Echilibrul din viața noastră

Auzim vorbindu-se despre echilibru la tot pasul: echilibrul natural, echilibrul interior, echilibrul dintre om și natură, echilibrul pieței, echilibrul financiar, echilibrul acido-bazic din organism, echilibrul mecanic, echilibrul chimic. De aici este doar un pas către a vorbi despre egalitate: egalitatea de șanse, egalitatea etnică, egalitatea dintre femei si bărbați. Însuși comunismul a facut carieră croindu-și loc în multime cu aceeasi idee a egalității. Acolo unde există viață echilibrul nu poate fi decât dinamic, acea stare de tindere permanentă către armonie. Însăși căutarea echilibrului ar trebui făcută în mod armonios și nicidecum într-un mod radical.

Să fim sinceri totuși: nu ne gândim la echilibru decât atunci când ne simțim dezavantajați! Când balanța se înclină în defavoarea noastră, când ni se administrează un – (minus) de către soartă. De câte ori o situație ne avantajează, de câte ori intervine acel + (plus) din partea vieții ne spunem că merităm, că ni se cuvine. Atunci nu mai poate fi vorba de nedreptate…

Pe de altă parte sunt și minusuri convenabile. Nu vi s-a întâmplat niciodată să vedeți că o persoană mănâncă la fel sau chiar mai mult decât dumneavoastră și nu se îngrasă, să vă doriți un metabolism ca al ei? Acesta ar fi un minus convenabil în vremuri de abundență alimentară deși cu câteva decenii în urmă acel om ar fi fost în dezavantaj fizic.

Deși poate părea o extremă, postul negru este un act de readucere a echilibrului. Postul negru nu este o invitație la anorexie căci și aceasta ca și opusul ei, bulimia, sunt două extreme nedorite în viața unui om sănătos. Totuși, uneori e nevoie ca pentru a scăpa de o stare ce reprezintă un dezechilibru să apelăm la opusul acesteia, pentru o vreme, apoi echilibrarea va veni de la sine.

Mult dorita sănătate este tot o stare de echilibru, echilibrul funcțional al corpului omenesc. Dacă am pierdut-o este tocmai pentru că am părăsit căutarea permanentă a acestui echilibru. Natura este și ea un enorm ansamblu, deplin echilibrat, cu un echilibru dinamic desigur. Se pare că natura din noi ne pedepsește, mai dur sau mai putin aspru, când ne abatem de la linia de echilibru pe care a trasat-o în conștiința noastră. Circuitul apei în natură este un alt minunat exemplu de echilibru. În multe culturi roata este un simbol al echilibrului. Celebrul ”Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă” definește echilibrul dinamic al naturii  mai bine decat o mie de cuvinte.

Chiar și greșelile pe care le facem în viața de zi cu zi pot tinde către două direcții distincte. Lenea, hoția, furia, beția, răzbunarea sunt catalogate de orice om de bun simț ca fiind aspecte negative ale firii umane. Ușor de observat, lesne de catalogat, ușor de a fi avertizat împotriva lor. Dar mai există un alt fel de a greși: exagerările nesănătoase ale faptelor bune, zelul excesiv, sub aparenţa virtuţii şi a datoriilor perfect împlinite, lipsa de discernamant și extremismul; sunt cel puțin la fel de periculoase. Acestea din urmă sunt numite în scrierile religioase ”căderi de-a dreapta”, modul de a greși calea prin fapte bune.

Mai putem să păstrăm echilibrul în viață cu atâta abundență în jurul nostru? Câtă lume te-a îndemnat la echilibru în viața aceasta? Cerând un sfat de câte ori ai fost condus către o rezolvare echitabilă a unei situații? Herodot îi numea pe locuitorii acestor pământuri: ”Cei mai drepți dintre traci”. Mi-ar place să cred că dreptatea aceasta la care se referea cuprindea un termen mult mai larg decat cel jurudic, că se referea la noi ca la un popor armonios și în permanentă căutare a echilibrului, apropiat de acest echilibru dinamic.

 

Reclame

2 responses to this post.

  1. Posted by Cristian on 12/03/2010 at 11:16 am

    Nu uitati, calea de mijloc este cea mai grea, dar si cea mai buna, si singura corecta

    Răspunde

  2. Posted by Dana H on 09/07/2013 at 3:57 pm

    cred ca prin acest post cu apa am ocazia sa imi extind limitele, sa ma descopar mai profund, sa ma redefinesc..este scopul mea de a manifesta constient armonia si echilibrul in tot ceea ce fac/spun/gandesc, clipa de clipa…multumesc pt postari inca o data..le consider ca un suport, ca pe niste confirmari..nimic nu e intamplator; un gand bun, Dana.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: