Igiena naturală în timpul postului negru – Îmbăierea

Apa fierbinte are un efect dinamizant. Ea crește ușor temperatura   corpului. Relaxează  în special mușchii și încheieturile și are un rol dispersant. Apa fierbinte deschide porii, îi penetrează în adâncime și, în multe cazuri, induce transpirația. Ea aduce la suprafața pielii eventualele abcese și erupții latente. Apa fierbinte atrage către suprafață circulația deschizând porii și capilarele. Nu este recomandat a se sta o perioadă îndelungată într-o  astfel de apă fierbinte.

Apa calda este cea care are aproximativ temperatura corpului sau este cu câteva grade mai rece decât acesta (noi percepând-o ca fiind tot caldă). Apa caldă are un efect echilibrant, armonizant. În general este cea mai recomandată. Ea relaxează foarte bine dar stimulează totodată apetitul și digestia  prin inducerea stimulării activității organelor digestive, timp de o ora după ce a fost efectuată. În cazul primelor zile de post trebuie deci să ne așteptăm la o astfel de reacție pentru a nu fi luați prin surprindere. Oricum imediat după acest puseu, apetitul scade la loc. În postul mediu și în cel avansat această creștere a apetitului după îmbăiere este tot mai slabă până când, pe măsura trecerii timpului, ea dispare întru totul.

Apa rece este recomandată pentru răcorire sau în cazul inflamațiilor. Spălarea corpului cu ajutorul unui burete sau a unui prosop cu apa rece este o procedură optimă pentru scăderea febrei. Scufundarea în apă rece, pentru scurte perioade de timp, are un rol înviorător, tonic, stimulent. Contrar apei fierbinți, care relaxează și îndreaptă circulația la nivelul superior al pielii, apa rece stimulează, consolidează și îndreaptă circulația către interior, către inimă și organele interne. Apa rece contractă vasele de sânge, stimulează circulația, digestia și metabolismul. Trezește apetitul și are un efect antrenant, aducător de bună dispoziție. Compresele cu apă rece reduc umflăturile și inflamațiile. Îmbăierea în apă rece nu este recomandată persoanelor cu exces de mucus (flegmă), celor plăpânzi, șubrezi sau slăbiți, celor foarte tineri sau foarte în vârstă și pentru cei predispuși la frisoane. Scufundarea nu va dura nicidecum mai mult de 3-4 minute. În orice caz trebuie ieșit imediat dacă intervine starea de frison.

Alternarea cald/rece se face de obicei sub forma băilor parțiale sau a compreselor și este o procedură cu efecte puternice. Apa fierbinte atrage sângele stagnant afară din organele interne iar cea rece conduce sângele proaspăt înapoi în acestea și în inimă. Prin alternare circulația este puternic crescută iar zonele afectate încep sa zvâcnească, să pulseze. Acesta este semnalul vindecării și al regenerării obținute prin procedeul de alternare cald – rece. De obicei se aplică apă caldă 3 – 4 minute urmată de 1 – 2 minute de aplicare a apei reci. Acest ciclu se poate repeta de 2 – 3 ori sau chiar mai mult dar întotdeauna se termină cu o repriză scurtă de apă călduță pentru a neutraliza eventualele frisoane. În cazul scufundării în apă fierbinte romanii urmau o scufundare în apă rece pentru reînchiderea porilor și înviorare.

Produsele de curățare optime, în special în această perioadă de intensă detoxifiere, sunt cele lipsite de compuși chimici în speță săpunurile și șampoane bio. Un efect echilibrant la nivelul pielii îl au băile și dușurile calde simple, fără utilizarea agenților de curățare sau cu utilizarea doar a masajului cu obiecte de curățare abrazive de tip bureți sau perii moi. Acest procedeu este indicat in special când îmbăierea este foarte frecventa pentru a nu destabiliza echilibrul pielii.

Masajul sau curățarea abrazivă, indiferent de obiectele care sunt folosite, se face  prin mișcări în cerc sau spirală întotdeauna în sensul opus al mișcării acelor de ceas.

Uscarea naturală este un cadou minunat făcut pielii după îmbăiere având un rol benefic în păstrarea elasticității și în evitarea uscăciunii. Dacă igienizarea s-a făcut cu apă rece este necesar ca uscarea sa se facă printr-un masaj dinamic cu ajutorul prosopului de baie.

Frecvența îmbăierii în timpul postului cu apă este de obicei cea cu care persoana în cauză s-a obișnuit de-a lungul vieții. Majoritatea celor care țin un post cu apa observă că atât pielea cât și părul li se îngrașă mai repede decât înaintea acestuia fapt pentru care poate fi necesară acordarea a mai mult timp igienei personale. Totuși trebuie avut în vedere faptul că acum organismul este ceva mai sensibil la factorii externi și să nu se exagereze. Expunerea îndelungată la apa fierbinte, la săpunurile chimice iar uneori chiar și la simpla apă de la robinet (care este tratată cu clor și alte substanțe) poate crea neplăceri precum uscarea sau iritarea pielii. Într-un post avansat este posibil ca îmbăierea să fie perceputa ca fiind o operațiune mai dificilă, în această perioadă apa călduță fiind cea mai indicată, celelalte variante fiind epuizante pentru majoritatea postitorilor. Cabinele de duș sau băile neaerisite pot crea senzația de leșin sau slăbiciune accentuată dacă în interior se strânge o cantitate mare de aburi în timpul îmbăierii.

Un alt aspect deloc de neglijat este evaporarea clorului, ușor perceptibilă într-o cantitate mare de apa (căzi cu apă sau dușuri folosite la intensitate mare). Evaporarea clorului este mai intensă cu cât apa este mai caldă  însă nici apa complet rece nu este total lipsita de acest fenomen. Vara cantitatea de clor ce se evaporă din apa de la robinet este cel mai ușor de sesizat, în apa caldă în special dar uneori și în cea rece întrucât stațiile de distribuție folosesc o cantitate mai mare. Așadar trebuie avută în vedere o buna aerisire a spațiului în care se efectuează toaletarea pentru a nu inhala inutil acest clor în timpul îmbăierii.

Ca o regulă generală este bine de reținut și aplicat că nu este recomandat a ne îmbăia după ce s-a mâncat timp de doua ore.

Reclame

2 responses to this post.

 1. Posted by boccobi on 16/04/2014 at 1:41 pm

  Nu este un răspuns la articolul în sine ci o reflexie și două întrebări semnatarei sale:

  Idea amintirii obârșiei creștinismului, a simbiozei cu propria existență prin credință și nu numai, pe un blog, în acest mod de o simplitate și o limpezime debordantă este într-adevăr o chemare divină, demnă de admirație și multe rugăciuni de mulțumire Celui ce v-a dat timpul și îndemânarea să-l lăudați prin această îndrăzneață și minunată inițiativă, atât de plină de conținuturi! Dați dovadă de o cultură, o trezvie și o carisma rar întâlnite!

  Desigur, mă refer mai ales la ideea postului integral ca „aliment” indispensabil al spiritului fiecărui creștin, dar și toate celelalte comentarii pe marginea acestuia, se vede că nasc din aceeași dragoste pentru Bunul Dumnezeu!

  Iertați-mă! Câți ani aveți? Mai trăiți în Romania?…mulțumesc.

  Răspunde

  • Boccobi, am inceput acest blog in 2009 la 32 de ani si intr-adevar numai Dumnezeu a putut face ca eu sa perseverez in aceasta initiativa o perioada atat de indelungata. Traiesc in Romania unde de altfel exista o multitudine de initiative de acest gen pe diverse teme, bloguri sau carti din care si eu am invatat fara sa mi se ceara nimic in schimb. Nu pot decat sa ma bucur când primesc aprecieri de la cititorii mei si mai ales când si ei continua ceea ce am inceput prin postari ale propriilor experiente.
   Toate cele bune! 🙂

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: