Medicul din noi

În interiorul fiecăruia dintre noi există un doctor, noi trebuie doar să îl ajutăm să își desfășoare activitatea. Puterea naturală proprie fiecărei ființe de a se auto-vindeca reprezintă cea mai mare capacitate de însănătoșire posibilă. Ceea ce mâncam ar trebui să ne fie medicament. Medicamentul nostru ar trebui să ne fie însăși hrana. Dar a manca atunci când suntem bolnavi înseamnă a ne hrăni boala.”

                                                                                                                                                Hipocrate

 “ În loc să folosești leacuri (medicamente) mai bine postește o zi.”

                                                                                                                     Plutarch

Unui animal, atunci când este bolnav, instinctul său natural îi spune să refuze hrana. După ce starea acută a bolii este depășită și activitatea internă de auto-vindecare se apropie de sfârșit, apetitul revine în mod natural, de la sine.  Și organismul uman are acest instinct de a intra în starea de refuz a alimentării întocmai ca și cel animal. Observându-se revenirea poftei de mâncare ca rezultat al ieșirii din starea de boală, omul cel mai adesea procedează anapoda, forțând consumul alimentar în idea că mâncatul înseamnă cumva, în mod inexplicabil, eliminarea afecțiunii respective.

Capacitatea de adaptare a organismelor vii a făcut ca acestea să fie foarte eficiente în a depozita rezerve de energie și de a apela la acestea atunci când alimenarea este deficientă dintr-un motiv sau altul, inclusiv cel al declanșării unei afecțiuni. Așadar, oraganismele vii nu numai că sunt pregătite pentru un repaus alimentar ci și dau semnalele corespunzătoare atunci când acesta este necesar.

Postul este la fel de vechi percum este si existența omului. Izvoarele istorice arată că oamenii au postit de-a lungul timpului motivați de diverse aspecte. Anticii credeau în această pracică a postului cu efect purificator și vindecător iar scrieri precum cele al lui Hipocrate, Platon, Aristotel, Galen și Avicenna  o susțin.

Bazic există două motivații ale postului: una de natură fizică, alta de natură spirituală.

Pe scurt, din punct de vedere fizic, postul permite organismului să se detoxifice, să facă o necesară curățenie interioară. Faptul că la baza majorității problemelor de sănătate de află auto-intoxicarea  este și motivul pentru care postul are o atât de largă eficiență terapeutică. În plus el oferă organelor digestive o necesară pauză si restului organismului un plus de energie (provenit din rezerve) pe care acesta îl va investi în auto-vindecarea realizabilă prin detoxifiere. Faptul că un organ încetează să funcționeze corect la un moment dat se întâmplă din cauza perturbărilor coplesitoare generate de toxicitatea sau parazitarea acestuia, perturbari care genereaza semi-blocaje funcționale la nivelul respectivului organ.

Spiritual postul oferă ocazia transcenderii numeroaselor tipuri de dependențe și atașamente legate de mâncare dar nu numai. Odată cu creșterea clarității mentale se obține prețioasa adâncire în conștientizarea de sine. Eliberată temporar de necesitatea satisfacerii foamei fizice, persoana își îndreaptă atenția către hrănirea spirituală și echilibrarea emoțională. Se spune că Pitagora nu admitea primirea ca discipoli ai săi a acelora care nu treceau mai întâi printr-o etapă de auto-purificare personală prin post.

Pentru toate tipurile de febra precum și in stadiile acute ale bolilor Hipocrate prescria fie un post strict cu apă și ceaiuri specifice afecțiunii respective, fie o dietă extrem de ușoară, constând exclusiv în lichide.

Revenind la vremurile actuale este demn de menționat experimentul științific de laborator în urma căruia s-a concluzionat că o rație de mâncare restrictivă din punct de vedere caloric, administrată șoarecilor de laborator, le-a crescut acestora durata de viață.

Poate că ar trebui adăugat că, pe termen mediu și lung, respectiva rație hipocalorică ar trebui să cuprindă acea largă paletă a diversității nutrienților necesari unei finite sănătoase.

Reclame

One response to this post.

  1. Posted by mada on 11/11/2013 at 5:12 pm

    buna cirys,

    ce stii despre efectul postului cu apa asupra poliartritei reumatoide?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: