sa nu imi pun bazele in aceste suplimete, ci mai mult sa ma axez pe dieta rationala, sport si lichide.

  Răspunde

 18. Adevarat a inviat!
  Elena, ma bucur ca ai revenit cu noutati, unele chiar deosebite dat fiind faptul ca pana acum nimeni nu a mai scris aici despre analizele proprii, facute dupa un post cu apa. Uneori, odata cu reinceperea alimentarii, corpul mai trece printr-o scurta etapa de auto-curatare, in paralel cu readaptarea la noua situatie. Pe seama unui astfel de aspect as pune eu atat raceala cat si ceea ce ai scris desptre fata.
  Referitor la dorinta ta de a tine post saptamanal. Parerea mea este ca 1 zi pe saptamana ar fi suficient, mai ales acum cand esti proaspat iesita din acest post destul de indelungat. Acum scopul tau trebuie sa fie hranirea sanatoasa si miscarea, asigurarea unei varietati cat mai mari cu putinta in ceea ce priveste aportul de nutrienti pentru ca organismul sa recladeasca pe baze sanatoase si sa eviti aparitia deficientelot de orice fel. Sezonul este cat se poate de potrivit unui astfel de scop, nu rata nimic din verdeturile autohtone. Daca i se ofera sansa, corpul continua curatenia si cand este alimentat cu solide. Poti sa procedezi ca in articolul referitor la postul de 24 de ore, desi acum te cunosti cum reactionezi intr-o astfel de situatie si poti sa simplifici.
  Tabletele cu vitamine/minerale nu fac rau. In general problema unor astfel de suplimente este ca sunt absorbite in mica masura de organism pentru ca nu vin pe calea pe care acesta este obisnuit sa le primeasca, adica din alimente, alimente unde mineralele/vitaminele se afla insotite de multe alte componente care le ajuta in procesul de asimilare si le ofera o compatibilitate sporita. Ce as face eu intr-o astfel de situatie: in zilele in care as considera ca m-am hranit corespunzator, nu as lua suplimente iar in zilele in care as considera ca mi-a lipsit o dieta variata, as apela si la acestea, lucru pe care de altfel il si fac doar ca la mine este vorba despre spirulina, chlorella sau polen.

  Răspunde

 19. Posted by mada on 18/04/2012 at 10:55 pm

  ciry, stii cumva daca in urma unui postului cu apa papiloamele de genul celor din imagine dispar?

  Răspunde

 20. Nu cunosc astfel de cazuri, Mada. Ca o parere personala, o astfel de posibilitate exista doar in cazul unui post de durata mare, care se incheie de la sine, prin revenirea naturala a foamei, impreuna cu toate celelalte semne care insotesc o astfel de incheiere.

  Răspunde

 21. Posted by Vasile on 04/03/2013 at 9:27 pm

  Mersi Cirys pentru răspuns,eu aşa înţeleg că un post lung înseamnă 30…40 de zile.Eu am ceva cunoştinţe şi practică la acest capitol, doresc mult să încerc un post îndelungat,dar problema cea mare e că nu am un serviciu de birou,deci cam ar fi 90 la 10,proporţia lucrului fizic la mintal,şi unde mai pui că eşti obligat să faci un volum obligatoriu de muncă e dificil…şi cînd mai pui la socoteală că în jurul meu lucrează vre o 40 de persoane toţi ca nişte pepeni numai dea gata să crape de grăsimea acumulată în ei, îdeobşte arăt caraghios…ca să fie clar…sunt stabilit cu traiul în Cehia unde mîncarea şi berea sunt la ele acasă.Oricum nai da variante nu am multe…P.S. Nu demult în Descoperă.ro a fost publicat un articol despre CĂTINA ALBĂ citeşte l Cirys îs convins co să ţi placă.

  Răspunde

 22. Ma bucur ca pe internetul acesta exista si oameni frumosi la minte si multumesc gazdei noastre pentru materialele pe care le-a postat.
  Personal am reusit doar un post cu apa de 5 zile ( iar revenirea a fost facuta cu miere si iaurt din prima zi).
  Intrebarea mea este : Care este intervalul de timp la care poate fi repetat postul. De exemplu : Daca cineva posteste 40 de zile, dupa cat timp poate repeta ? 6 luni ? 1 an ?
  Multumesc !

  Răspunde

  • Multumim pentru apreciere si felicitari pentru postul de 5 zile!
   Din cate am citit, poturile incadrate ca fiind de durata mare (peste 3 saptamani) nu se repeta mai des de o data la un an de zile.

   Răspunde

   • Posted by Daniel on 15/03/2018 at 2:59 pm

    Cirys, as dori foarte mult sa-mi lasi niste date de contact urgent, am niste probleme f serioase dupa un post de 7 zile, cu rinichii, am facut cred cateva greseli in urmatoarele zile, te rog f mult sa discutam. Multumesc

    Răspunde

 23. Posted by Anonim on 22/11/2013 at 3:14 pm

  am de invatat at de mult
  voi ati invata

  Răspunde

 24. Posted by Andrei Nothere on 07/03/2015 at 9:09 pm

  Leonard apreciez cunostiinta si mila fata de ceilalti care duce la impartasirea cunostiintei.

  Si totusi cand vine vorba de dogma amesteci adevar cu minciuna mai mult ca sigur inconstient. Diavolii au capacitatea de a da senzatia de lumina si de a face „minuni” si aratari ingeresti (Sf Siluan si Sf Paisie descriu asta clar); deci Buddha putea fi inselat si sunt motive clare pentru care asta ar putea fi adevarat. Mai mult un sfant mereu se vaita ca este pacatos pentru ca atunci cand vine lumina adevarata in tine, iti vezi pacatele si cel mai mic, oricat de mic e pacatul, te face sa te caiesti tare. Deci daca Buddha a zis „m-am iluminat” probabil ca avea in el un duh al mandriei si era departe de adevar. Da a scris texte care contin adevar: dar asta e tehnica dracului – lasa mult adevar si 1% minciuna care te face varza in final.

  Intelegerea mea vine din experienta in primul rand. Dar am citit o carte recent si mise pare ca autorul este mult mai demn de ascultare pentru ca – practic – a facut mult mai mult pentru a simti diferentele dintre marile religii. Citeste: Marii initiati ai Indiei, tanarul si Parintele Paisie – care demonstreaza clar ca Ortodoxia este singura religie vie care duce la Dumnezeu: ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/Dionysios%20Farasiotis%20-%20Marii%20initiati%20ai%20Indiei%20si%20Parintele%20Paisie.pdf .

  Ai sa vezi clar prin experienta lui, prin felul in care explica, ca nimic nu se compara cu ortodoxia. Eu stiu asta din experienta, si pot sa-ti zic clar ca ce descrie pare sa fie foarte adevarat.

  Am auzit de multi yogini care se convertesc imediat la Ortodoxie cand vad un calugar orotodox. Motovil este ca vad lumina adevarat si stiu in acel moment ca pierd timpul in minciuna.

  Orice religie care se pretinde „crestina” in afara Ortodoxiei este erezie. Am citit mult si am intelez ca o data cu Catolicismu s-a pus in miscare o lucrare diavoleasca care duce la rapirea oamenilor de har si de iubirea luminii lui Dumnezeu – o bogatie adevarata, cu adevarat importanta.

  Este o frumusete si o bucurie in harul care ni-l da Dumnezeu care nu poate fi descrisa. O data ce o gusti nu mai vrei altceva. Nu „meditatia” este rea ci scopul, directia gandului:

  Atunci cand te concentrezi pe „nimic” sau pe ceva din sfera umana, Dumnezeu nu-ti raspunde din smerenie. Ai voie libera, El te iubeste si nu vine in tine sa te „deranjeze”. Si dracii iti raspund din lipsa de smerenie si din intentii rele.

  Omul nu poate iesi din sfera lui umana orice ar face. Singurul care este perfect si care cunoaste si ne poate invata este Dumnezeu atunci cand El se coboara la noi cand noi il chemam – si numai atunci. Mie mi-a zis un batran sa meditez dar sa-l si chem pe Dumnezeu; diferenta este clara, nici nu am cuvinte sa-ti descriu.

  Nimeni nu poate descrie asa ceva pentru ca nu vine din sfera umana ci din afara ei – de la Dumnezeu. Toti sfintii zic asta in lucrari: e dulce si inimaginabil de frumos, dar nu pot descrie cu adevarat.

  Calugarii „mediteaza” si ei asa … priveghere, rugaciunea mintii, rugaciunea inimii … sunt practici crestine, dar nimic nu se face fara Dumnezeu sau fara o persoana teofora – care il poarta pe Dumnezeu (Preasfanta Nascatoare, sfintii).

  Deci Dumnezeu sa va lumineze, si numai El, cu harul lui! Si sa cresteti frumosi in lumina lui Dumnezeu.

  Andrei

  Răspunde

 25. […] de post cititi atent si articolele de pe blogul lui Cirys despre Etapele postului negru sau Organele corpului în timpul postului cu apa si mai ales Reacții neplăcute în timpul postului negru. Nu folositi apa din reteau publica, […]

  Răspunde

  • Salutare, spueti-mi va rog, cei care ati tinut si poate cunasteti, vergeturile dispar dupa un post indelungat (40-60 zile)?

   Răspunde

   • Maria, in cazul meu postul a avut efectul de a estompa vergeturile. Nu pot spune ca au disparut total insa imbunatatirea a fost vizibila.
    Parerea mea este ca, problema cea mare este sa reusim sa facem o revenire dupa post foarte lenta, cu o crestere in volum foarte mica sau deloc, timp in care hrana sa fie abundenta in vitamine si minerale si fibre. Aceasta consider ca este mai important decat un numar foarte mare de zile de post cu apa.

    Răspunde

 26. Posted by Diana on 06/06/2018 at 11:47 pm

  Bună. Ti-am urmarit postările si as avea si eu nevoie de un raspuns pentru ceea ce urmează să te intreb.
  Am început postul de astăzi. Ultima masa a fost la 4, 5 dimineata, am mâncat mult si am mâncat junk food. (Asa a fost situatia).
  Sunt balonata din această cauză. Cumva e logic ce intreb, dar in cateva zile se va retrage, nu? Si va incepe si scaderea in greutate, corect?

  Răspunde

 27. Diana, cu siguranta ambele procese au loc pe masura ce se inainteaza in post. De fapt acelasi rezultat in privinta retragerii balonarii si al slabirii se poate obtine si mancand cumpatat doar ca procesul este mai putin rapid.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: