Postul cu apă pentru începători sau postul de 24 de ore

Pentru că există și persoane care nu au ținut niciodată un post cu apă, care simt nevoia de o îndrumare pentru a avea curajul să facă acest prim pas, cu încrederea că nu procedează greșit, postez acest scurt ghid pentru un prim post cu apă de 24 de ore, valabil de asemenea și pentru prima zi a oricărui post de durată.

Odată ce v-ați decis să țineti primul vostru post de scurtă durată, veți începe bineînțeles cu a ține unul de 24 de ore. Este greșită, după părerea mea, ideea că, pentru a obține beneficii, trebuie să postiți săptămâni sau luni de zile. Într-un post ținut corect, beneficiile apar chiar din prima zi iar dacă după aceea se menține un regim alimentar sănătos, beneficiile pentru sănătate, obtinute în această zi, vor dura si ele.

Posturile ținute perioade lungi de timp vor sprijini desigur o detoxifiere și o ameliorare a sănătății, de cele mai multe ori completă, precum și o scădere mare în greutate. Totuși, orice mic efort de acest fel poate fi un inceput, apoi veți putea încerca, fără frică, pas cu pas, posturi de o durată mai mare.

Dacă v-ați decis și sunteți gata pentru un post de 24 de ore, este bine să aveți în vedere următoarele recomandări:

 1. Gândiți-vă în prealabil la alegerea unei zile în care vreți să țineți acest post de 24 de ore, o zi pe care o considerați oportună. Daca este posibil, alegeți o zi care nu este aglomerată cu numeroase activități și angajamente. Nu lăsați totuși ca această alegere a zilei să devină un motiv de amânare permanentă a postului. Odată ce ziua este aleasă, mai trebuie doar să găsiți și voința de a începe și de a duce la capăt acest scurt post. Dacă vă simțiți capabili, puteți desigur ține postul în orice zi obișnuită.

2. Asigurați-vă că aveți apă de calitate. În tot mai puține orașe, apa de la robinet este indicată a fi folosită pentru băut. Tot mai multe persoane folosesc filtre de apă; dacă nu aveți unul, poate că acum este momentul optim să vă decideți să îl achiziționați. În multe cazuri nici apa îmbuteliată nu este grozavă, în primul rând din cauza faptului că este îmbuteliată în sticle de plastic. O altă variantă ar fi găsirea unui izvor verificat din punct de vedere al purității apei in primul rând. Pentru un post scurt se poate folosi si ceaiul verde în combinție cu apa plată.

3. Dacă decideți să spuneți cuiva că veți ține acest post de 24 de ore, căutați ca acea persoană să fie una apropiată vouă și cu vederi ceva mai largi. Există multe persoane care pur și simplu nu pot înțelege această decizie și vor încerca cu tot dinadinsul să vă facă să renunțați la post. Deși este bine să beneficiați de suport uman în timpul postului, nu împărtășiți prea multor persoane ceea ce aveți de gând. Se poate apela eventual și la forumurile de discuții cu acest specific cum este cel de pe acest site. Pentru cei care cunosc alte limbi de largă circulație, acest gen de forumuri sunt numeroase.

 4. Cu măcar o săptămâna înaintea postului reduceți aproape de zero cantitatea de zahăr, grăsimi și cofeină consumata zilnic. Cu cât sunteți mai stricți în această măsură, cu atât mai ușor vă va fi postul. Detoxifierea și deci postul venit în urma consumului recent și consecvent de cofeină, de exemplu, poate cauza dureri de cap puternice. Daca corpul este saturat cu zahăr și grăsimi, atunci neplăcerile date de foame și de simptomele detoxifierii vor fi mult mai puternice decât în cazul persoanelor cu o alimentație corectă și sănătoasă. Pe scurt, vă va fi mult mai greu să treceți peste prima zi de post.

Este indicat ca in perioada anterioara postului să mâncați salate, legume fierte sau gătite la aburi, carne de pasăre sau pește gătită prin fierbere, aburi sau la grătar. De asemenea, în această saptamană anterioară postului, începeți să vă formați obiceiul de a bea între 1,5 și 2 litrii de apă dacă aceasta nu vă era în obișnuință până cum. Apa, împreună cu reducerea consumului de zaharuri, grăsimi și cofeină vă vor aduce printre alte beneficii și un tranzit intestinal mai bun. Acest pas are rolul de a da un puseu important procesului de detoxifiere.

5. Dacă în general aveți un tranzit lent sau suferiți de constipație frecvent, este indicat ca, înaintea postului cu o săptămână, să luați zilnic acele tablete naturale pentru curățarea și detoxifierea colonului, așa cum este specificat în instrucțiunile de folosire ale acestora. În combinație cu schimbarea dietei și cu creșterea cantității de apă consumtă, această metodă eficientă și nu foarte costisitoare de curățare a colonului va induce acel tranzit necesar detoxifierii prin post care urmează să aibă loc. Astfel, intestinele vor fi curățate în mare parte de acele resturi care au aderat pe peretii lor, în special în zona colonului. O curățenie de acest tip, efectuată înaintea postului de 24 de ore, va reduce de asemenea foamea și simptomele neplăcute ale detoxifierii pentru că, multe din toxinele sistemului digestiv vor fi fost deja eliminate.

6. Ultima masă dinaintea celor 24 de ore de post cu apă nu trebuie să depășească ora 8 seara deși cel mai indicat ar fi să fie consumată în jurul orelor 6-7 seara și să nu fie mai bogată decât cele din săptămâna pregătitoare.

În dimineața zilei de post beți două pahare pline cu apă imediat după trezire pentru a facilita eliminarea conținutului colonului, aferent zilei precedente. Apoi, luați din nou acele tablete aferente dimineții din purgativul amintit mai sus, împreună cu o cană de ceai verde.  În rest nu vă rămâne decât să așteptați ca ziua să treacă, bând cât de multă apă este posibil, dar nu mai puțin de 2 litrii.

De fiecare dată când disconfortul foamei revine, beti din nou 1-2 pahare cu apă. Dacă trebuie să plecați de acasă, asigurați-vă că aveți la dispoziție suficientă apă. Dacă alegeți să plecați de acasă cu acea cantitate de apa necesară și de care sunteți probabil mai siguri din punct de vedere al calitâții decât de apa pe care o puteți găsi în alte părți, asigurați-vă că aceasta este ținută într-un loc răcoros.

7. În jurul orei 12 ziua, când foamea are primul puseu puternic, puteți apela la o sticla cu apă minerală, cu condiția să fie băută foarte lent. Această metodă reprezintă pentru majoritatea un ajutor eficient în potolirea foamei. Dacă ați luat purgativele naturale recomandate la punctul 5, veți avea cel mai probabil nevoie de o toaletă și pe parcursul zilei așa că asigurați-vă că există mereu una în apropiere.

 8. Pe la ora 3 ziua, veți începe să simțiți o foame cu adevărat puternică. Tot atunci, majoritatea persoanelor încep să simtă și primele simptome ale detoxifierii. Este momentul în care trebuie să vă simțiți norocosi și fericiți caci corpul lucrează din greu pentru a scăpa de toxinele care vă periclitau sănătatea. Beți din nou apă plată și/sau minerală. Dacă energia lasă de dorit, o nouă cană de ceai verde poate fi de ajutor.

Pentru cei care dispun de timp, este un moment foarte potivit ca, odată cu această nouă experientă să țineti un jurnal al postului de 24 de ore, în care să vă scrieți gândurile și sentimentele pe care le aveți în această stare nouă și deosebită în care se află corpul vostru. Analizați-vă și scrieți cum vă simțiți din punct de vedere fizic și mental. Observați-vă starea de spirit și schimbările acesteia sau simptomele particulare pe care le puteti avea, unele chiar diferite de ale majorității despre care ați mai citit. Aceste informații vă vor fi foarte folositoare pentru posturile viitoare.

9. Continuați să beți apă plată pe tot parcursul restului după-amiezei. La ora la care ați luat ultima masă în ziua anterioară, în cazul nostru 6-7 seara, postul de 24 de ore ia sfârșit. Întrerupeți-l, dar nu oricum, pentru că altfel străduința ar putea să fi fost degeaba. Prima oară, se bea un suc dintr-o portocală sau gref, la alegere, diluat cu un pahar sau două de apă. După o oră, se poate cosnsuma un măr sau o pară. Nu se mănâncă nimic altceva căci poate apărea o stare de rău în cazul celor neobișnuiți cu acest fel de post.

10. În dimineața următoare se beau din nou două pahare mari cu apă, imediat după trezire și se ia un mic dejun ușor, ce poate conține fructe sau lapte degresat. Acesta este un moment optim pentru a reflecta asupra stilului de alimentație propriu, de dinaintea postului și asupra ideii de a adopta un mod de viață și hrănire sănătos, pentru totdeauna, căci felul minunat cum vă simțiți în aceasta dimineață ar putea deveni și el permanent.

Cu speranța că aceste îndrumări vor fi de folos cât mai multor începători în ale postului cu apă, doresc tuturor un post cât mai usor, cu urmări dintre cele plăcute și dorite!

Reclame

42 responses to this post.

 1. Ali, ma bucur sa te stiu din nou printre cititori. In perioada recenta am mai facut unele „sapaturi” in ceea ce priveste legatura intre caderea parului si postul negru.
  Iata ce am aflat:
  – Administrarea de anticonceptionale (in special cele cu estrogeni dar nu numai) in perioada dinaintea unui post mai mare de 3-4 saptamani va avea drept cauza o accentuare a caderii parului dupa intreruperea acestuia. Imi amintesc ca tu spuneai ca luasei anticonceptionale inaintea acelui post tinut.
  – Consumul redus de apa, contrar setei naturale, va avea acelasi efect negativ. Imi amintesc ca tu, in partea a doua a postului, din dorinta de a slabi cat mai repede, nu ai baut apa pe cat simteai ca iti este sete.
  – Un post foarte lung (de la 30 de zile in sus) fara a fi fost pregatit anterior prin alte posturi scurte, sau regimuri de detoxifiere, are uneori acelasi efect ca in cazul tau (48 zile).
  – Mai exista un aspect subiectiv si anume acela ca, in timpul unui post indelungat parul nu cade aproape deloc iar dupa aceea el revine la un ritm normal de cadere, de minim 30 de fire pe zi si deodata impactul este foarte vizibil si produce panica.

  In toate cazurile insa, dupa aceasta etapa, parul creste la loc. Daca alimentatia este corecta si sanatoasa el creste mai des si cu un fir mai gros si rezistent decat inainte. Din toate acestea ar rezulta ca un post de 10-15 zile este absolut fara efecte secundare in ceea ce priveste parul.
  Asa, ca o supapa de siguranta, in caz ca din diverse motive ai renunta sa mai postesti, ti-as sugera sa tii un regim de cruditati – iarna este mai dificil dar se poate si se slabeste extrem de repede. Eu am o luna si ceva de la ultimul post si, cu un astfel de regim de cruditati undeva intre 50-70%, completat cu alte produse de origine vegetala gatite am reusit sa nu castig in greutate decat 1,3kg ceea ce mi se pare cat se poate de multumitor desi multumirea mea cea mare este felul cum ma simt dpdv fizic si psihic, nu neaparat greutatea.

  Răspunde

 2. Posted by Ali on 03/12/2011 at 7:33 pm

  Iti multumesc foarte mult pentru raspuns.

  Intr`adevar, luam anticonceptionale si iau si acum, dar sper ca asta sa nu`mi dauneze in cazul unui post de doar 15 zile.

  In timpul postului anterior nu imi era sete, ma chinuiam insa sa beau intre 1 si 1,5L de apa.

  In timpul postului pe care il voi incepe maine, voi bea minim 2L de apa pe zi, pentru a preveni deshidratarea… si asta poate fi una din cauze. Daca voi decide sa prelungesc postul, voi incerca sa iau si calciu si magneziu ( efervescente ) dar asta in functie de cum vor decurge lucrurile.

  Am nevoie de acest post si fizic si psihic. Maine dimineata voi scrie greutatea de la care incep, oricum undeva in jur de 81kg. Ca si la postul anterior, voi reveni cu detalii asupra starilor pe care le voi avea.

  Iti multumesc ca esti inca aici 🙂

  Răspunde

 3. Posted by Ali on 05/12/2011 at 7:03 pm

  Am reusit sa tin doar 24 de ore de post… Mai incerc 😀 Revin cu detalii cand reusesc mai mult 🙂

  Răspunde

 4. Posted by lalita on 05/12/2011 at 10:33 pm

  buna ali, ce mai faci? 😉 stiam ca slabisei cu o alimetatie corecta si sport,adica asta parca am citit ultima data cand ai mai scris. Oricum si eu as vrea sa tin dieta lichida,tot zic ca tin dar nu reusesc.. sper curand sa ma pot ”lauda” si eu cu ceva rezultate 🙂

  Răspunde

 5. Da, slabisem cat de cat, dar m`am ingrasat vara asta. Sport am facut cam din septembrie pana acum, de 3-4 ori pe saptamana dar nu am slabit pentru ca am mancat multe dulciuri.

  Eu vreau sa tin 15 zile post negru, nu e mult. Dar asta mi`ar ridica moralul. De ceva timp nu reusesc sa mai slabesc nici 2-3 kg. Adica slabesc si le pun la loc, iar slabesc, iar le pun la loc.

  Azi dimineata aveam 81.5kg. De la greutatea asta pornesc. Sper sa reusesc 😀

  Tu ce mai faci? Cate kg mai ai? Te pup

  Răspunde

 6. Posted by lalita on 06/12/2011 at 12:08 pm

  si eu m-am ingrasat anu asta cel mai mult, am schimbat si eu prefixu,cu 8 in fata :)) chiar super..in fine. anul trecut in august aveam vreo 65, slabisem cu dieta si apoi am tinut dieta lichida vreo 9 sau 10 zile.
  Sunt deprimata de kg astea in plus, in rest sunt bine:) te pup, sa ne povestesti ce mai faci :*

  Răspunde

 7. Offf.. trebuie sa scapam de kg astea. Dupa atata timp, tot ele ne preocupa 🙂 Eu ma oftic ca nu sunt in stare sa slabesc. Poate de data asta e cu noroc 😀

  Momentan e bine, mi`e foameee.. dar rezist 🙂

  Răspunde

 8. Spor la postit sau la dieta sau la orice va face sa ajungeti acolo unde va doriti (ma refer la variantele sanatoase bineinteles)!. 🙂

  Răspunde

 9. Posted by lalita on 06/12/2011 at 4:51 pm

  offf pai da,ce crezi ca eu nu ma oftic.. timpu trece si noi tot asa,..:) cum am mai zis,sper sa nu ajung la 80 de ani tot cu problema asta.. ar fi culmea. Oricum succes Ali!!
  Mersi Cirys, speranta moare ultima :)) Am citit ca tu ai reusit sa te mentii si acum, wow super. felicitari! ai mancat rar si carne alba si peste? sau te referi mai ales la carnea grasa,de porc etc.?

  Răspunde

 10. Merci, Lalita!
  Apropos de carnuri: pana sa inceapa postul Craciunului am gustat din toate carnurile posibile pentru ca am vrut sa vad daca am vreo problema dupa postul cel lung. Totul a fost ok, totusi nu m-au atras si am preferat sa mananc cruditati. Acum, de cand sunt in post, mai gust cate un pestosor in unele din zilele in care se mananca peste si dupa post intentionez sa procedez la fel, cat mai multe cruditati, alimentele de origine animala raman la nivelul de gustare.

  Răspunde

 11. Multumesc Cirys! Iti multumesc si tie Lalita si iti urez mult succes in lupta cu kg 🙂

  Am incheiat cu bine prima zi de post, am reusit sa trec de cele 24 de ore. Sa vedem maine cum o sa fie..

  Azi mi`a fost foame, dar nu o foame exagerata, mai mult am simtit mici arsuri la stomac. Am baut 2 ceaiuri si 1,5L de apa plata. Nu am facut efort, dar maine vreau sa ma plimb cel putin o ora.

  Revin cu detalii maine. Va pup :-*

  Răspunde

 12. Posted by Ali on 07/12/2011 at 9:26 am

  Azi e a doua zi de post negru. Am slabit 300 de grame in prima zi, am 81.2kg. Nu stiu de ce am slabit atat de putin, nu pot sa`mi explic. Probabil nu am eliminat lichidele pe care le`am baut.

  Cirys, am baut in jur de 2L de lichide. Sa incerc sa beau mai putin? Exista vreo posibilitate sa slabesc mai putin daca beau mai multa apa?

  Răspunde

 13. Dupa parerea mea bautul de apa nici nu grabeste nici nu incetineste pierderea de grasime. Apa este retinuta sau eliminata in functie de anumite procese ale sistemului digestiv care inca mai este activ dupa prima zi de post si de anumite procese hormonale, in primele randuri. Cred ca totusi 2 l/zi este mult dat fiind faptul ca suntem in anotimpul rece si nu ai avut vreo activitate fizica intensa.

  Răspunde

 14. Posted by Ali on 07/12/2011 at 5:22 pm

  Multumesc pt raspuns 😀 In seara asta nu am rezistat si am intrerupt postul, maine o iau de la capat. Nu renunt pana nu reusesc 🙂

  Răspunde

 15. Posted by lalita on 07/12/2011 at 10:31 pm

  mersi Ali, succes si tie in continuare! 😉 da,nu renunta. pana la urma trebuie sa reusesti. Dar cand spui ca intrerupi postul, ce mananci adica? daca ai manca oricum dietetic ar fi chiar f bine, si asta e deja un mare rezultat.
  Eu voi mai incerca iar de ”maine” sa tin dieta normala,adica mai mult proteica pt ca slabesc mult mai rapid asa. Cel putin inainte,acum nu stiu. Cu atatea kg in plus ar trebui sa slabesc destul de mult intr-un timp nu atat de lung, pt ca asa se spune. Cu cat sunt mai multe kg in plus,cu atat se duc mai repede la inceput, pana se ajunge la o greutate cel putin mai normala.. sa speram ca asa e.
  In cazul tau da, e ciudat. Nu ai eliminat apa probabil. Dar eu stiu ca e tocmai invers, cand se bea mai multa apa se si elimina si nu o retii. Mai incearca si vezi,cine stie. puup :*

  Răspunde

 16. Nu mananc foarte dietetic dar nici foarte gras. Aseara am mancat piept de pui la gratar cu salata si cativa biscuiti ( simteam nevoie de dulce ). Am mai slabit 100 de grame chiar daca am mancat 🙂 Azi sunt din nou la post.. Am 81.1kg.

  Succes lalita !!! Sa`mi spui ce dieta tii 🙂 Te pup

  Răspunde

 17. Posted by lalita on 08/12/2011 at 1:43 pm

  Ah pai e bine atunci,ai mancat oricum sanatos. Mersi,succes si tie di nou:)
  Vroiam sa incerc iar aceea cu proteine,adica fara fructe si carbo. in general. Numai branza,iaurt slab,peste,fructe de mare si carne alba. Si carne rosie dar mai rar,si mananc tot cea slaba,de vita de ex.
  Te pup :*

  Răspunde

 18. Posted by Anonim on 25/12/2011 at 1:19 am

  Se poate rezolva problema transpiratiei abundente printr-un post negru indelungat? Am observat ca aveti multe cunostiinte in ceea ce priveste postul negru, iar informatii despre aceasta problema neplacuta (transpiratia) nu am gasit in legatura cu postul cu apa. Va multumesc anticipat si sarbatori fericite va doresc!

  Răspunde

 19. Am vazut cu vreo 2 ani in urma un documentar despre o clinica din Turcia unde, timp de 2 saptamani, pacientii erau hraniti exclusiv cu sucuri de fructe si legume (fara pulpa), in paralel cu un program de curatare a intestinului gros prin numeroase clisme executate profesional si ceva exercitii fizice. Printre acei pacienti era si o femeie care avea aceasta problema a transpiratiei foarte, foarte abundente care, dupa aceste doua saptamani, era deja vindecata, urmand sa pastreze curatenia obtinuta printr-o hranire preponderent vegetariana.
  Parerea mea este ca, si in cazul dumneavoastra, este indicat tot un post cu sucuri, cel putin in primele saptamani, pentru ca acestea, prin astringenta lor, ajuta le eliminarea placii care stationeaza de obicei pe colon, placa ce prezerva toxicitatea propriului organism. Dupa acest inceput, daca mai aveti disponibilitatea, puteti sa continuati cu un post cu apa pentru o detoxifiere mai profunda.
  Pe de alta parte problema poate fi mult mai simpla si anume un exces de sare in alimentatie exces de care, odata scapat(a), totul sa se regleze de la sine.
  Multumesc pentru urare! Si dumneavoastra sarbatori fericite si sanatate va doresc!

  Răspunde

 20. maine voi bea doar apa.

  Răspunde

 21. Posted by maria on 23/05/2012 at 9:37 am

  am tinut si eu vreo 6 luni post cu apa de o zi si de vreo 3 ori post cu apa de 3 zile dar nu am avut cine stie ce rezultat anul asta am tinut in aprilie post de 5 zile cu apa iar dupa o lunna deci acuma am terminat postu cu apa doar alui mihaela borcea de 9 zile cu sirop de artar si lamaie si sincer speram sa scad mai mult ..trebuie sa ma controlez f tare la mancare ca de nu fug inapoi.. afost greu cu bautul de apa sper sa pot conti nua si nu stiu la cat timp mai pot repeta un post cu apa ?succes si la altii

  Răspunde

 22. Maria, postul cu apa poate fi doar un start luat cu avant catre o schimbare mai de amploare in ceea ce priveste obiceiurile alimentare. Nu este nicidecum un mod de viata sanatos a se pendula intre restrictii drastice si perioade de exagerari.
  Poate iti vor fi de ajutor cateva dintre ideile din articolul https://cirys.wordpress.com/2012/05/18/cum-sa-mentinem-un-timp-indelungat-rezultatele-obtinute-in-urma-postului-negru/

  Răspunde

 23. Posted by Ovidiu Iulius on 23/05/2012 at 1:36 pm

  Referitor la problema transpiratiei abundente si urat mirositoare am gasit un pasaj in cartea Postul – Un Miracol scrisa de Paul C. Bragg, autorul fiind un adept al postului cu apa distilata. Cartea se gaseste pe internet si in limba romana.
  Din proprie experienta pot sa-ti spun ca am observat, in a saptea zi de post cu apa, ca mi-a disparut mirosul neplacut din zona axilelor fara sa folosesc deodorat antiperspirant, iar ziua respectia a fost si o zi de munca. Nu am premeditat acest lucru dar, pur si simplu, datorita starii de usoara ameteala generata de post am uitat sa-l folosesc in acea dimineata.
  Seara nu am sesizat nici cea mai mica urma de miros neplacut.
  Bineinteles trebuie folosit dusul.
  Sper sa iti fie de folos aceasta experienta a mea.

  Răspunde

  • Interesanta observatia ta, Ovidiu!. Desi eu nu am probleme referitor la acel tip de miros, sunt multe persoane carora le prinde bine o astfel de informatie. In plus reprezinta o dovada a faptului ca postul elimina toxinele din organism.

   Răspunde

   • Posted by Angela on 08/12/2012 at 10:16 am

    Buna,
    recomand piatra de alaun in loc de deodorantul obisnuit in timpul postului si numai. Orice deodorant normal contine aluminiu, iar in timpul postului se face o detoxifiere a intregului organism, deci este mult mai bine sa se foloseasca un deodorant natural decat un produs chimic. Efectele nu sunt aceleasi ca si ale unui produs chimic, desi exista unele persoane care sustin ca are efect chiar mai bun. Parerile sunt impartite. Pentru barbati se poate folosi piatra de alaun si dupa barbierit. Desi costul ei este destul de ridicat in comparatie cu dedorantele clasice, o piatra de alaun poate fi folosita zilnic timp de 2 ani. Sper sa va fie de folos aceasta informatie.

    Răspunde

 24. Posted by mada on 09/08/2012 at 8:46 am

  buna,

  ce mai faceti? cum sunteti? va citesc in fiecare zi, sa stiti. 🙂

  am o intrebare, cirys. am tinut doua zile post cu apa, azi ar fi a treia (ma mai gandesc daca o tin), iar acuma dimineata m-am trezit cu ochiul drept umflat, mai exact sub ochi, ca un cearcan, dar mult umflat. oare de la ce este avand in vedere ca in ultimile 2 zile n-am mancat?
  am mai patit de astea: ba ambii ochi umflati si sus si jos, ba doar unul sus si jos, ba unul doar sus sau jos, diferite combinatii deci, dar atunci era pe mancate si-am pus pe seama faptului c-oi fi facut ceva alergie la vreun aliment…

  Răspunde

 25. Buna, Mada! Suntem bine, ceea ce doresc tuturor. 🙂

  Poate parea paradoxal, fiind vorba despre o retentie de apa, dar parerea mea este ca acest simptom a aparut si acum ca si inainte, tocmai din cauza unei hidratari insuficiente, aparuta pe fundalul unui exces de sare sau de alte substante medicamentoase/chimice pe care organismul vrea sa le elimine.
  Poate fi, cum spuneai si tu, o reactie alergica dar care a aparut in cazul interactiunii cu anumiti factori iritanti din mediul inconjurator si nu din mancare.
  O deficienta in functionarea rinichilor ar putea fi de asemena o cauza dar acest lucru il poti afla bineinteles numai facand un control.

  Multa sanatate iti doresc si nu uita de Hidratare! 🙂

  Răspunde

 26. Posted by DACU on 22/08/2012 at 1:23 pm

  Salut, intrebare, un post in care sa folosesc doar apa si detoxicolon credeti ca e ok?

  Alta intrebare : apa distilata vine in recipiente de plastic … apa fiarta simpla o fi mai indicata ?
  Alta intrebare: ce spuneti de dispozitivele care alcalinizeaza apa ? sunt ok ? am vazut ceva interesant la cei care se ocupa cu TAO si tot ce tine de el

  Răspunde

 27. DACU, nu este indicat a se consuma nimic altceva pe parcursul postului cu apa cu exceptia apei. Pe de alta parte, preparatul respectiv este de ajutor in zilele de pregatire a postului si eventual in prima, maxim a 2-a zi din postul cu apa. Este mult de explicat de ce, daca citesti prospectul iti vei da singur cateva raspunsuri la intrebarea de ce nu ar fi potrivit intr-un post mai extins.

  Daca ar fi corect ambalata, apa distilata, fiind o apa extrem de pura, este in acelasi timp si o apa total lipsita si de mineralele de folos organismului care se gasesc in apa din surse naturale. Aceasta puritate nu este bine suportata de catre toate organismele, fiind mai bine tolerata de catre cei care au trecut de prima faza de puternica detoxifiete a unui post cu apa si de catre cei care s-au ingrijit constant de sanatatea lor, evitand supraincarcarea cu toxicitate, prin detoxifieri frecvente si un mod de viata sanatos.
  Apa de robinet se afla la polul opus, adica este supra-incarcata atat cu impuritati organice cat si anorganice si elemente chimice folosite in epurare, dintre care foarte putine au calitatea de a dispare prin evaporare. Apa fiarta deci va fi total lipsita de forme parazitare insa va avea un grad crescut de elemente chimice (concentrate pe o mai mica cantitate prin fierbere) si mult reziduu sec.

  Nu am o parere anume in ceea ce priveste dispositivele moderne de prelucrare a apei prin diverse metode, intre care si cea amintita de tine. Consider ca este prea devreme pentru o pronuntare pro sau contra, in ceea ce priveste efectul lor de lunga durata asupra organismului. Personal ma rezum la a folosi apa de izvor/fantana verificata atat pe parcursul postului cu apa cat si in restul timpului si acest lucru l-as recomanda.

  Răspunde

 28. Posted by Victor on 17/09/2012 at 9:58 am

  am gasit un articol in formula-as.ro. Conform acestui articol postul cu apa nu este chiar recomandat. Nu stiu ce sa mai cred….parca ma ia cu teama sa incerc, n-as vrea sa imi fac rau…. Ce pareri aveti?

  Răspunde

 29. Victor, parerea mea este evidenta, din moment ce administrez acest blog care promoveaza beneficiile postului cu apa.
  Iti recomand sa citesti cartea Dr. Shelton http://soilandhealth.org/02/0201hyglibcat/020127shelton.III/020127.toc.htm si sa cauti alte carti cu opinii pro si contra acestui tip de post, in loc de a te rezuma la un articol de ziar. Este dreptul, chiar datoria fiecaruia dintre noi sa se informeze si sa mearga pe drumul pe care il considera benefic pentru sine.

  Răspunde

 30. Posted by Angela on 08/12/2012 at 10:55 am

  Buna ziua tuturor,
  sunt un mare fan al postului negru. Desi inceputurile mele in postul negru au fost pur intamplatoare, in timp am ajuns sa-l consider un mod de viata. Tin saptamanal de 2 ani postul negru de o zi, iar la inceputul lunii am tinut 3 zile postul negru urmat de alte 3 zile de post cu sucuri de fructe. Ma pregatesc pt luna vitoare cand vreau sa tin 7 zile postul nergu, urmand sa cresc treptat numarul de zile de post. Am gasit total intamplator blogul tau Cirys si vreau sa te felicit pentru toata munca pe care ai depus-o ca sa traduci, sa culegi si sa aduci aceste informatii in romana. Sunt foarte valoroase pentru orice persoana care ar vrea sa inceapa o detoxifiere a organismului. Eu sunt vegana de peste 5 ani, iar raw vegan de 2 ani jumate. Toata viata am incercat sa tin in frau kilogramele si sunt obsedata sa nu ma ingras. De cand sunt pe regimul crud lucrurile au mers mult mai usor. Am 1,71m inaltime si 55 kg. Postul care de-abia l-am incheiat m-a mai scuturat de aproape 4 kg, dar sper sa-mi revin la cele 55 kg ale mele. Am observat o diferenta majora intre postul tinut o zi si un post mai lung. Daca atunci cand postesc o zi, foamea imi apare in jurul orei 3, iar reactiile corpului nu sunt atat de dure, in postul de 3 zile foamea apare dimineata, apoi dupa-amiaza si inca o data seara. In plus, startul de dimineata e greu pana capatam un pic de energie. Aveam o stare de somnolenta dimineata, desi ma trezeam destul de devreme in comparatie cu ora mea obisnuita, nu m-as fi ridicat din pat. Dupa amiazele iarasi mai furam un pic de somn. Concluzia mea este ca postul negru prelungit se poate tine fara probleme, nu e nici pe departe ceva imposibil asa cum suntem lasati sa credem. Inca o data felicitari Cirys pentru toata munca ta si numai bine tuturor.

  Răspunde

  • Angela, despre multe persoane am aflat de-a lungul timpului ca au tins in mod natural si fara nici un fel de informatie, sa tina post negru, la un moment dat in viata lor, si eu sunt una dintre acelea si iata ca si tu.
   Multumesc pentru aprecierea ta la adresa blogului si iti intorc la randul meu complimentele pentru cei 5 ani de veganism alimentar si cu atat mai mult pentru cei 2 si jumatate de raw veganism si cei 2 ani cu o zi de post negru pe saptamana! Toata admiratia mea, din nou, jos, jos, jos palaria! 🙂

   Răspunde

 31. buna Cirys, sufar de psoriazis de vreo 15 ani. Sunt vegetarian de 12 ani si vegan de 3 luni. Pana acum prin alimentatie am reusit sa tin sub control boala dar nu sa o vindec. Crezi ca ar fi posibila vindecarea printr-un post doar cu apa pe o perioada mai lunga ? Cunosti bolnavi de psoriazis care s-au vindecat prin post ? Mentionez ca am 1,87 m inaltime si 70 de kilograme, m-as putea defini ca un tip slabanog cu o greutate sub normal. Multumesc anticipat.

  Răspunde

 32. Posted by ioan on 09/02/2014 at 4:32 pm

  @(ne)muritorul. poarta prin casa un tricou inmuiat in otet si stors. sa-ti acopere zonele bolnave. eu asa m-am vindecat. ps. postul nu trebuie tinut cu apa simpla(de la robinet, din sticla sau fantana). apa(de la fantana sau izvor) trebuie fiarta si racita, pt. a se curata si d.p.d.v. energetic.

  Răspunde

 33. Bine v-am găsit!
  Apa plată, este total contraindicată! Este o apă din care s-a extras industrial apa biologic activă, deci este un balast inutil pentru organism.
  Poate fi folosită, doar dacă este energizată!
  Puţini ştiu acest lucru. am descoperit asta în timpul unui post în care am folosit apă plată. Cea mai recomandabilă soluţie, este APĂ ENERGIZATĂ.
  Pe blogul meu, am explicat într-o serie de 4 articole „Exerciţiu de iluminare”, cum anume se procedează. Detalii privind apa şi importanţa ei, găsiţi căutând cu Google „Masaru Emoto”.
  Eu folosesc apă de izvor sau apă de fântână. Pentru începători, recomand Dieta Hiper-Hidratată, DHH 30, minimum 6 luni. Altfel, tiparele mentale ale vibraţiei Pământ, produc consecinţe care pot fi fatale.

  Răspunde

 34. Apa plata este buna pentru post? Adică apa cumpărată din comerț la 5l…

  Răspunde

 35. Andree, da este foarte buna. Posti folosi si apa de la robinet. Folosirea acesteia nu reprezinta un impediment in calea postului doar ca fiecare incearca sa foloseasca ceva cat mai curat in aceasta perioada. Poti posti si fara perioada de pregatire, lipsa acesteia de asemenea nu este un impediment doar ca asa este mai sanatos. Fiecare face cum simte ca este mai bine pentru sine.

  Răspunde

 36. Buna, din intamplare am dat de blogul tau, foarte interesante informatii. Mie din senin alaltaieri mi-am propus sa tin post doar cu apa, si acum ma gandesc daca tin si maine. Nu il tin pentru ceva anume, ca Slava Domnului sunt sanatoasa tun dar am kg in plus peste limita „legala”. Sunt vegetarian de 22 de ani, am fost in primii 12 ani vegan, acum mananc si oua. Ma gandeam, postul te ajuta sa scazi in greutate? Daca are cineva vreo statistica referitor la scaderea in greutate si zilele de post as fi foarte interesata. Numai bine si multumesc pentru infromatiile facute public si felicitari pentru munca ta.

  Răspunde

 37. Livia_, bun venit pe blog si multumiri pentru apreciere! Felicitari pentru o perioara atat de indelungata de veganism si vegetarianism. Impresionant!
  Cred ca stii deja ca, la orice scadere in greutate, dupa terminarea „regimului”, de orice fel ar fi acesta, exsista posibilitatea de a te intoarce de unde ai plecat. De aceea este mereu nevoie de a schimba ceva si in stilul de viata de dupa post. Pe scurt mai multa miscare si mai putina mancare.
  Pana atunci insa iti urez sa ai un post usor si frumos!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: