Cum să continui postul

 

Voi manca din nou!

 

Multe gânduri trec fără noimă prin mintea celui care posteşte. Multe dintre ele vă pot aduce în pragul abandonului. De multe ori sunteţi la un pas de a opri postul total  din cauza fricilor interioare. Poftele întind capcane la tot pasul, cand ajungeţi să vă simţiţi prins într-o astfel de capcană gândiţi că veţi mânca din nou! Atunci când o veţi face însă, veţi fi un om mai sanatos, mai curat, mai puternic. Aceeaşi mâncare de care vă e poftă acum va exista şi peste o lună, cu aceeaşi savoare şi cu aceleaşi aspect. Totuşi nu trăiţi zilele de post negru făcându-vă planuri ce o să mâncaţi la încheierea acestuia sau păstrându-vă mici provizii.

Faceţi faţă stărilor schimbătoare

 

Eliminarea toxinelor ca de altfel şi stocarea lor peste un număr suportabil organismului duce nu de puţine ori la stări neplăcute. Oricând se poate ivi un moment încordat căruia poate altă dată nu i-ați da atât de multă importanţă însă acum sunteţi gata de izbucnire. Când întâlniţi un obstacol deveniţi iritat şi vă simţiţi inconfortabil . Lăsaţi lucrurile aşa şi îndepărtaţi-vă câteva momente, calmaţi-vă emoţiile, gândiţi obiectiv, apoi întoarceţi-vă cu mintea limpede şi acţionaţi. Alteori sunteţi  asaltat de emotii, simtiţi ca nu mai judecaţi corect. Aceste simptome seamăna cu stările descrise în sindromului premenstrual. Acordaţi-vă o scurtă perioada de liniştire, creaţi o distanţă de confort între voi şi lume.

Chiar şi un post scurt are multe etape diferite. Postul grăbeşte succesiunea stărilor emoţionale încat la un moment dat vă simţiţi apropiat de Dumnezeu simţindu-vă bine, în următorul vă simţiţi golit şi rece. Acum se duce o luptă între carnea care este supusă voinţei voastre şi spiritul  care se consolidează, se căleste. Cel mai vulnerabil vă simţiţi atunci când sunteţi privat. Omul înţelept îşi cunoaşte slăbiciunile. Niciodată nu abandonaţi din cauza stărilor depresive sau de iritabilitate. Nu are rost să vă încredeţi în emoţiile ce ies la suprafaţă în timpul postului total şi nici în această sensibilitate mult crescută de acum. Exersarea autoritaţii asupra emoţiilor proprii în timpul detoxifierii vă maturizează. Nu hraniţi o eventuală depresie crezând în emoţiile şi gândurile izvorâte din ea. Valul depresiei va trece rămânând în urmă un om mai puternic care cunoaste mai bine slăbiciunile omeneşti. Cunoaşterea este putere şi atunci când vine vorba de a te cunoaşte pe tine însuţi.

 

 Evitaţi tentaţiile inutile

 

În timpul postului total te simţi uneori sufocat de lumea mâncărurilor şi a mâncatului care acum îţi este ostilă. Programele TV sunt pline de reclame şi emisiuni unde se prepară mâncare, străzile sunt împânzite de fast food-uri şi localuri unde se mănâncă, familia la rândul ei necesită consumul de mâncare. Nu le putem pune ochelari de cal tuturor simţurilor noastre dar putem să ne stapânim gândurile.  Putem sa nu stăm la masă sau în aceeaşi cameră cu apropiaţii care mănâncă, să nu căutăm reţete sofisticate pe care să le gătim acestora, să nu ne irităm gândind că alţii nu trebuie să treacă prin aşa ceva pentru că au fost inzestraţi cu un metabolism mai bun sau cu o sănătate mai bună. În acest moment trebuie să staţi departe de tentaţii atat fizic cât şi emoţional şi mental.

Alungaţi umbra eşecului

 

Să fim cinstiţi, de cele mai multe ori nu reuşim să finalizăm un post la intervalul pe care ni l-am propus. Perfecţionismul firii unora dinre noi devine un dusman al postului total.  Succesul unui post negru nu stă neapărat în terminarea lui ci în începere şi în perseverare, în nerenunţare. Cei care au reuşit să încheie un post de o anumită perioadă pe care şi-au propus-o vor reporni mai uşor următorul post, cu mai multă încredere în sine. Începerea unui nou post negru după un eşec necesită mai mult curaj, dar totuşi reînceperea şi nu renunţare vă sunt utile mereu.

Se spune că cele mai mari provocări ne sunt cei mai buni profesori. Sunt de admirat şi cei care postesc o singură zi din cele 30 pe care şi le-au propus. Nu ştiu care este procentul de persoane care reuşesc să îşi atingă scopul dar mulţi sunt opriţi  în acest avânt de teama unui eşec. A trece peste eşecuri înseamnă a deveni mai puternic.

Desigur, scopurile sunt necesare dar scopurile nu sunt legi. Există scopuri mai importante precum liniştea sufletească neumbrită de vina eşecului care le guverneaza pe cele mai puţin importante. Dacă eşuaţi în a termina un post de 30 de zile doar la 10, dacă îl reîncepeţi de cinci ori înainte de a-l realiza complet este absolut ok. Dacă vă simţiţi multumit cu ce aţi reusit şi nu împovărat de vină pentru ce nu aţi reuşit sunteţi mai aproape de următorul succes. Sentimentul de vină  şi perfecţionismul face ca scopurile noastre să ne devină legi iar eşecul de multe ori nimiceşte curajul.

Lumea este mai interesată de eşecuri decât de reuşitele noastre. Însă cel mai bun vindecător este acela care a fost el însuşi bolnav.

 

Reclame

One response to this post.

  1. Posted by Cristian on 12/03/2010 at 11:13 am

    Nu uitati, multe idei trec prin stomac. Fapt constatat. Pentru a nu capata diverse pofte in timpul postului incercat sa mentineti o alimentatie cat mai echilibrata in restul timpului. Multa lume imbina postul cu o cura de slabile, ajungand sa consume o mancare foarte fada.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: