Igiena naturală în timpul postului negru – Cavitatea bucală

Este posibil ca în timpul postului total să doriţi ca întreţinerea igienei personale să fie facută cu produse naturale. Este indicat, întrucât, în această perioadă, produsele obişnuite de igienă corporală pot să dea diferite reacţii neplăcute din cauza chimicalelor pe care le conţin. Există şi produse exclusiv naturale, în magazinele de profil, pe care să le folositi ca atare sau în diverse combinaţii.

 

Albirea naturală a dinţilor

 

ATENŢIE! Procedurile de albire trebuie repetate la un interval de câteva zile, pe perioade limitate de timp, deoarece pot ataca smalţul dentar şi pot produce sensibilizarea gingiilor.

1. Sarea grunjoasă, pisată până devine un praf extrem de fin, este un remediu foarte ieftin şi la îndemână pentru albirea dinţilor. Atenţie însă, nu trebuie să aveţi carii netratate când apelaţi la această terapie.

2. Lămâia: Partea superioară a unei coji de lămâie netratată cu care se freacă dinţii aceştia devenind albi, iar gingia se întăreşte.

Altă variantă, pentru dinţii mai sensibili: dinţii să fie umeziţi doar cu suc de lămâie cu ajutorul unui tampon de vată, apoi să se clătească gura cu multă apă.

Sucul de lămâie se poate amesteca şi cu bicarbonat de sodiu. La început, se tamponează bine dinţii cu suc de lămâie. După cinci minute, se poate aplica bicarbonatul, care are rolul să neutralizeze pH-ul, devenit acid în contact cu lămâia.

3. Salvia: Frunzele de salvie se folosesc pentru curaţarea dinţilor prin frecare sau in amestec cu alte ingrediente din această secţiune.

4. Puteţi spăla dinţii cu un amestec de pudra de curcuma, ulei de muştar şi puţină sare.

5. Mărul: Sucul mărului folosit pentru clatire albește dinţii fără să le afecteze smalţul; la fel şi mâncatul acestuia sau frecarea lor cu partea interioară a cojii mărului.

6. Puţin bicarbonat şi peroxid de hidrogen, cumpărat din farmacii, pentru uz oral.

7. Se poate folosi un amestec de câteva picături de suc de lămaie şi bicarbonat, care se aplică pe dinţi înainte de pasta de dinţi. Se stă astfel câteva minute şi apoi se clăteşte bine gura.

8. Cea mai cunoscuta metoda de albire a dintilor este spalare acestora cu sare, bicarbonat de sodiu, cenusă de lemne sau un amestec al acestora. Elementele abrazive ale acestor materiale ajută la curăţarea petelor de pe dinţi şi fac ca dinţii să fie mai albi. 

9. Bicarbonatul alimentar, deşi nu are rol în albirea dinţilor, este folosit la periajul acestora pentru rolul de bun igienizator al acestuia, simplu sau împreună cu oricare alte plante din cele enumerate in acest articol, în amestec.

 

 Tartrul

 

1. Sarea de bucătărie are efect abraziv şi îndepărtează impurităţile de pe dinţi, totuși trebuie pisată până devine un praf extrem de fin înainte de a fi folosită. Atenţie însă, nu trebuie să aveţi carii netratate când apelaţi la această terapie.

2. Praf de dinţi cu cretă flotată. Creta flotată cu granulaţia ei foarte fină este un agent de curăţare bun, care îndepărtează tartrul şi placa dentară împreună cu rădacina de violete se găseste sub numele de Radix Violae Ordoratae. Ingrediente: 60 g cretă flotată, 20 g pulbere de radacină de violete şi 5 ml ulei de mentă. Se amestecă creta şi pulberea şi se adaugă uleiul de mentă. Se trece prin sită şi se păstrează într-un borcan cu capac. Pentru spălare, se presară puţin din acest praf pe periuţa umezită.

3. Frunzele de salvie curaţă de asemenea placa dentară filosindu-se mărunţite, uneori in combinaţie cu alte plante.

 

Gingiile

 

1. Praf de dinţi cu portocală şi mentă. Acest praf de dinţi întăreşte gingia şi poate să dea rezultate foarte bune în cazul unei paradontoze care s-a instalat deja. Ingrediente: 40 g coajă de portocale, 30 g frunze de mentă uscate şi 10 g sare de mare. Se spală şi se rade coaja unei portocale. Se lasă peste noapte la uscat. A doua zi, se fărămiţează frunzele de mentă cu mâna şi se amestecă cu coaja de portocală rasă şi cu sarea. Pulberea astfel obtinută se păstrează într-un borcan cu capac. Pentru curăţarea dinţilor, se presează puţin din acest praf pe periuţa de dinţi umezită. 

2. Pasta de dinţi cu lămâie, salvie şi rădăcină de iris (stânjenel). Lămâia întăreşte gingia şi înlătură petele maronii. Salvia şi uleiul de scorţişoară au efect antiseptic, iar rădăcina de iris, posedă proprietăţi analgezice. Ingredinte: 1 lămâie, 1 linguriţă de pulbere de rădăcină de iris, 1/2 linguriţă ulei de scorţisoară, 1 lingură apă distilată. Se zdrobeste pulpa lămâiei şi se amestecă într-un bol cu frunzele de salvie mărunţite, pulberea de iris şi uleiul de scorţisoară. Apoi se adaugă apă cat să se formeze o pastă groasă. Se pastrează într-un borcan cu capac.

3. Sarea grunjoasă, bine pisatăpisată până devine un praf extrem de fin este foarte bună pentru sănătatea gingiilor. Atenţie însă, nu trebuie să aveţi carii netratate când apelaţi la această terapie.

 

 Curățarea limbii

 

Cu muchia unei lungurițe rașchetați-vă limba, apăsând moderat de la bază către vârf, astfel încât aceasta să adune în ea pelicula existentă pe limbă. Spălați-o bine și clătiți gura de câteva ori. Pe lingură se va observa strânsă o spumă asemănătoare celei care iese la început deasupra mâncărurilor care fierb. Acelea sunt toxine din organismul nostru de care e bine să scăpăm în fiecare zi de dimineața și în special în timpul postului negru. Procedura ajută și la eliminarea mirosului neplăcut al gurii care se întețeste în această perioadă.

Bacteriile cavității bucale – Apa de gura

1. Busuiocul: Decoct de busuioc – O cană de 200 ml cu apă rece, în care se pun la macerat două linguriţe de frunze uscate. După 15 minute, ingredientele se fierb, iar după două-trei clocote, vasul se ia de pe foc şi decoctul se lasă la infuzat un sfert de oră. Cu acest remediu, se clăteşte gura de mai multe ori pe zi.

2. Apa de gura cu sare – Se dizolva 1 linguriţă de sare în 100 ml de apa, dacă pare prea puternică soluţie se mai diluează până se obţine un gust suportabil. Se clateşte cura de cel puţin două ori pe zi. 

3. Apa de gura cu menta.

4. Se amestece sucul de lămâie cu apă (în cantităţi egale). Cu acest amestec se clăteşte binegura de două-trei ori pe zi.

5. Seminte de chimion (10g) + seminte de anason (10g) + alcool 700 (80g). Se pun semintele la macerat in alcool timp de 10 zile dupa care se filtreaza. Se folosesc 20 picaturi la un pahar cu apa.
6. Ulei de menta (5g) + alcool (100g). Se folosesc 8-10 picaturi la 100g apa.
7. Ulei de lavanda sau flori (5g/20g) + alcool (100ml).Florile se macereaza timp de 14 zile in alcool, apoi se strecoara. Se folosesc 6-8 picaturi in 100ml apa.

8. Se amestecă bicarbonat cu puţină sare de mare, glicerină vegetală, zece picături de ulei esenţial de mentă, alte zece picături de ulei esenţial de portocale şi cinci de ulei esenţial de eucalipt. Se periază de două ori pe zi dantura cu amestecul obţinut, iar bacteriile de la nivelul gurii vor fi îndepărtate după doar câteva zile de folosire.

 

Folosirea aţei dentare

De asemenea, folosirea în dieta zilnică a unor alimente precum cele de mai jos, sau folosirea lor în preparatele pe care le realizaţi au de asemenea efect de curăţare, albire şi vindecare: merele, căpşunile, ananasul, morcovul, ţelina, broccoli, castravetele, mărarul, anasonul, ceaiul verde, menta, zerul lichid.

 

Anunțuri

4 responses to this post.

 1. Posted by Cristian on 12/03/2010 at 11:08 am

  Daca vreti un motiv in plus pentru o igiena orala corespunzatoare, iata-l: va scapa de dentist 🙂

  Răspunde

 2. Posted by Liuba on 31/08/2010 at 1:46 pm

  La un moment dat este pomenit termenul de „cretă flotată“. Ce este aceasta? cretă știu. dar ce ce inseamna creta flotată? Multumesc

  Răspunde

 3. Poate un farmacist sa stie…

  Răspunde

 4. how are you I was luck to approach your topic in baidu
  your topic is exceptional
  I get much in your Topics really thanks very much
  btw the theme of you website is really admirable
  where can find it

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: