Câteva sugestii pentru un post de succes

1. Spuneți la cât mai puține persoane că țineți post negru

Să ții post negru este o mare provocare. Poate vă va face plăcere să spuneți tuturor că țineți un post total și să povestiți ce ați mai trăit și simțit, după o nouă zi de post încheiată cu succes, mai ales când începeți să simțiți beneficiile acestuia. Din păcate a spune că țineți postul doar cu apă nu ajută decât la a vă îndrepta către un grabnic eșec, un abandon al acestuia, cu mult înaintea datei propuse. Veți fii dezamăgit de reacția celor cărora le-ați împărtășit acest mic secret. Majoritatea vă vor considera nebun, nu vă vor înțelege, iar dacă aveți vreo frică încă nelămurită în minte, ceilalți nu vor face altceva decât să v-o amplifice, dumneavoastră sfârșind prin a abandona postul . Vi se va spune probabil că „arătați de parcă ați fi bolnav”; „ați devenit un fanatic”; „veți avea probleme cu deficitul de proteine, minerale etc.”; „sunteți pe cale să deveniți anorexic”; „vremurile s-au mai schimbat, acum lumea nu se mai chinuie postind”; „Sunteți sub supravegherea vreunui medic?”.

Frica se va strecura în multe feluri în subconștientul vostru și la fel de repede voința vi se va împuțina, slăbită de îndoielile sădite de cei cu care veți vorbi pe această temă. Este greu să te lupți chiar și cu gândurile proprii, nu vă îngreunați situația aflând și gândurile celorlalți referitoare la o încercare prin care cu siguranță nu au trecut dar totuși dau foarte multe sfaturi și averizări. Un alt motiv pentru care nu ar fi indicat să spuneți că țineți postul doar cu apă este următorul: dacă nu veți reuși să țineți întreaga perioadă pe care v-ați propus-o și despre care probabil ați spus multora, vă va fi rușine să anunți că ați eșuat, vă veți simți umiliți, vinovați fără curajul de a mai încerca vreodată.

2. Nu vă lăsați corupți de tentații inutile

Mirosul, vederea si auzul nu vă vor fi prieteni în perioada postului negru. Pe parcursul avansării în post, veți observa că cele cinci simțuri devin tot mai ascuțite. Trăind înconjurați de situații care vă vor aminti deseori de mâncare, nu vă rămâne decât să încercați să vă abateți atenția imediat de la orice gând de această factură, înlocuindu-l cât mai repede cu alte gânduri și de ce nu, cu alte preocupări. Veți realiza cât timp pierdeați gândind la mâncare, legându-vă emoțional de această plăcere. Diversele noastre dependențe sunt de fapt petice pentru golurile emoționale pe care le avem. Să încercăm să le umplem cu altceva și atunci va fi mai ușor de postit. Explorați-vă corpul, simțurile, emoțiile și mintea cu sinceritate în timpul acestui post total și veți ajunge să vă cunoașteți și să vă înțelegeți mai bine. O să vă surprindă câte veți afla despre voi înșivă. Nu vă învinovățiți și nu vă desconsiderați pentru slăbiciunile pe care le veți observa în această perioadă. Totuși luptați cu ele nelăsându-le să vă conducă spre oprirea postului înaintea perioadei stabilite anterior și nu uitați să gândiți pozitiv. În caz că trebuie să gătiți pentru restul familiei voința, autodeterminarea și înțelegerea din partea celorlalți vor juca un rol foarte important.

3. Renunțați la Mass Media

 

Dacă țineți un post negru, în special unul din motive spirituale, veți simți cu siguranță derizoriul TV-ului. În afară de faptul că multe reclame vă vor aminti de mâncare, TV-ul vă va distrage atenția de la partea spirituală a postului. Poate că vă simțiți adânc conectat la pulsul lumii, apropiat vouă prin imaginile televizorului, la cel al evenimentelor citite în ziare sau ascultate la radio; dar lumea va continua la fel și fără ca voi să fiți conectați la această latură informativă a ei. Redescoperiți cititul unor cărți de calitate, de cunoaștere și creștere spirituală, Biblia având un loc de frunte.

4. Despărțiți-vă de telefon

Faceți tot posibilul ca odată veniți de la muncă sau fiind eventual în concediu să nu mai existe telefon. Spuneți-vă că dacă anumite proiecte în care sunteți implicat nu pot continua fără dumneavoastră atunci înseamnă că nu sunt menite să fie terminate. Renunțați la program și programări. Va fi greu să vă desprindeți de cei cu care erați conectați emoțional sau informal prin legătura telefonică. Veți descoperi totusi că este interesant acest nou sentiment dat de această nouă ipostază. Dați-vă timp să regăsiți pacea și echilibrul, eliminând stresul adus de telefon pe de o parte și îndelungul timp irosit, în discuții fără sens ce pot fi scurtate sau amânate.

5. Apropiați-vă de Dumnezeu și cunoașteți Cuvântul Său

 

Folosiți acest timp de post pentru a vă apropia de Dumnezeu. Este nevoie de solitudine și căutare, de a tinde către o cât mai îndelungă și profundă apropiere de Dumnezeu. Folosiți toate mijloacele de a afla cuvântul lui Dumnezeu, cărți, filme, înregistrări audio, televiziunile și posturile de radio Creștine, și în cea mai mare măsură Biblia. S-ar putea ca în scurt timp să constatați că v-ați schimbat modul de a gândi, că vi s-au modificat obiceiurile. Fiți moderat și echilibrat în gestionarea acestor noi moduri de a simți și gândi căci nu v-ar place ca ceilalți să înceapă să vă considere un fanatic. Așa cum media are o mare putere de a ne influența comportamentul, la fel o va avea și această hrană spirituală pe care o consumați în timpul postului. Dați-i voie să se manifeste însă, rămâneți discret cu privire la progresul făcut până când veți simți siguranță deplină asupra cunoașteri care a început să viețuiască în voi.

6. Meditați

În cea mai mare parte a timpului gândirea noastră este indisciplinată. De multe ori suntem victime ale propriilor gânduri. Deși este ceva intim, pe care numai noi îl stim și pe care avem capacitatea de a-l ascunde, gândul rareori ne este cu adevărat prieten. Cu siguranță ați observat aceasta de multe ori. Societatea ne-a încurajat să devenim leneși în a crea gânduri proprii, mai degrabă încurajându-ne în a le copia, media preluând rolul formator pentru ceea ce gândim. Televiziunea a devenit imaginația noastră electronică.

Prin meditație învățați să goniți gândurile și emoțiile negative care vă parazitează zilnic. Meditația înseamnă disciplinarea minții și nu neapărat o tehnică a vreunei practici orientale. Meditația înseamnă a prelua controlul propriilor gânduri. Învățați să vă apărați de gândurile care foarte probabil vor interveni în timpul postului negru, precum cele de singurătate, de respingere, gândurile egoiste, de revenirea unor amintiri supărătoare sau dureroase. Încercați să stați linistit, închizând ochii, concentrându-vă doar asupra unui singur gând, de preferință unul nepersonal, asupra lui Dumnezeu. Veți întâlni obstacole venite din frică și necredință. Prima experiență în meditație va semăna mai mult cu un meci de wresling al minții în locul unei experiențe a liniștii. Pe masură ce veți începe să vă dezvoltați autoritatea asupra gândirii, această experiență a meditației va fi tot mai placută. Probabil că aveți de luptat cu decenii de gânduri reziduale în timpul acestor meditații. Permiteți-i forței divine să intre în gândirea voastră și să vă recreeze caracterul, mintea, emoțiile. De exemplu puteți să luați un mic fragment din Biblie și să reflectați asupra lui prin meditație.

7. Faceți plimbări în natură

Acordați-vă timp să faceți plimbări în natură. Veți simți, mirosi și vedea natura în alt fel decât ați văzut-o vreodată pentru că cele cinci simțuri sunt ascuțite acum mai mult ca niciodată. Observați-vă ca parte a unei minunate creații în mijlocul căreia vă aflați și din care faceți parte. Faceți acest lucru căutând liniștea, în nici un caz ca participant la picknic-uri sau alt gen de petreceri de acest fel.

8. Păstrați liniștea

Cât mai puține vorbe. Veți observa că de fapt înainte vă înconjurați cu multe vorbe pentru a vă acoperi nesiguranța sau pentru a vă satisface mândria. Doar liniștea exterioară vă poate ajuta să vă liniștiți sufletul. Veți constata lipsa de substanță a multor discuții. În perioada de început a postului negru lipsa de energie resimțită va impune oarecum acest tip de liniște. Mai rămâne să reușiți să păstrați și liniștea interioară; veți reuși cu ajutorul meditației.

9. Dormiți îndeajuns

Dacă scopul principal al postului total este detoxifierea, dar nu numai în acest caz, trebuie să dormiți și să vă odihniți cât mai bine, chiar mai mult decât de obicei, dacă simțiți nevoia. Nu este indicat să asociați greutății postului greutatea extenuantă a unei munci excesive. Ar fi bine ca postul negru să fie ținut în timpul unei vacanțe sau al unei perioade lejere la muncă. Veniți acasă de la serviciu și acordați timp acestei relaxării, odihnei, vouă înșivă. Veți experimenta și perioade cu multă energie în timpul postului total. Nu le irosiți și nu încercați să forțați limitele consumului energetic mediu al vieții pe care ați dus-o înainte de începerea postului negru. Consecința ar putea fi un minus de energie în zilele următoare căci corpul își continuă neabătut lucrarea sa de curățare și vindecare, fapt pentru care are nevoie de această energie.

Reclame

8 responses to this post.

 1. Posted by Cristian on 12/03/2010 at 11:24 am

  F bune sfaturi. Ar trebui urmate toata viata nu numai in timpul postului

  Răspunde

 2. Posted by Dana H on 09/07/2013 at 10:23 am

  Draga Cirys,
  ai aparut la fix in calea mea cu acest blog; multumesc de postare..am citit si pagina cu postul de 40 de zile si celelalte pagini ci demersul pregatitor…eu am intentia sa fac postul cu apa pe o perioada de 3 zile – maxim 7..l-am inceput de ieri (8 iulie 2013)…am o greutate normala, mereu am avut-o si un stil alimentar prepoderent vegetarian cu adaos de iaurt, peste si oua (le consum f rar ca atare si mai mult puse la prajiturile facute in casa)…la viata mea am facut viroze/gripe/pneumonii si in ultimii ani am avut problemele cu sinusurile ca mi s-au inflamat de la aerul conditionat le la serviciu..am facut doua infectii mai serioase ale sinusurilor si am luat antibiotice; de atunci (sa fie 3 ani) s-a format candida…de atunci am ramas cu sinusurile inflamate, nu am mai facut infectii grave, insa candida chiar daca nu se manifesta clasic o simt uneori dupa aspectul limbii care este mereu incarcata..de doi ani a aparut si constipatia ca efect secundar al candidozei cronice…de asta am incercat dieta fara dulciuri, carbohidrati, fructe, dar este nerealista pt ca ar trebui tinuta pe viata, iar eu mananc fructe cu placere si cerealele si dulciurile cu moderatie….aceasta cura intentionez sa o fac pt detoxifiere/deparazitare si ca si hrana spirituala…mi-ar place sa stiu daca ai ceva recomandari pt acest gen de situatii sau daca exista un blog pe acesta tema…iti multumesc din suflet..pt toata munca care o faci; vad ca te implici f mult in asta…astept raspunsul tau cu interes..sa ai o zi buna, Dana.

  Răspunde

  • Dana H, in mare graba iti raspund doar la aceasta postare. Infectiile datorate aerului conditionat nu apar din cauza aerului rece inspirat ci din cauza ca filtrele aparatului nu sunt curatate cat de des ar fi necesar. Din cate stiu eu acestea se scot si se curata o data la 2 saptamani sau chiar mai repede daca fluxul de persoane in incaperea respectiva este mare. Se curata exclusiv cu apa si se lasa la uscat inainte de a se reintroduce in aparat. Evident unii sunt mai sensibili, altii mai putin in ceea ce priveste virozele datorate aerului conditionat insa toata lumea este afectata de un aparat neintretinut. Referitor la candida sunt de parere ca un regim alcalinizant al rezolva problema.

   Răspunde

 3. Posted by Dana H on 10/07/2013 at 2:11 pm

  multumesc pt raspuns…despre candida este o poveste mai lunga cu eliminarea ei…regimul nr 7 al lui dr Oshawa am inteles ca rezolva f multe dezechilibre…uite aici un link pt cei care doresc: http://suntsanatos.ro/regimul-oshawa/regimulnr7aldroshawa.html

  am postat despre experienta din prima zi, dar se pare ca s-a pierdut; cine stie in ce pagina oi fi scris…am fost ieri zombi un pic si azi la fel…

  Răspunde

 4. Posted by michela on 16/07/2013 at 8:31 pm

  SALUT
  si eu sunt interesata de un asemenea post si as avea nevoie in primul rand de sustinere si incurajare. Sunt cam delasatoare in ultima vreme, ce-i drept las de pe o zi pe alta. De fel sunt foarte ambitioasa si constiincioasa insa in privinta asta mi-ar prinde bine niste incurajari de la voi. Va urmaresc de mult si va admir enorm. Sper sa reusesc si eu de maine sa imi planific mai bine timpul si sa reusesc sa tin postul.

  Răspunde

  • Brideofchucky, felicitari pentru primele zile de post, spor in continuare! 🙂 Spalatul pe dinti nu influenteaza pofta de mancare, mai ales daca ai trecut de primele zile, cu atat mai putin este posibil acest lucru.

   Michela, cel mai bine iti exersezi vointa cu o pregatire de cateva zile inaintea postului si apoi cu postul propriu-zis, asa sunt mai multe sanse de reusita. Ca multe alte lucruri de natura fizica, dar nu numai, si puterea vointei este un aspect ce trebuie dezvoltat treptat intr-o persoana. Cele mai mari sanse ca un lucru sa fie de durata sunt atunci cand acel lucru se construieste treptat dar consecvent. Un post usor sa ai! 🙂

   Răspunde

 5. Sunt plăcut surprinsă, să aflu că nu e un blog abandonat! :D. Deoarece, eu știu de existența acestui blog, de vara trecută.
  Mersi, voi ști despre spălatul pe dinți.
  Astăzi, sunt la a treia zi. Aștept să se termine ziua, și seara voi scrie despre cum a trecut a treia zi :D.
  Mulțumesc încă o dată.

  Răspunde

  • Un post usor sa ai!
   Este bine sa ai in permananta o preocupare, pe masura posibilitatilor oferite de starea in care te aflii, desigur. Pana la urma fiecare clipa a vietii este importanta si trebuie traita din plin, nu numai acele momente in care exista satisfactia satietatii sau alte tipuri de satisfactii. Timpul trece greu in post uneori, stii probabil vorba aceea veche „mare cat o zi de post”. 🙂 Umple-l cu folos ca la sfarsit sa nu ai impresia ca ai stat ca intr-o inchisoare pe timpul postului cu apa.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: