Reacții neplăcute în timpul postului negru (2)

Expectorarea

Ceea ce s-ar putea numi o „criză de expectorare” se manifestă în puţine cazuri însă uneori o scurgere aproape continuă de mucus este împinsă în gură şi gât necesitând o expectorare susţinută. Deseori aceasta durează câteva zile şi poate persista în această perioadă chiar şi în timpul somnului. Este evident un proces de eliminare pe care nu este nevoie să îl împiedicăm în această parte a desfăşurării lui. Ca majoritatea crizelor, dă o senzaţie de disconfort şi enervare atât cât durează şi, ca toate crizele din timpul postului total, este urmată de îmbunătăţiri simţitoare ale stării generale locale.

Există de asemenea câteva cazuri în care saliva curgea la fel de abundentă şi la fel de multă în timpul postului ca şi în timpul alimentării, deşi este o regulă ca ea, ca şi celelalte secreţii ale gurii, să fie simţitor reduse cantitativ încât, în gură, pe buze şi în gât există chiar o senzaţie de uscăciune. În anumite ocazii, secreţia gurii, în special mucusul, pot fi atât de neplăcute încât să înducă voma. Acest gust neplăcut se va reduce treptat şi va dispare întru totul înainte ca postul să trebuiască a fi întrerupt. Pentru o alinare imediată limba poate fi în întregime curăţată cu o perie şi gura clătită cu apă.

Crizele nervoase

Literatura despre postul negru nu conţine multe descrieri ale unor astfel de cazuri. Uşoare dureri şi arsuri chiar serioase pot începe la baza craniului şi să traverseze coloana vertebrală în jos, partea de sus încetând să sufere când durerea trece în josul acesteia. Când durerea şi arsura ajung la baza şirei spinării, ea „sare” la genunchi, în spatele acestora şi de la aceştia din nou la baza craniului. Simptomul  descris poate dura o oră sau mai mult, şi apoi poate urma o perioadă de pauză în care persoana se va odihni sau chiar va putea dormi după care criza poate reîncepe. Postitorul este astfel foarte slabit timp de 3-4 zile, cât această criză persistă, de îndată ce se termină însă, se va simţi mai puternic decât înainte.

Guturaiul

Uneori, la începutul postului cu apă, se poate instala o raceală. O inflamaţie în gât se poate instala şi ea, deşi rareori. Eliminarea mucusului este întotdeauna crescută în partea timpurie a postului, aceasta fiind socotită de multe ori ceea ce am numi o raceală.

Problemele pielii

Erupţiile pe piele pot acoperi întreg corpul sau pot fi doar localizate. De obicei, aceste erupţii dau mâncârimi. Ele se aseamănă urticariei însă nu întotdeauna produc mâncărimi, unele zone cerând scărpinare, altele nu la aceeași persoană și în același moment. Aceste erupţii pot dura doar câteva ore dar de obicei ele persistă 3-4 zile. Ele reprezintă un proces de eliminare.                                                                                                                                           

Durerile de cap/spate/membre

Durerile puternice de cap şi durerile de spate sunt de obicei însoţite de o însemnată stare de slăbiciune care cere repaosul la orizontală. Uneori, cei care postesc se sperie de astfel de simptome. Deşi durerile pot fi severe, nu există nici un pericol. Nu trebuie să întrerupeţi postul în această perioadă. Durerile de cap şi de spate pot dura de la de la 1 la 4 zile. Ele sunt cauzate de faptul că în această perioadă se petrec reajustări şi adaptări ale nervilor. Aceste dureri sunt deseori întâlnite la persoanele nervoase. Durerile de cap sunt de obicei datorate consumului de ţigări, ceai, cafea, droguri şi a mâncărurilor excitante. Durerile de cap, în cele mai multe cazuri, se regăsesc din ziua 1 până la ziua a 3-a, la începutul postului. În nici un caz nu se poate spune că toţi postitorii prezintă astfel de simptome.

În afară de durerile de spate, de obicei în partea de jos a coloanei, deseori în primele zile ale postului apar și dureri ale şoldurilor, dureri la baza craniului şi dureri ale membrelor, în special ale încheieturilor acestora. Aceste dureri şi suferinţe sunt de cele mai multe ori foarte enervante dar rareori durează mai mult de 1 sau 2 zile. Ele apar mai ales noaptea şi încetează pe parcursul zilei.

Greaţa

Se pare că este urmarea unei scăderi bruşte a tensiunii existente în mod normal. Poate fi indusă de un miros urât, de un gust rău, de o priveliste dezgustătoare sau de un şoc emoţional. Durerile severe, starea de rău, oboseala, rapidă coborâre cu un lift, etc.,  pot produce greaţa prin scăderea tensiunii în stomac prin complicatul mecanism „reflex”.

Dezordinea emoţională continuă, provenită de la griji prelungite, frici, întristări şi şocuri repetate pot da o persistentă scădere a tonusului în stomac şi să producă astfel senzaţia de rău sau de greaţă de care mulţi se plâng.

În multe cazuri, nu există îndoială că brusca oprire a alimentării care are loc în timpul postului, duce la o temporară scădere a tensiunii în stomac, producând greaţa. Pe de altă parte, persoanele cu o constituție slabă, înaltă, având carenţe alimentare, sunt predispuse la a suferei de o lipsă cronică de tensiune în zona stomacului iar aceasta se face simțită mai puternic decât de obicei în timpul postului. Prezenţa bilei în stomac, de asemenea, cauzează greaţa. Prezenţa acesteia este cel mai adesea aducătoare a unei stări de vomă.

 

Voma

Deşi au fost înregistrate cazuri în care s-a vomat mult, unul chiar şase zile şi nopţi consecutiv, de obicei această stare durează 1 sau 2 zile. În acest caz este scos afară mult mucus şi bilă. Este un proces de curăţare. Cazul menţionat mai sus dezvoltase şi nişte sughiţuri persistente; după ce cele şase zile de vomitare au încetat, au apărut sughiţuri care au persistat timp de alte şapte zile. Încetarea acestor două crize a fost încununată de curmarea unei suferinţe care persistase timp de şapte ani la acea persoană. A mai fost menţionat un alt caz de vomă, timp de 4 zile şi nopti, care a avut o excelentă revenire. Voma nu este privită ca un semnal de pericol ci ca un proces de curăţare.

Un alt caz menţionează începerea vomitării în ziua a 23-a a  unui post de 31 de zile care a persistat timp de 7 zile şi nopti, până în ziua a 29-a a postului. Au fost vărsate mari cantităţi de mucus şi bilă. Postitorul era foarte slăbit în timpul perioadei producerii vomitării dar a redevenit puternic imediat ce aceasta a încetat. Oricum cazurile menţionate sunt mai degrabă nişte excepţii neobisnuite.

Încercarea de a opri postul în timp ce persoana are stări de vomă este inutilă, chiar dăunătoare. Se consideră că acolo unde există un stomac bolnav şi unde natura nu are timp să îşi îndeplinească sarcinile, a se consuma mâncare în această situaţie devine un risc major. Nu este recomandat a se opri postul într-o astfel de situaţie; dacă se administrează mâncare într-un astfel de moment ea cel mai probabil va fi vărsată şi poate agrava starea de vomă încă şi mai mult. Un alt caz de intervenire a vomei dupa a 5-a zi de post, în care persoana a încercat să mănânce, mâncarea a fost imediat vârsată şi ca urmare nu era altceva de facut decât să se aştepte ca starea de vomă să înceteze şi să apară foamea naturală.

De obicei, în procesul de vomitare, este expectorat mult mucus. Este amintit un alt caz de vomă, care a durat 2 săptămâni, aparând după 40 sau mai multe zile de post, care a slabit mult postitorul dar nicidecum nu a reprezentat un pericol pentru acesta.

Uneori voma, durerile de cap şi erupţiile pe piele se vor ivi împreună. Cei cu puţină experienţă în postul negru cu greu pot aprecia corect dinainte dacă o persoană va avea o criză severă de acest fel. Persoanele cu probleme stomacale de durată, mai ales cele însoţite de tulburări ale nervilor sunt cele mai înclinate să le dezvolte.

Voma este parte a eliminarii pe care postul o susţine, cel mai adesea datorată unei supra-activităţi a ficatului care regurgitează bila în stomac şi care trebuie lăsat în pace. Poate apărea devreme sau târziu în timpul postului dar nu reprezintă un pericol. Astfel de crize de vomă succedânde, petrecute la sfârşitul posturilor prelungitei pot deveni fatale dacă se încearcă tratamente destinate opririi procesului de vomitare!

Crampele

Acestea pot apărea în intestinele persoanelor de ambele sexe, cât şi în pântecele femeilor. În intestine, acestea pot fi datorate gazelor, acţiunii intestinelor sau intervenţiei amestecării problemelor de natură mentală cu controlul sistemului nervos simpatic al peristaltismului. Crampele uterine sunt rare, apărând în special la acele persoane carora le sângerează uterul în afara menstruaţiei. Mai rar crampele sunt rezultatul eforturilor uterului de a vărsa de o acumulare de mucus.

Gazele

Multe persoane au gaze intestinale considerabile în timpul postului negru. Cei care suferă de probleme digestive, visceroptoză, colite, enterocolite, etc, şi pacienţii nervoşi din fire sunt cel mai adesea deranjati de gaze. Nu în puţine cazuri, gazele cauzează o stare de suferință, chiar insomnii. Majoritatea acestor persoane prezintă dificultăţi în eliminarea gazelor.

În majoritatea cazurilor însă disconfortul nu este datorat prezenţei unei mari cantităţi de gaze, căci acestea sunt rareori prezente în cantităţi mari. Se pare mai degrabă că sunt datorate tensiunii interne crescute. O tensiune sau presiune internă permanentă este menţinută în tubul digestiv. Această tensiune este reglată de sistemul nervos simpatic. Tensiunea crescută este acoperită în mod reflex, la fel ca durerea sau disconfortul din muschii abdomenului.

Celor nervosi din fire, şocurile, emoţiile puternice, etc., pot cauza o tensiune crescută în tubul digestiv şi astfel cel care posteste va simţi un anume disconfort. Temerile subconştiente pot de asemenea să cauzeze aşa numitele dureri la eliminarea gazelor. Cei care au suferit o perioadă îndelungată de probleme intestinale sunt în mod special aplecați către modificări ale tensiunii în tubul digestiv.

Neregularităţile funcţionale ale stomacului şi ale intestinului pot da dureri, din cauza contracțiilor peristaltice crescure care există deseori în acest caz. Suferinzilor de visceroptoză accentuată, cu unghiuri ascutite, le poate crește tensiunea intestinală şi le va cauza astfel disconfort şi dureri.

O activitate peristaltica crescută a pereţilor stomacului, datorată nervozităţii poate da, de asemenea, acel disconfort cere este pus în mod greşit pe seama durerilor date de gae. O tensiune crescută poate apărea în orice parte a tubului digestiv şi aceste dureri sau stară de disconfort pot fi generale în abdomen sau pot fi localizate.

Postitorii care suferă se plâng că astfel de gaze îi fac nervosi şi îi ţin treji noaptea. În acest caz înseamnă că se întâmplă exact opusul: nervii cauzeată creşterea tensiunii, reultând disconfortul. Dacă aceste persoane reuşesc să se relaxeze complet, durerea dată de gaze încetează. Se pot folosi masajul abdominal, apa fierbinte aplicată pe abdomen, băutul apei calde, autosugestia, măsuri care de obicei  înlătură neplăcerile cel puţin temporar dar care nu micşorează în mod real cantitatea de gaze existentă.

Zgomotul gazelor din intestine înseamnă un control slab al nervilor la acest nivel al organelor. Medicamentele vor produce aproape întotdeauna astfel de zgomote datorate excitării produse de către acestea căci ele irită.

Deseori se aud gâlgâituri şi chiorăituri în abdomen datorate mişcării gazului dintr-o parte a intestinului către cealaltă. Sunt cauzate alte ori de  intervenţia emoţiilor în controlul normal al simpaticului asupra intestinelor. Un om nervos poate manifesta un astfel de chiorait la cea mai slabă provocare. Clismele datorită excitării pe care o produc, dau şi ele deseori aceste simptome.

Diareea

Este rareori înregistrată, deşi este mai obişnuită în postul total decât ştiu majoritatea persoanelor. Cauza este datorată faptului că aceştia folosesc clisma care ascunde adevarata dezvoltare a diareei. Când apare, ea intervine doar ca urmare a unui proces de curăţare ce are loc în interior şi numai dacă este o nevoie imperativa se va face o clisma pentru calmare.

Ameţelile/Slăbiciunea

Ameţeala este un simptom foarte frecvent, care se manifastă mai ales în perioada incipientă a postului sau când persoana se ridică brusc din poziţia aşezat. Durează câteva secunde şi poate fi prevenită printr-o  ridicare lentă. Reprezintă o situaţie obiţnuită în timpul postului şi apare din cauza retragerii bruşte a sângelui din creier. Dacă postitorul nu se va auto-brusca, rareori va simti vreo ameţeală.

Slabiciunea poate interveni în primele zile ale postului. Nu ar trebui sa vă alarmeze sau să vă sperie trebuind să se aibă grijă numai ca persoana să nu se tensioneze, înlăturând totodată purtarea hainelor strânse pe corp şi permiţându-se din plin accesul la aer curat al postitorului.

Deşi relativ puţine persoane leşină, multe dintre ele păţesc asta la un moment dat pe parcursul postului. Cel mai adesea, aceasta se poate întâmpla în prima sau a doua zi de post negru şi să nu se mai repete mai târziu. Pe de altă parte, este menţionat un caz în care revenirea din post realizată inadecvat a dus la indigestie şi la un leşin de durată. Accentuăm că astfel de fenomene sunt mai degrabă nişte ciudăţenii rar întâlnite decât un fenomen frecvent.

Când un postitor leşină, el trebuie îngrijit exact ca o persoană care a mâncat obişnuitele trei mese pe zi. Tot ce are  nevoie este aer curat şi timp. Nu trebuie ridicat ci lăsat la orizontală. Nu este nevoie de nici un fel de stimulare sau săruri de mirosit. Trebuie lăsat liniştit şi va deschide ochii privind în jur şi se va ridica singur continuându-şi activităţile. Nu este nevoie nici de udarea cu apă rece a feţei. Repaosul şi nu şocul îi este necesar unei persoane care a leşinat.

Inflamaţiile/durerile gâtului

Deşi acestea sunt frecvente imediat după oprirea postului, ele apar ocaizional şi în timpul postului. Durerea nu este niciodată mare, durează o zi sau două, cel mult şi nu este un motiv de îngrijorare.

Palpitatiile/ Durerile inimii

Şi palpitaţiile se datorează tot gazelor formate în tubul digestiv. Aceste simptome apar rar şi nu sunt periculoase deşi de obicei sunt sursa multor îngrijorări fără rost din partea postitorului. Palpitaţiile pot fi rezultatul  nervozităţii, al fricii sau al unor sforţări fizice.

Ceea ce se resimte ca o durerea a inimii, este de fapt rareori o durere a acesteia. De obicei este o durere în piept. Se poate datora gazelor, poate fi de origine psihică sau de origine toxică. Numai dacă este însoţită de alte simptome care indică probleme ale inimii ar trebui luată în seamă. Altfel nu este o problemă serioasă şi va trece curand.                                                                                                                                                  

Insomnia

Este datorată cel mai adesea lipsei nevoii de a dormi deşi somnul este necesar pentru  individul obisnuit care posteste. În câteva cazuri, insomnia se datoreză tensiunii nervoase sau disconfortului. Ea nu ar trebui să producă îngrijorare.

În timp ce câţiva dintre postitori dorm la fel de mult ca atunci când mânancau, majoritatea dorm mult mai mult decât realizează. Aceasta se întâmplă şi în cazul celor care suferă de insomnie. 10 ore de somn par ca 15 minute pentru că nu suntem conştienţi de trecerea timpului în timp ce suntem adormiţi; o oră de veghe însă pare o noapte întregă pentru că timpul trece atât de greu când aşteptăm să adormim.

Problemele optice

Deşi nu este un lucru neobişnuit să se observe mari şi de durată îmbunătăţiri ale vederii în timpul postului, mai ales în timpul unuia de durată, există câteva rare exemple în care a apărut o slăbire temporară a vederii. Este menţionat un caz al unei persoane care începuse să vadă dublu chiar înaintea terminării unui post foarte lung . Erau percepute două imagini vizuale în locul uneia. Un caz mai des întâlnit, deşi totuşi foarte rar, este slăbirea vederii într-atât încât postitorul vede foarte slab. Este forţat să înceteze a mai citi pentru ca vederea să nu îi slăbească mai mult, ceea ce este de altfel şi recomandat. Acestea se presupun a se datora unei pierderi temporare a coordonării între cei doi  ochi aceştia ne mai focusându-se asupra obiectului dorit. Nici o afectare reală a nervilor sau a mecanismului vederii  nu apare în realitate iar slăbiciunea şi defectele amintite dispar la scurt timp după încetarea postului, vederea devine încurând mai bună decât a fost înaintea postului. Este menţionat un caz în care s-a dezvoltat o astfel de problemă la o persoană care purta lentile groase de ani de zile înaintea postului. După încetarea postului persoana a putut renunţa la ochelari. Un alt caz este cel al unei femei care purta ochelari dar care vedea dublu fără aceştia, înaintea postului, şi şi-a recăpătat vederea normală în timpul postului. A putut renunţa la ochelari în a 16-a zi a postului văzând să citească fără aceştia. Nu s-a mai întors la folosirea lor până peste aproximativ 7 ani.

Reclame

12 responses to this post.

 1. Posted by Cristian on 12/03/2010 at 11:15 am

  Daca reactiile devin severe intrerupeti postul negru! Nu va ambitionati degeaba. !

  Răspunde

 2. Posted by daraban on 25/02/2012 at 11:07 pm

  Vroiam sa intreb la cata vreme dupa incetarea postului negru putem incepe un altul. Multumesc

  Răspunde

 3. Ioana, stiu ca tu ai tinut un post de durata si banuiesc ca vrei sa intrebi la ce distanta de acel post de durata s-ar putea tine un alt post indelungat.

  Teoretic, un alt post de durata poate fi tinut oricand, daca organismul mai are acele resurse necesare pentru sustinerea vietii. Exista ca marturie celebrul caz Cohen cu ale sale 3 posturi consecutive de 40 de zile. Este totusi o masura extrema dupa parerea mea, cere nu isi are rostul. Un post indelungat (3-6 saptamani) este bine a fi tinut la aproximativ 1 an fata de precedentul, daca se doreste un nou post, acest lucru nefiind nicidecum obligatoriu. Exceptie fac cazurile cand se urmareste vindecarea unor boli grave, caz in care un nou post de durata este necesar a fi tinut ceva mai devreme de 1 an.

  Daca este vorba despre posturi de scurta durata, ele pot fi tinute oricand dupa scurgerea perioadei de revenire din postul indelungat.

  Pentru persoanele care postesc pentru scaderea in greutate, este de retinut faptul ca posturile de durata aduc cu ele si incetinirea metabolismului, pe o perioada cel putin egala cu cea in care s-a postit.

  Răspunde

 4. Posted by Florentina on 02/02/2014 at 11:42 pm

  Buna! Am citit despre reactiile postului negru si am simtit pe pielea mea unele dintre ele, vroiam sa te intreb Cirys, ce sfat mi-ai putea da, dupa vasta experienta pe care ai obtinut-o de-a lungul timpului, am tinut postul cu apa timp de 14 zile, cred ca in a 5 a zi m-am pricposit cu o alergie,pe abdomen si sani, care nu-mi mai trece, ba mai rau mi se pare ca s-a extins pe brate si pe spate, impreuna cu o eruptie de cosuri, din a 15 a zi, am trecut la cura cu sucuri diluate cu apa, si mi se pare ca alergia nu are de gand sa dispara parca se agraveaza. Citind ca acest lucru poate fi normal, am sperat sa-mi treaca dar nu vad rezultate.Mentionez ca astazi sunt la a 18 zi. Ce parere ai?crezi ca ar trebui sa intrerup postul? Multumesc anticipat!

  Răspunde

 5. Posted by Neko on 07/04/2014 at 5:28 pm

  Buna! Si eu am aceeasi problema ca Florentina. Eu am tinut 10 zile post cu apa, apoi inca 4 doar cu sucuri diluate. Astazi e prima zi cand am mancat ceva, Ft putin si usor, In ziua a 10 mi-a aparut multe cosuri pe spate si ceva bubite pe burta.Am asteptat sa-mi treaca, dar s-a agravat. Mi-a iesit si pe spate si am mancarimi, Incep sa ma ingrijorez, Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc mult.

  Răspunde

  • In caz ca esti sigur ca nu te-ai intoxicat cu ceea ce ai mancat sau nu ai o alergie la unul din produsele mancate sau nu ai luat intre timp vreo boala contagioasa, atunci este vorba de continuarea detoxifierii. Nu ar strica sa faci un control pentru ca un medic sa se pronunte in aceasta problema.
   In caz ca cele de mai sus sunt excluse atunci acesta este modul prin care corpul tau a ales sa faca curatenie. Mai devreme sau mai tarziu aceasta problema ar fi aparut oricum. Ramane sa continui cu un regim alimentar usor si sa astepti sa treaca. Un bun ajutor ar fi tamponarea zonelor respective cu ceai de musetel.

   Răspunde

 6. Posted by Maria on 12/09/2014 at 6:25 pm

  Buna ziua!Ma nunesc Maria si am 19 ani,1.63 si 64 de kilograme.Am mai tinut un post negru timp de 4 zile dar nu mai mult din pacate!:(( Eu mi-am inceput pubertatea destul de devreme si am avut mari probleme cu cosurile…..defapt inca mai am:((De data asta as vrea sa tin un post de 16 zile doar cu apa in speranta ca voi slabi dar si sa-mi dispara acneea.Fiindca am tinut post destul de putin timp nu am prea beneficiat de el si nici nu am prea avut simptome in afara de cele normale,ameteala,greata…..Mi-ai putea da mai multe detalii despre ce se intampla cu tenul in aceasta perioada si daca as putea scapa de acnee??:>

  Răspunde

 7. […] despre Etapele postului negru sau Organele corpului în timpul postului cu apa si mai ales Reacții neplăcute în timpul postului negru. Nu folositi apa din reteau publica, decat daca locuiti in zone de munte sau unde sunteti siguri ca […]

  Răspunde

 8. fain in ghilimele, sunt in a 3 a zi de post si m-am trezit de aseara cu o alergie (piele rosie sub sani pe abdomen destul de extinsa, dar fara mancarimi) nici nu stiu ce sa fac, sa continui postul sau sa il intrerup…

  Răspunde

 9. Posted by Ady on 20/03/2018 at 1:13 pm

  Am ajuns cu bine in ziua 10 de post! Am descoperit ca pot sa beau apă mai multă dacă este rece! In rest ma simt bine doar un pic molesita! Dimineața ma trezesc intr-o stare extraordinara!Îmi era dor de sentimentul acesta.Ma lupt cu poftele, mirosul este foarte dezvoltat!Îmi doresc sa ajung și intr-o stare spirituală mai înaltă dar mai perseverez!

  Răspunde

  • Posted by DMATrader on 20/03/2018 at 8:55 pm

   Pe toata perioada Postului si sunt in ziua 23 am baut doar apa rece si cu gheata strict apa plata

   2 diferente am gustat dintr-o apa minerala si instant m-a durut stomacul si am baut o apa la un restaurant care pot pune pariu ca era de la robinet si m-a durut de seara pana a 2-a zi

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: