Pași către postul negru

Tipuri de post benefice înainte și/sau după postul negru:

De ce un post premergător postului negru?

– Pentru că este nevoie de o pregătire, pentru că ne ajută să îl putem ține o perioadă mai îndelungată, corpul primind anterior minerale și vitamine prin înlocuirea hranei ce aduce mai mult calorii goale, cu o hrană bogată în elemente benefice.

– Pentru că, fiind un post greu de ținut, o pregătire prealabilă ar mări șansele de reușită și le-ar micșora pe cele de eșec.

Cum?

Conștientizând că am renunțat deja la diferite „atracții alimentare” precum carnea, ouăle și lactatele în diferitele combinații care dau mai multă savoare mâncărurilor în a căror compoziție intră, pentru o perioadă mai îndelungată decât cea propusă pentru postul negru, și fiind de acord cu această renunțare în forul nostru interior, atracțiile alimentare vor fi mult mai puține și deci va fi mult mai ușor de rezistat postului doar cu apă. De exemplu, va fi mult mai ușor să amânați mâncatul unei piersici (pentru că ați trecut la Pasul 3, spre exemplu, înaintea postului total) decât mâncatul unei fripturi. Perioada de staționare în fiecare etapă o hotărâți dumneavoastră înșivă.

Iată pașii aplicați de mine:

Pasul 1: renunțarea la carne

Pasul 2: renunțarea la produsele lactate, ouă și evident menținând renunțarea la carne (obișnuitul post bisericesc)

Pasul 3: renunțarea la mâncarea gătită prin foc, mâncându-se doar legume, fructe, semințe (uleiuri) crude (o dietă crudivoră); o altă variantă ar fi mâncatul fără ulei care este indicat și în anumite părți ale posturilor ortodoxe

Pasul 4: postul cu sucuri din legume și fructe, folosit de unii ca alternativă a postului negru, uneori combinând postul doar cu apă cu cel cu sucuri. Postul cu sucuri se folosește în special în perioada de revenire din postul total

Pasul 5: pauza alimentară propriu-zisă – postul, în care se consumă doar apă

Desi postul total poate fi început și ținut oricând, fără a ține vreun alt tip de post înainte, pentru a se păstra beneficiile aduse de acesta este necesară o schimbare a modului de alimentare într-unul cat mai sănătos și care să mențină cât mai mult „curățenia” pe care am realizat-o în perioada de post total. O revenire sigură din postul total, din punct de vedere al sănătății,  ar trebui făcută respectând ordinea inversă a pașilor de mai sus.

4 răspunsuri la „Pași către postul negru”

  1. Buna!Multumesc lui Dumnezeu ca existati si ca am reusit cu voia Lui sa va gasesc!Am studiat zeci de carti pe tema postului cu apa,de la ayurweda pana la medicina traditionala chineza,dar si cartile scrise in memoria lui Valeriu Popa totusi nu am avut incredere sa tin un post,mai ales ca majoritatea implicau apa distilata.Acum ca v am gasit am prins curaj si vreau sa incep un astfel de post cu apa.A incercat cineva postul cu apa distilata?Teoria spune ca ar fii mai eficienta pentru eliminarea toxinelor,avand in vedere puritatea ei.Daca exista cineva care a incercat,cum a obtinut apa distilata,nu cred ca cea pt uz industrial din benzinarii e ok.

    Pace voua!

    Apreciază

    1. Cezar, bun venit!

      Personal nu am incercat postul cu apa distilata dar din ceea ce am citit, concluzia mea ar fi ca, aceasta ar fi optim sa se introduca in post dupa primele 3 saptamani, timp in care se consuma tot apa obisnuita. Aceasta doarece la inceput organismul are oricum de eliminat foarte multa toxicitate iar apa distilata ar stimula o eliminare si mai puternica ceea ce ar putea crea stari de rau mai accentuate. Dupa primele 3 saptamani, cand curatarea grosiera, este completa si organismul lucreaza deja la curatenia de finete, apa distilata poate fi un prieten de drum.

      Exista desigur persoane care nu au probleme cu o detoxifiere prea abrupta cand consuma de la inceput apa distilata dar de obicei aici este vorba despre cei cu o dieta foarte curata, in special de cei care mananca doar vegetale nepreparate termic sau de cei care fac o pregatire mai indelungata inaintea postului cu apa: https://cirys.wordpress.com/2009/08/04/pasi-catre-postul-negru/ .

      Din cate cunosc, apa distilata se poate gasi in farmaciile mai mari sau eventual poate fi adusa la comanda. Cea existenta in benzinarii, pe langa faptul ca este imbuteliata in recipiente de plastic care permit dizolvarea unor substante nesanatoase in apa, nici nu este pastrata corespunzator din punct de vedere al temperaturii si luminii, este cu adevarat doar o apa pentru masini, nu pentru oameni.

      Cezar, stii cum e, sfaturile a 1 000 de intelepti valoreaza mai putin decat un graunte de experienta personala. De aceea am gandit ca acest blog sa fie unul interactiv unde povestim fiecare mica noastra aventura despre post ca sa oferim ceva inspiratie pentru ceilalti. Important este sa incerci sa faci primii pasi, treptat si fara a ridica stacheta prea sus de la inceput. Motivatia este intotdeauna de un mare ajutor in postul cu apa.

      Un post usor si frumos iti doresc! Te asteptam oricand cu relatari.

      Apreciază

Lasă un comentariu