Postul Mare sau Postul Paștelui (la ortodocsi)

Incepe luni 23.02.2015 si dureaza pana la 11.04.2015 inclusiv. În acest post nu mâncăm deloc: carne, ouă, lactate. De asemenea postim de pește, vin (bauturi alcoolice) și untdelemn. Mâncăm deci numai bucate fără ulei și anume: legume, fructe, cereale, seminte, oleaginoase. MÂNCĂM UNTDELEMN ȘI BEM VIN (daca dorim) :

 • Sâmbetele si Duminicile de pe parcursul postului,
 • În ziua de 24 Februarie – aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul,
 • La 9 Martie – Sfintii 40 de Mucenici,
 • La Buna-Vestire – 25 Martie,
 • Duminica Floriilor – 5 Aprilie.

MÂNCĂM PESTE (daca dorim) la:

 • Buna-Vestire – 25 Martie si în Dumininica Floriilor,
 • Duminica Floriilor – 5 Aprilie.

Postim mai aspru în special în săptămâna de la începutul Postului Mare și în săptămâna Patimilor. Astfel, în săptămâna de la începutul Marelui Post: Luni se mănâncă numai o dată pe zi – seara – pâine și apă. În Săptămâna Patimilor, în afară de Joi, când luăm două mese, se mănâncă la fel ca mai sus. Vineri și Sâmbătă, in Saptamana Patimilor (10-11 aprilie), sunt zile de post negru. Bolnavii au voie să mănânce bucate cu untdelemn și să bea vin în Postul Mare (daca doresc). Aceasta este o sinteza a obiceiurilor alimentare pe parcursul postului ortodox, pentru amanunte se poate consulta calendarul oficial al Patriarhiei: http://patriarhia.ro/calendar-40/. Daca exista persoane care au cunostinte temeinice despe obiceiurile alimentare dinaintea Pastelui la alte culte, le invit sa posteze.

Anunțuri

3 responses to this post.

 1. Buna…te urmaresc de multa vreme si …mii de felicitari! Am descoperit d curand un super documentar, tradus in romana legat de post din perspectiva medicala. fascinant.
  Il gasesti aici https://www.youtube.com/watch?v=HqGGHeomXW4 Poate ii dedici o postare pentru ca el sa fie vizionat de cat mai multi…

  Răspunde

 2. Buna Cirys, ai facut o treaba minunata creand acest blog! Felicitari! Sper sa vad cat mai multa activitate si posturi si de acum inainte.. Tine-o tot asa!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: